Internațional

Schimbare de sef la NATO

Ziarul de Vrancea
1 aug 2009 677 vizualizări
Jaap de Hoop Scheffer a predat functia de secretar general danezului Anders Fogh Rasmussen

Olandezul Jaap de Hoop Scheffer a renuntat joi la functia de secretar general al NATO, dupa un mandat de cinci ani si jumatate. Succesorul sau, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, va prelua luni in mod oficial functia. La scurta ceremonie care a avut loc la sediul NATO din Bruxelles, Jaap de Hoop Scheffer nu a tinut nici un discurs. El a avertizat insa in trecut ca razboiul din Afganistan reprezinta un test crucial al puterii si relevantei Aliantei Nord-Atlantice, care are 60 de ani de existenta. NATO are circa 64.000 de militari in Afganistan, unde se lupta sa combata insurgenta in crestere a talibanilor.

Liderii NATO l-au ales pe Anders Fogh Rasmussen drept succesor al lui Jaap de Hoop Scheffer in cadrul summitului din aprilie din acest an. Danezul este o alegere controversata, deoarece i-a infuriat pe multi musulmani in timpul controverselor din 2006 privind caricaturile infatisindu-l pe Profetul Mahomed aparute intr-o publicatie daneza.

Noul secretar general al NATO va trebui sa convinga repede ca nu este in acest post pentru a duce o cruciada impotriva lumii musulmane, nici pentru a transforma Alianta intr-un "politist mondial".

Anders Fogh Rasmussen porneste, totusi, cu un avantaj: pagina irakiana, care a zguduit puternic NATO, a ramas in urma. Atmosfera s-a ameliorat cu atit mai mult cu cit Franta, care a sprijinit candidatura danezului, a revenit in structura militara a NATO in luna martie.

Totusi, un alt mare dosar il asteapta pe Rasmussen: acela al relatiilor cu Rusia, inevitabile, care divizeaza NATO.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.