Internațional

Exod de capital dupa alegerile din Moldova

Ziarul de Vrancea
8 aug 2009 749 vizualizări
Mai multi oameni de afaceri moldoveni care s-au aflat timp de opt ani sub protectia Partidului Comunistilor si-au scos peste hotare averile, estimate la circa 700 milioane de dolari, bani retrasi din rezervele valutare ale Bancii Nationale a Moldovei, scrie Jurnal de Chisinau.

Potrivit fostului ministru de Finante, Mihai Manole, afaceristii protejati de comunisti si-au pus averile la pastrare in strainatate inca inaintea alegerilor din 5 aprilie curent. "Eu cred ca acestea nu au fost cazuri singulare, pur si simplu acum s-au constatat aceste fapte. Este vorba de mijloace valutare, iar cifra pusa recent in discutie este de 700 milioane de dolari, care au fost convertiti. Acesti bani au fost fie depozitati in conturi bancare in afara tarii, fie investiti in diferite genuri de activitate peste hotarele Republica Moldova", a afirmat Manole.

El este de parere ca agentii economici au facut acest lucru pentru ca nu pot demonstra legalitatea acestor bani. "Transferul capitalului apare atunci cind exista riscuri politice. Transferuri s-au facut atit pina la evenimentele din 5 aprilie, cit si dupa aceasta data. Multe persoane au fost eliberate din functie din unele structuri din domeniu. Putem sa ne imaginam ce se intimpla in acest business", a mai spus Manole.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a lansat un apel catre Banca Nationala si Departamentul Vamal sa nu permita scoaterea ilegala din tara a capitalului sau a bunurilor. "Avem informatii precum ca institutiile statului nu-si indeplinesc angajamentele conform prevederilor legale. Mesajul nostru trebuie sa trezeasca atitudini calme, si nu panica, pentru ca sint foarte multi functionari aflati la ora actuala intr-o stare de expectativa. Ei au ales sa astepte cum se vor desfasura procesele politice pentru a-si indeplini sau nu atributiile functionale. Nu este un secret pentru nimeni ca, in acesti opt ani de zile, procesele economice au fost monopolizate, iar cei care au facut afaceri sint in mare parte afiliati puterii. în ultima perioada, se atesta o tendinta de a scoate aceste resurse in afara tarii pentru a fi securizate si acest lucru trebuie curmat", a spus Vlad Filat.


Toti oamenii fostului guvern


Expertul in economie Veaceslav Ionita a spus ca, daca Banca Nationala a Moldovei (BNM) a reusit timp de citeva luni sa vinda 700 de milioane de dolari, intrebarea care apare este unde se regasesc acesti bani, pentru ca sistemul este inchis. Raspunsul este: banii s-au cumparat si au fost scosi din tara. Economistul spune ca este prea suspecta operatiunea de extragere in aceasta perioada, iar si mai suspect ar fi daca BNM a acoperit aceste operatiuni de extragere de capital. Este de mentionat faptul ca banii au fost retrasi lunile trecute, inainte de alegeri.

Veaceslav Ionita spune ca o adevarata problema o constituie sistemul diabolic creat de catre partidul de guvernamint, sistem care a permis monopolizarea economiei de citeva grupuri de oameni de afaceri apropiati puterii. în urma utilizarii acestui sistem, acestia obtineau supraprofituri. Banii insa nu erau investiti in economia tarii, ci erau depusi in conturi sau investiti peste hotare.

în opinia fostului ministru de Finante, banii scosi din tara ar putea fi recuperati doar daca autoritatile ar reusi sa demonstreze ilegalitatea acestor transferuri. "Daca totul este dovedit, confirmat si justificat legal, atunci ar putea fi desfasurate niste negocieri. Evident, aceste actiuni nu trebuie sa se transforme intr-o rafuiala politica. Daca a fost incalcata legea, trebuie luate masuri pentru a intoarce banii in tara", a spus el.

Contactata de Jurnal de Chisinau, directorul adjunct al Departamentului operatiuni valutare si relatii externe, Lucia Hadarca, a declarat ca BNM, incepind cu luna octombrie 2008, a instituit un sistem de monitorizare zilnica a fluxurilor si refluxurilor de valuta efectuate prin intermediul bancilor Republicii Moldova. "Pe moment, iesiri masive de valuta din tara nu se atesta si toate operatiunile externe se fac numai cu autorizatia BNM", a spus ea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.