Internațional

Viitorul premier de la Chisinau este in miinile lui Voronin

Ziarul de Vrancea
1 aug 2009 763 vizualizări
n desi comunistii nu pot face singuri guvernul, presedintele in exercitiu are deplina libertate in numirea unui prim-ministru n cele patru formatiuni liberale parlamentare pregatesc deja echipa de guvernare

Partidul Comunistilor isi mentine cele 48 de mandate, cu un scor de 44,7%, arata rezultatele date publicitatii de Comisia Electorala Centrala dupa numararea tuturor voturilor. Partidul Liberal Democrat (PLDM) a acumulat 16,6% din voturi, Partidul Liberal (PL) 14,7%, Partidul Democrat (PD) 12,5%, iar Alianta Moldova Noastra (AMN) 7,3%. Dupa numarul de mandate, comunistii au 48, PLDM 18, AMN 7, PL 15 si PDM 13 mandate. Cu aceste rezultate, comunistii nu pot obtine votul de incredere al Parlamentului pentru un guvern format de un membru de-al lor. Pe de alta parte, presedintelui tarii, Vladimir Voronin, ii revine sarcina de a numi premierul, iar celelalte patru partide nu il pot forta in nici un fel sa numeasca un membru al lor.

Partidele de opozitie spera ca fostul presedinte al Parlamentului, Marian Lupu, sa convinga sapte sau opt parlamentari comunisti sa treaca de partea candidatului lor, dat fiind ca presedintele poate fi ales cu votul favorabil a cel putin 61 de deputati.


Marian Lupu, un personaj-cheie


Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, vazut drept personajul-cheie in formarea unei coalitii in viitorul parlament, a anuntat inceperea imediata a discutiilor cu celelalte grupuri liberale ce vor intra in legislativ. Este "absolut vital", afirma Lupu, sa fie purtate discutii, mai tirziu, si cu Partidul Comunistilor, care, desi a pierdut teren in alegerile de saptamina aceasta, ramine cel mai mare grup din parlament. Lupu considera ca un eventual esec in formarea unei coalitii viabile, care sa poata alege un presedinte, va arunca Moldova in criza, va provoca alte alegeri anticipate, si nu crede "ca tara va mai putea suporta toate acestea fara pierderi uriase, ireparabile".


"Good bye, Voronin!"


Ziarele de la Chisinau sint optimiste. Sub titlul "Good bye, Voronin!", Jurnal de Chisinau anunta ca "PLDM, PL, PDM si AMN ar putea forma o coalitie de guvernare". De altfel, discutiile intre liderii celor patru formatiuni au inceput inca de vineri.

"Comunistii au pierdut, opozitia inca nu a cistigat", titreaza Basarabia la Zi, care comenteaza: "Comunistii au pierdut pentru ca i-au tratat pe moldoveni de fraieri, mintindu-i cu nerusinare si imaginindu-si ca vintul acestei «prostii moldovenesti» le va sufla mereu in pinze. S-au crezut inegalabili in arta de a manipula, fara sa tina seama ca oamenii nu pot fi prostiti la nesfirsit si ca minciuna se va intoarce impotriva lor insisi, lovindu-i cu bita (votul)".

Unimedia preia un articol din cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, care titreaza: "Revolutia se amina. Comunistii au pierdut Moldova!" si "Perioada de glorie a lui Voronin este pe sfirsite". "Partidul Comunistilor, care pina in acest moment era sustinut de catre Kremlin, inceteaza sa mai fie partidul de guvernamint. Moscova urmeaza rapid sa se reorienteze, ca sa reuseasca sa fie in pas cu evenimentele de la Chisinau si sa decida pe ce forte politice va miza mai departe, in conditiile in care comunistii nu vor acumula la urmatoarele alegeri mai mult de 20 de mandate de deputat."

"Voronin, pleaca!", e titlul care deschide prima pagina a cotidianului "Timpul", care noteaza ca "Lupu a intrat in stina comunistilor. In viitorul Parlament, majoritatea va fi detinuta de partidele democratice".


Diaconescu: Romania trebuie sa aiba "un al saselea simt" pentru evolutiile din estul Europei


Ministerul roman de Externe isi doreste ca la Chisinau sa aiba "interlocutori pragmatici si deschisi", MAE urmind sa abordeze in continuare cu deschidere, rigoare si profesionalism relatia Bucuresti-Chisinau, a declarat vineri ministrul Cristian Diaconescu. Pe de alta parte, ministrul a spus ca este necesar ca Romania sa aiba un "al saselea simt" privind evolutiile din estul Europei, dincolo de "contemplatia politica" obisnuita. "Este firesc sa avem si al saselea simt in privinta evolutiilor din estul Europei. Acest simt bun, bun-simt spun eu, ne face sa fim atenti la resetari si modificari ale contextelor strategice, care pot influenta direct si nemijlocit Romania. Spun aceasta cu preocupare si este necesar sa avem acest simt al preocuparii, de un an incoace, si nu cu obisnuinta contemplatiei politicii externe la Rasarit", a subliniat Cristian Diaconescu. "Am acordat o atentie particulara tuturor evolutiilor din Republica Moldova in perioada campaniei electorale. Alegerile anticipate din 29 iulie au o miza enorma pentru viitorul european al Republicii Moldova. Este important ca acest stat sa se inscrie pe un parcurs democratic", a mai spus Diaconescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.