Internațional

Angajatorii capsunarilor au plecat la cules struguri in Franta

Ziarul de Vrancea
4 aug 2009 2723 vizualizări
Migratia din septembrie este determinata de criza economica

Criza si rata ridicata a somajului din Spania vor determina numerosi spanioli sa mearga in Franta in septembrie, pentru a culege struguri, au anuntat ieri surse sindicale citate de AFP. Circa 13.500 de spanioli vor merge sa culeaga struguri in Franta anul acesta, cu 12,5% mai multi decit in 2008, a declarat secretarul pentru migratii al federatiei agroalimentare din sindicatul UGT, Jesus Acasuso.

Interesul spaniolilor pentru culegerea strugurilor francezi este alimentat, in parte, de criza economica profunda cu care se confrunta Spania, unde somajul creste in continuare. La sfirsitul lunii iunie, rata somajului era de 17,9%, adica peste patru milioane de persoane nu aveau un loc de munca. Cind economia spaniola se dezvolta intr-un ritm foarte rapid, creind multe locuri de munca, muncitorii nu erau foarte interesati de culegerea strugurilor in Franta. înainte de 2006, circa 11.000 traversau anual Pirineii. Dar acest numar "a crescut din cauza crizei" care a izbucnit in 2008, afectindu-i in special pe cei care lucrau in sectorul constructiilor, a explicat Acasuso.

Spaniolii sint atrasi in special de salariile mai mari. Salariul mediu pe ora in Franta este de 8,82 euro, fata de 6,1 euro in Spania. "Campania pentru de recoltare a strugurilor francezi este un exemplu demn de urmat" pentru exploatatorii spanioli, a declarat Acasuso, precizind ca, "in general, cazarea este buna", dar exista si o serie de practici rele, precum acordarea contractului de munca muncitorului abia in ultima zi.

Majoritatea spaniolilor vin din Andaluzia (9.700) si merg in multe departamente din sudul Frantei si au adesea legaturi istorice cu fermele unde merg, datorita unei traditii lungi de migrare a muncitorilor agricoli spanioli. în 1972, aproape 92.000 de spanioli a mers sa culeaga struguri in Franta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.