Internațional

Alegeri la Chisinau: explodeaza din nou mamaliga?

Ziarul de Vrancea
29 iul 2009 624 vizualizări
Autoritatile comuniste au impinzit orasele cu forte de ordine n echipament rusesc pentru politie a fost descarcat de pe aeroportul international de la Marculesti n analistii exclud noi revolte, pentru ca Guvernul este mult mai pregatit pentru astfel de scenarii, iar potentialii protestatari sint mult mai speriati

Comunistii si-au luat toate masurile ca, dupa alegerile generale care se desfasoara astazi, sa nu se repete turbulentele din 7 aprilie. Autoritatile comuniste au impinzit orasul cu forte de ordine. Comisia Electorala Centrala din R. Moldova a repins ieri acreditarea a aproape 90 de observatorii electorali din Rusia, Kazahstan si Belarus. Decizia de a refuza acreditarea a intervenit dupa ce Serviciul moldovean de Informatii si Securitate a prezentat raportul sau despre observatori. "Din cite stiu, unii dintre cei care au venit in Republica Moldova pentru a monitoriza desfasurarea alegerilor, au o legatura directa cu organizarea revolutiilor \'colorate\' si nu se impaca bine cu legea", a spus pentru RIA Novosti prim-vicepresedintele Parlamentului moldovean Vladimir turcan. Un avion al Rusiei a aterizat ieri pe aeroportul international Marculesti din Republica Moldova, potrivit agentiei Unimedia. Nu existau informatii privind continutul transportului, dar aeroportul era impinzit de politisti si reprezentanti ai serviciilor secrete. Doua comioane au incarcat marfurile necunoscute din aeronava. Ziarul de Garda a relatat ca, in data de 22 iulie 2009, un alt avion din Rusia ar fi aterizat pe aeroportul din Marculesti, unde ar fi lasat "jucarii politienesti": bastoane, scuturi si alte echipamente.


Presiuni europene pentru alegeri corecte


Republica Moldova nu va fi din nou teatrul unor revolte postelectorale, intrucit autoritatile sint mult mai organizate, potentialii protestatari sint mai speriati, iar opozitia este reticenta in a chema oamenii in strada, considera expertul European Council on Foreign Relations, Nicu Popescu. "Cel mai probabil este ca nu vor exista din nou revolte. Guvernul este mult mai pregatit pentru astfel de scenarii, iar potentialii protestatari sint mult mai speriati. In plus, partidele de opozitie sint mult mai reticente in a chema oamenii in strada, iar UE urmareste cu cea mai mare atentia evolutia situatiei. Ministrul de externe al Poloniei Radoslaw Sikorski a efectuat o vizita la Chisinau cu cinci zile inainte de alegeri, cu sprijinul presedintiei suedeze a UE, pentru a cere tuturor sa adopte conduita corecta. Asadar, nu ar trebui sa se desfasoare evenimente dramatice deosebite pe strazi, dar ma astept la doua luni de negocieri intense pentru functia de presedinte si o stare aproape permanenta de criza politica si economica in urmatorii doi ani", constata Nicu Popescu. In schimb, analistul observa ca, la fel ca si inainte de alegerile din aprilie, "Rusia a facut destul de multe pentru a-si demonstra sustinerea pentru comunisti". In acest sens, Medvedev si Putin au organizat un summit cu Voronin, la sfirsitul lunii iunie, in cadrul caruia Rusia a promis 500 de milioane de dolari ca ajutor pentru depasirea crizei economice. In opinia lui Popescu, si mai surprinzator este anuntul facut de China cu numai citeva zile inainte de alegeri privind creditarea cu un miliard de dolari a R. Moldova. "Lasind deoparte solidaritatea partidelor comuniste din R. Moldova si China, tot nu inteleg de ce China ar face un asemenea gest, cu atit mai mult cu cit ajutorul este dublu fata de cit au oferit rusii. Nu exclud posibilitatea ca acesti bani sa nu se materializeze nicodata, fiind numai bani ginditi pentru imagine si nereprezentind un credit real", evidentiaza expertul.


Polarizare puternica a societatii


"Revoltele din 7 aprilie si urmarile acestora au determinat o puternica polarizare a societatii moldovene. Imediat dupa evenimente, numerosi observatori au crezut ca violentele au sporit sustinerea societatii pentru comunisit. Cu toate acestea, sondaje de opinie mai recente arata ca, in ciuda faptului ca societatea a ramas polarizata, o buna parte din electorat si-a pastrat preferintele politice. Potrivit lui Nicu Popescu, cel mai de incredere sondaj de opinie publica este cel al Institutului pentru Politici Publice, care prezenta urmatoarele date: 42,6% considera ca alegerile din 5 aprilie au fost corecte si libere, iar 42,2% considera ca nu; 45% considera ca revoltele din 7 aprilie nu au fost justificate, in timp ce 40% cred ca acestea au fost partial sau complet justificate; dupa criza politica din aprilie, 47% din populatie considera ca sint necesare alegeri anticipate.

"Astfel de rezultate sint destul de uimitoare, intrucit sugereaza ca puternica propaganda proguvernamentala de la TV a avut un impact destul de limitat, in conditiile in care 88% din public are televizorul ca sursa de informare, iar postul rusesc Pervii Kanal si postul controlat de guvern Moldova 1 sint cele mai vizionate", atrage atentia analistul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.