Internațional

Doua treimi dintre romăni nu stiu ce este internetul

Ziarul de Vrancea
5 aug 2009 698 vizualizări
Unii incep de la virste fragede sa exploreze reteaua internet

Doua treimi dintre romani nu stiu ce este internetul

n doar 30% dintre locuintele romanilor au conexiune la internet, in vreme ce media in celelalte tari membre ale Uniunii Europene este de 60%


Aproape doua treimi dintre romani nu au folosit niciodata internetul, releva un studiu efectuat de Comisia Europeana (CE), iar Romania se plaseaza la finalul clasamentului in ceea ce priveste infrastructura, rata de penetrare a internetului si serviciile online. Mai precis, 64% dintre romani declara ca nu au intrat vreodata pe internet, tara noastra avind astfel cel mai redus numar de utilizatori raportat la totalul populatiei dintre cele 27 de state membre. Media blocului comunitar (33%) arata ca numai o treime dintre europeni nu au folosit niciodata internetul.

Dintre romanii "internetisti", 26% o fac cel putin odata pe saptamina, iar 15% acceseaza mediul online zilnic sau aproape zilnic, Romania plasindu-se pe ultima pozitie in UE si dupa acesti indicatori. Spre comparatie, 56% dintre europenii care acceseaza internetul o fac saptaminal, iar 43% zilnic.

Rata de acoperire a internetului pozitioneaza Romania pe penultimul loc in UE, numai 30% dintre locuinte avind o conexiune la internet, fata de media comunitara de 60%, se mai arata in studiul Comisiei.

Cel mai popular serviciu pentru romanii care acceseaza internetul este posta electronica (email), 24% dintre acestia utilizind acest mediu de comunicare (53% in UE), Romania regasindu-se din nou pe ultima pozitie intre statele membre. Daca 17% (50% in UE) dintre utilizatori cauta informatii despre bunuri si servicii, 16% (28% in UE) descarca, asculta sau urmaresc muzica si filme.

în ceea ce priveste comertul electronic si utilizarea internetului pentru accesarea serviciilor publice si rezolvarea problemelor administrative, Romania se situeaza de asemenea pe ultimele locuri in UE. Doar 8% dintre serviciile publice fundamentale pot fi accesate prin intermediul internetului, fata de 51% in UE, in timp ce firmele beneficiaza de acces online pentru 75% dintre serviciile publice fundamentale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.