Internațional

E mai bine sa fii vaca in UE, decit tinar in R. Moldova

Ziarul de Vrancea
23 iul 2009 705 vizualizări
Lipsiti de orice perspective, tinerii basarabeni incearca sa-si salveze viitorul prin mobilizarea electoratului impotriva comunistilor n pentru un tinar din R. Moldova se aloca trei-patru lei anual, pe cind pentru o vaca din UE se aloca doi euro sau mai mult de 30 de lei , arata un candidat

Tinerii moldoveni care sustin inlaturarea regimului comunist au iesit la rampa cu o noua lozinca: "E mai avantajos sa fii vaca in UE, decit tinar in Republica Moldova". Iar explicatia este simpla: "Pentru un tinar din R. Moldova se aloca trei-patru lei anual, pe cind pentru o vaca din Uniunea Europeana se aloca doi euro sau mai mult de 30 de lei", declara candidatul pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), George Mocanu. El afirma ca tinerii din R. Moldova reprezinta la ora actuala o categorie socialmente-vulnerabila - 80 la suta dintre ei nu sint asigurati cu locuinte, iar majoritatea sint constienti de lipsa oportunitatilor in tara lor natala si iau drumul strainatatii. Sergiu Boghean de la Partidul Liberal este sigur ca cea mai mare problema a tineretului din R. Moldova este comunismul. In anul 2008, declarat Anul tineretului, guvernarea comunista a alocat pentru fiecare tinar doar cite trei lei, spune si Andrei Pavoloi de la Miscarea "Actiunea Europeana". Potrivit lui, in acest an guvernarea a redus numarul locurilor din institutiile de invatamint superior, fiindu-i frica de intelectualitate, care nu este votantul comunistilor.


Expert rus: Lupu ar putea fi viitorul presedinte


Comunistii vor ramine cel mai puternic partid politic din Parlamentul R. Moldova dupa alegerile legislative din 29 iulie, iar Marian Lupu ar putea deveni presedinte, daca s-ar alia cu ei, scrie publicatia rusa Vedomosti, comentind rezultatele ultimelor sondaje. Principala noutate pe care a adus-o sondajul a fost succesul Partidului Democrat, a carui conducere a fost preluata de fostul presedinte al Parlamentului Marian Lupu, dupa ce s-a retras din Partidul Comunistilor, scrie publicatia rusa. Lupu este un politician moderat, el nu si-a speriat adeptii din rindul comunistilor si nu a si-a manifestat intentia de a se alatura opozitiei radicale, spune presedintele centrului de Analiza Politica din Rusia, Mihail Tulski, citat de Vedomosti. "Singuri, comunistii nu vor reusi sa formeze Guvernul si sa aleaga presedintele, in aceste conditii cea mai probabila pentru ei va fi coalitia cu democratii", a adaugat Tulski. "In schimb comunistii vor fi nevoiti sa-i acorde o functie pe masura lui Lupu, cel mai probabil cea de presedinte", considera expertul rus.

Potrivit rezultatelor sondajului, Lupu i-a intrecut pe ceilalti politicieni la capitolul incredere, avind 37,6%. Daca in Republica Moldova ar fi organizate alegerile prezidentiale directe, fostul presedinte al legislativului ar obtine 21,7%.

Partidul Democrat din Moldova (PDM), a carui conducere a fost preluata recent de fostul comunist Marian Lupu, a cheltuit cel mai mult pina in prezent in campania electorala, depasindu-i chiar pe comunistii aflati la putere si banuiti ca folosesc resursele statului. Potrivit unui raport al Comisiei Electorale Centrale (CEC), fostul presedinte al Parlamentului a cheltuit pina in prezent in campania pentru anticipatele din 29 iulie suma de 3,1 milioane de lei moldovenesti, adica 825.192 de lei romanesti, urmeaza Partidul Comunistilor (PCRM) cu 585.620 de lei romanesti si Alianta Moldova Noastra cu 532.382. Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a cheltuit peste 266.191 lei, fiind urmat de Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) cu 194.851 de lei si Partidul Social Democrat (PSD) cu 42.324.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.