Internațional

Scenarii posibile in R. Moldova

Ziarul de Vrancea
30 iul 2009 639 vizualizări
Reuters analizeaza posibilele scenarii post-electorale de la Chisinau n doar unul dintre acestea, victoria opozitiei, garanteaza iesirea de sub influenta Rusiei

1. Victoria detasata a comunistilor

In cazul in care comunistii vor contrazice sondajele si vor obtine 61 de mandate, vor putea alege cu usurinta un presedinte. Relatiile cu Rusia ar ramine o prioritate, iar un "parteneriat strategic" ar putea permite primirea imprumutului de 500 de milioane de dolari promis de Moscova pentru a ajuta Chisinaul sa faca fata crizei financiare globale.

Relatiile cu Romania ar fi in continuare tensionate, in timp ce relatiile cu Uniunea Europeana probabil ca ar progresa, dar incet.

2. Comunistii pierd teren

In cazul in care comunistii vor primi intre 52 si 61 de locuri, ar putea desemna un guvern si un presedinte al Parlamentului, dar in continuare nu ar putea asigura alegerea unui presedinte dorit de ei. Comunistii ar putea forma o alianta cu Partidul Democrat (PDM), in conditiile in care liderul PDM Marian Lupu a spus ca un astfel de acord este posibil daca Voronin se retrage din politica. Pe de alta parte, Voronin vrea sa ramina in continuare in prim-planul scenei politice, asemeni lui Vladimir Putin in Rusia. O astfel de alianta, in baza careia Lupu ar putea deveni presedinte, ar permite relatii bune atit cu Rusia, cit si cu Uniunea Europeana si Romania.

3. Comunistii pierd alegerile

In cazul in care comunistii obtin un rezultat atit de slab incit nici macar o alianta cu Partidul Democrat nu mai este posibila, partidele prooccidentale ar putea schimba semnificativ politica externa a Republicii Moldova. Ar fi strinse relatiile cu Romania si UE, iar noul guvern ar lua, probabil, in considerare retragerea din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Dar acestea ar lua timp, in conditiile in care Rusia asigura circa jumatate din comertul extern al Republicii Moldova si putin peste 90% din importurile de energie. Noile autoritati ar anunta, probabil intentia de a adera la NATO, o masura care ar pune in pericol relatiile cu Rusia si care ar contraveni neutralitatii in politica externa prevazuta de Constitutie. Astfel de planuri risca sa complice si rezolvarea conflictului transnistrean, unde Rusia are trupe desfasurate.

4. Nici un grup nu obtine suficiente voturi

Daca niciuna dintre tabere nu obtine suficiente voturi pentru a alege un nou presedinte, Voronin va fi in continuare sef al statului pina in 15 iunie 2010 - la un an dupa dizolvarea Parlamentului.

5. Violente de strada

Analistii au pareri diferite in ceea ce priveste riscul unor noi proteste violente. Unii experti sint de parere ca opozitia, daca va fi invinsa, se va teme sa nu isi piarda legitimitatea in fata Occidentului prin ciocniri cu autoritatile, asa ca va opta probabil pentru mitinguri pasnice. Orice proteste violente probabil sa vor fi spontane, dar comunistii ar putea incerca sa acuze opozitia. Presa controlata de comunisti a acuzat opozitia in campanie ca incearca sa obtina sustine din partea lumii interlope moldovene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.