Internațional

Mortii din California sufera din cauza crizei economice

Ziarul de Vrancea
24 iul 2009 606 vizualizări
Cadavre abandonate la morga de familii care nu au bani de inmormintare, slujbe funerare cit mai simple si optiunea de incinerare, mai ieftina, sint dovezi ca si mortii din California sint afectati de criza economica.

La Los Angeles, Institutul Medico-Legal si morga se confrunta cu un numar fara precedent de cadavre nerevendicate de familii, care sint incinerate. "Motivul invocat de familii este criza economica. (...) Ne spun ca nu au mijloacele financiare pentru a plati inmormintarea", a declarat Craig Harvey, directorul Institutul Medico-Legal. In ultimul an, institutul, unde sint trimise cadavrele victimelor crimelor si persoanele al caror deces este suspect, a facut 712 incinerari, fata de 525 cu un an in urma, adica o crestere de 36% in 12 luni, potrivit lui Harvey. In plus, numarul cadavrelor aduse la morga din Los Angeles a crescut cu 25% fata de anul trecut. Incinerarea intervine la aproximativ o luna de la deces, daca rudele nu vin sa ridice cadavrul. Ulterior, cenusa este pastrata timp de doi sau trei ani, iar apoi este aruncata intr-o groapa comuna. Pentru a ridica un cadavru, familia decedatului trebuie sa plateasca institutului suma de 200 de dolari. Ridicarea cenusei unui apropiat costa 352 de dolari.


Incinerarile sint la moda


Criza actuala nu este prima cu care se confrunta California in ultimii 30 de ani, insa Craig Harvey nu-si mai aminteste sa fi asistat la o situatie asemanatoare cu cea actuala. "Mi se pare ca aceasta criza afecteaza mai multi oameni" decit cele precedente, explica Harvey.

in Statele Unite au murit in 2007 2,4 milioane de persoane. Daca majoritatea acestora au parte de funeralii traditionale, familiile suporta tot mai greu cheltuielile masive pentru acestea. "Am facut un studiu in rindul membrilor nostri, la inceputul anului, iar majoritatea au declarat ca familiile si-au modificat alegerile in ceea ce priveste inmormintarile", a explicat Jessica Koth, purtatoarea de cuvint a Asociatiei Nationale a Antreprenorilor de Pompe Funebre (NFDA). In plus, "criza economica" este invocata drept motiv pentru a justifica alegerea "celor mai ieftine cosciuge si urne pentru cenusa", a precizat Koth. Familiile fac economii si cind vine vorba de flori, organizeaza slujba de inmormintare intr-o singura zi, care este redusa la serviciul funerar si ingroparea propriu-zisa, fiind exclusa astfel procesiunea, a adaugat Koth. In paralel, tot mai multe familii opteaza in ultimii ani pentru incinerarea rudelor lor, mai ieftina decit inmormintarea. In 2007, incinerarile reprezentau 35% dintre diferitele tipuri de funeralii la nivel national, fata de 23,6% in 1997, potrivit estimarilor NFDA. In California, proportia incinerarilor depaseste 50% din totalitatea serviciilor funerale. Aceasta optiune a cistigat tot mai mult teren incepind din anii \'60, de aceea "este greu de spus daca aceasta crestere (...) se datoreaza crizei economice", a precizat Koth. Diferenta de cost este insa incontestabila. Daca o incinerare costa 1.000 de dolari, o inmormintare costa in medie peste 7.300 de dolari, dintre care peste 3.000 de dolari doar cosciugul.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.