Internațional

Firma americana de securitate acuzata de crime in Irak

Ziarul de Vrancea
8 aug 2009 704 vizualizări
n fondatorul companiei Blackwater este acuzat ca a ucis chiar fosti salariati, pe linga zeci de localnici irakieni n firma a fost angajata de Pentagon atit pentru protectia convoaielor militare, cit si pentru asigurarea pazei si securitatii diplomatilor americani

Doi fosti salariati ai Blackwater Worldwide il acuza pe fostul presedinte al companiei americane de securitate, Erik Prince, de crime, inclusiv de uciderea unor fosti angajati, si de alte infractiuni grave in legatura cu operatiunile din Irak, relateaza Examiner citat de Mediafax. Acuzatiile, formulate atit la adresa companiei, dar si a fondatorului acesteia, si depuse la un tribunal din Virginia luni, includ crime, trafic cu arme si uciderea intentionata a unor civili in Irak. Prince este acuzat de cei doi de uciderea unor fosti salariati care colaborau cu anchetatori guvernamentali.

Un fost salariat al companiei, care a muncit in cadrul Blackwater timp de patru ani, a depus marturie in acest sens, pe baza unor informatii oferite de fosti colegi. "Se pare ca Prince si angajatii sai au ucis una sau mai multe persoane care au furnizat informatii sau intentionau sa furnizeze informatii autoritatilor federale in legatura cu aceste practici criminale", a declarat acesta. El a afirmat, de asemenea, ca Prince se considera "un cruciat crestin a carui sarcina era eliminarea musulmanilor si islamului din lume" si ca societatile sale "incurajau si recompensau distrugerea vietilor irakienilor".

Cei doi fosti salariati sustin, totodata, ca Erik Prince, dar si alti directori, ar fi distrus inregistrari video, e-mail-uri si documente incriminante si ca si-ar fi disimulat comportamentul in fata oficialilor guvernamentali. Aceste depozitii fac parte dintr-un proces intentat companiei Blackwater de 60 de civili irakieni, in cinci cazuri separate, incredintate unui judecator din Virginia de Nord.

Pina in prezent, impotriva lui Prince nu au fost formulate oficial acuzatii de crima. Acesta este acuzat insa de trafic de arme, introduse ilegal in Irak cu ajutorul flotei sale aeriene private, folosita in cadrul operatiunilor din aceasta tara. Blackwater este una dintre cele mai cunoscute companii private de securitate contractate de Pentagon si de Departamentul de Stat al SUA pentru a oferi servicii de securitate convoaielor militare si pentru asigurarea pazei si securitatii diplomatilor americani in Irak.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.