Internațional

Blocaj in Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
31 iul 2009 705 vizualizări
Comunistii au obtinut primul loc, dar nu pot alege presedintele decit cu ajutorul PD, condus de Marian Lupu, lider despre care se spune ca ar bate palma cu oricine, daca i se ofera conducerea statului n la rindul ei, o mare coalitie anti-comunista a opozitiei nu poate alege presedintele, fara tradari din rindul comunistilor n singurul cistigator din aceasta situatie este Vladimir Voronin, care poate ramine sef al statului pina in 15 iunie 2010

Spre deosebire de alegerile din 7 aprilie, Partidul Comunist a pierdut teren in fata partidelor proeuropene si a obtinut 45,1% din voturi si 48 de mandate in Parlament. Partidele de opozitie au insa peste 50% si mai multe mandate. Partidul Liberal Democrat a obtinut 16,4% din voturi si 17 mandate, Partidul Liberal 14,4% si 14 mandate, Partidul Democrat 12,6% din voturi si 13 mandate, iar Alianta Moldova Noastra 7,4% si opt mandate. In ciuda reculului suferit de comunisti, Republica Moldova nu a iesit inca din criza care o macina din luna aprilie. Nici macar unite cele patru partide de opozitie nu dispun de majoritatea de 61 de deputati necesara pentru a-l alege pe succesorul presedintelui comunist Vladimir Voronin. Cele trei formatiuni liberale - PLDM, PL si AMN - au impreuna 40 de parlamentari. Chiar daca se asociaza cu partidul fostului comunist Marian Lupu, ele vor dispune de o majoritate de 53 de locuri, suficienta pentru a investi un guvern, dar departe de cele 61 de voturi care sint necesare pentru alegerea unui nou sef al statului. In schimb, daca PD s-ar alia cu PCRM, cele doua formatiuni ar avea exact majoritatea de 61 de voturi necesara alegerii sefului statului. In aceste conditii, sint voci care sustin ca Marian Lupu va fi noul presedinte al tarii. Daca nici una dintre tabere nu obtine suficiente voturi pentru a alege un nou presedinte, Voronin va fi in continuare sef al statului pina in 15 iunie 2010 - la un an dupa dizolvarea Parlamentului anterior, act care a dus la alegerile anticipate.


Lupu exclude o intelegere cu Partidul Comunist


Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a exclus ieri posibilitatea de a incheia o intelegere cu Partidul Comunist. "Nu vom intra intr-o coalitie cu Partidul Comunist", a declarat Lupu." Cred ca o asemenea alianta va duce la mentinerea actualei situatii din tara, lucru care nu ar duce la nimic bun", a continuat liderul democratilor moldoveni. "Intentia noastra este sa contribuim la un inceput constructiv, activ, in acord cu valorile Partidului Democrat, incercind sa formam o larga coalitie", a mai declarat Marian Lupu.

Dorin Chirtoaca, liderul Partidului Liberal, s-a aratat increzator in posibilitatea unei coalitii anti-comuniste. "Urmeaza sa avem o guvernare democratica a celor patru partide. Ne dorim o presa o libera, o justitie independenta, asigurarea unei economii concurentiale, autonomiei locale. Optam pentru normalizarea relatiilor cu statele vecine - Ucraina, Rusia si Romania. Ne propunem relansarea relatiilor cu Uniunea Europeana si investigarea obiectiva a evenimentelor din 7 aprilie.", a aratat Chirtoaca.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.