Internațional

De la Moscova se vede Lupu in locul lui Voronin

Ziarul de Vrancea
4 aug 2009 650 vizualizări
Principalele ziare rusesti analizeaza varianta de compromis pentru Moscova: Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului, la conducerea Republicii Moldova

Venirea la conducere in Republica Moldova a Partidului Democrat, condus de Marian Lupu, care se pronunta impotriva aderarii la NATO si sustine statutul de neutralitate, ar reprezenta o varianta de compromis pentru Moscova, scrie Kommersant. Publicatia a remarcat ca alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova au impartit tara in doua tabere. Rezultatul scrutinului in urma caruia comunistii au obtinut 44,7 la suta din sufragii, iar opozitia restul de voturi nu a facut decit sa confirme faptul ca exista doua Moldove: una prooccidentala, iar alta, dupa cite se pare, prorusa. De altfel, numarul adeptilor celei din urma scade treptat, considera publicatia rusa.

La alegerile din 29 iulie Partidul Comunistilor a obtinut 48 de mandate, liberal-democratii - 18 mandate, PL - 15 mandate, PD - 13 mandate si Alianta Moldova Noastra - 7 mandate de deputat. în aceasta situatie, varianta de compromis pentru Moscova ar putea fi - bineinteles, in cazul in care Partidul Comunistilor nu va reusi printr-o minune sa-si invinga oponentii interni - venirea la putere a Partidului Democrat condus de Marian Lupu, care a imprumutat de la comunisti refuzul categoric de aderare a Republicii Moldova la NATO. "Necesitatea relatiilor strategice cu Rusia si prezenta Republicii Moldova in CSI sint lucruri atat de evidente, incit nu mai avem ce discuta in acest sens", a declarat Lupu pentru revista Ogoniok, citata de Kommersant. "în ceea ce priveste NATO, sint convins ca Republica Moldova ar trebui sa-si pastreze statutul de neutralitate", a adaugat el.

Partidele dispun de timp suficient pentru discuta despre alcatuirea unei coalitii ce ar putea forma nu doar guvernul, dar si sa aleaga presedintele tarii, considera publicatia rusa Gazeta in articolul intitulat "Opozitia cauta democrati printre comunisti". Faptul ca recent formata coalitie nu se va destrama a devenit limpede dupa ce liderii Partidului Democrat, pe sustinerea carora au mizat comunistii, au declarat deschis ca nu poate fi vorba de formarea unei aliante cu PCRM, a spus pentru Gazeta un reprezentat al Partidului Liberal Democrat. "împreuna cu liberalii si Alianta Moldova Noastra am respirat usurati dupa ce Marian Lupu (presedintele Partidului Democrat) a declarat public ca se aliaza cu noi. în acest fel, vom forma cel putin guvernul si vom alege presedintele Parlamentului, care va indeplini functia de interimar in locul lui Vladimir Voronin", a spus el. "Va fi timp sa gasim printre deputatii PCRM pe cei care vor sustine candidatura coalitiei unite", a adaugat el.

La rindul sau, presedintele Partidului Comunistilor Vladimir Voronin a declarat ca, in cazul in care in coalitie va intra Partidul Liberal, comunistii vor pleca in opozitie, ceea ce fara indoiala va prelungi criza politica din tara, spune Gazeta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.