Internațional

Povestea autorului celui mai mare jaf din istoria Marii Britanii

Ziarul de Vrancea
8 aug 2009 1026 vizualizări
Ronnie Biggs furat in 1963 2,6 milioane de lire sterline si a colindat apoi lumea fugind de Scotland Yard n el s-a intors in Anglia in 2001 si s-a predat autoritatilor n saptamina aceasta, banditul secolului - acum in virsta de 80 de ani - a fost eliberat din inchisoare

Autorul unuia dintre cele mai mari jafuri din istorie, Ronald Biggs, isi va petrece ultimii ani ai vietii in libertate. In virsta de 80 de ani, "banditul secolului" - asa cum a fost supranumit britanicul - a fost eliberat vineri din inchisoare. Ronald Biggs a devenit legenda in urma atacului asupra trenului postal Glasgow-Londra. Acum este un batrinel grav bolnav, slabit dupa mai multe atacuri cerebrale, care se hraneste cu ajutorul unei sonde si comunica prin gesturi.

Pe 8 august 1963, chiar in ziua in care aniversa 34 de ani, Biggs si banda au atacat trenul postal. Cei 15 tilhari au reusit sa fure suma record de 2,6 milioane de lire - care astazi echivaleaza cu mai multe zeci de milioane de euro. Biggs este arestat insa la o luna dupa jaf, apoi incarcerat in inchisoarea Wandsworth din Londra. A reusit sa evadeze 15 luni mai tirziu si astfel a inceput o urmarire care s-a intins pe mai multi ani. In Franta, si-a facut o operatie estetica ce i-a schimbat infatisarea, apoi a plecat sa se odihneasca doua luni in Spania. Reperat de Scotland Yard, fuge in Australia, apoi in America de Sud, traverseaza jungla pina in Argentina si Bolivia. S-a stabilit in Brazilia, in 1970, tara care nu semnase acordul de extradare cu Marea Britanie. Cu partea de aur care i-a revenit de pe urma jafului, Biggs si-a permis o viata boema. In 1974, politia britanica a dat de urma lui la Rio, dar Biggs a scapat din nou, de data asta ajutat de faptul ca, avind un fiu nascut in Brazilia, era protejat de orice cerere de extradare.

Casa lui, construita pe inaltimile din Rio, a devenit intre timp o tinta aproape obligatorie pentru numerosii turisti britanici care veneau aici doar ca sa se fotografieze alaturi de cel mai mare bandit din istorie. A participat la mai multe campanii publicitare, iar la finele anilor \'70, Biggs a inregistrat alaturi de Sex Pistols melodia "No one is innocent".

In 1981 a fost rapit de o banda de mercenari, care voiau sa-l repatrieze in Marea Britanie, dar a scapat cu bine si din aceasta incercare. Totusi, in 2001, slabit de boala si ruinat, a decise sa revina singur in Marea Britanie pentru a-si ispasi pedeapsa. "Sint un om bolnav, ultima mea dorinta este sa beau o halba de bere cum fac englezii", a marturisit el pentru cotidianul The Sun. In 2002, Biggs s-a casatorit in inchisoare cu Raimunda Rothen, mama brazilianca a fiului sau, Michael.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.