Internațional

Bulgaria risca sa cada sub influenta Rusiei

Ziarul de Vrancea
21 iul 2009 659 vizualizări
Bulgaria, cea mai saraca membra a Uniunii Europene, risca sa cada sub influenta politica si economica a Rusiei, daca Bruxelles-ul nu coopereaza mai eficient cu Sofia, considera un consiliu de experti europeni ce consiliaza guvernul bulgar

Intr-un raport obtinut de cotidianul economic Financial Times, expertii cer autoritatilor bulgare sa actioneze mult mai ferm impotriva coruptiei administrative, spunind ca oficialii de rang inalt suspectati de asemenea infractiuni ar trebui demisi fara a mai astepta rezultatele indelungatelor proceduri judiciare. Consiliul de experti, infiintat in noiembrie de fostul guvern socialist al Bulgariei, a fost solicitat sa recomande modalitati pentru a ajuta tara sa se adapteze la Europa si sa depaseasca lipsa de incredere a tarilor membre mai vechi si mai bogate, determinata de coruptia si crima organizata din Bulgaria. Consiliul consultativ cu sase membri a fost prezidat de fostul premier francez Dominique de Villepin, printre membrii sai numarindu-se Josep Piqué, fost ministru de externe al Spaniei, si António Vitorino, fost comisar european pentru justitie si afaceri interne. In raportul expertilor, pregatit inainte de alegerile de luna aceasta cistigate de partidul de centru-dreapta de opozitie GERB, se arata: "Bulgaria ar trebui sa isi construiasca, in conformitate cu interesul national, o agenda europeana care sa fie sprijinita de expertiza si de institutiile europene... Daca Bulgaria esueaza in indeplinirea acestui obiectiv, ar putea aparea diferite consecinte. In primul rind, statul bulgar ar putea deveni mai vulnerabil, ceea ce ar incuraja miscarile populiste si ar semana saminta descurajarii in rindul societatii civile. In al doilea rind, eforturile facute pentru a construi un aparat de stat mai puternic, mai modern si mai eficient ar putea scadea in intensitate, la fel ca increderea populatiei in stat. In ultimul rind, ar putea submina relatiile dintre UE si Bulgaria, determinind o reorientare a Bulgariei catre interesele politice si economice ruse".


Se cere un pact pe anticoruptie


Comisia Europeana a privat Bulgaria in noiembrie de fonduri europene de citeva sute de milioane de euro pentru ca nu a combatut eficient coruptia. A fost prima oara cind Comisia a luat o asemenea masura impotriva unui stat membru. Saptamina aceasta, Comisia va publica un nou raport asupra progreselor Bulgariei, dar si ale Romaniei, in reformarea justitiei si combaterea coruptiei. Expertii europeni condusi de Villepin arata in raportul lor ca problemele cu care se confrunta Bulgaria au radacini adinci, citind "structuri invechite si ineficiente, o insuficienta transparenta in procedurile de luare a deciziilor, responsabilitate redusa, disparitati in sistemul de plati, oportunitati profesionale limitate, proceduri birocratice greoaie".

Noul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a promis ca va combate coruptia si va trimite la inchisoare pe oricine va fi implicat in fraude cu fonduri europene. In acest sens, raportul expertilor sugereaza ca fortele politice rivale din Bulgaria ar trebui sa stabileasca "un pact de toleranta zero impotriva coruptiei", ca modalitate de a dubla eforturile statului impotriva acestui flagel. Expertii regreta lipsa de incredere dintre Bulgaria si institutiile europene, spunind: "Pina in prezent, partile implicate nu au urmarit aceleasi obiective, nici nu au avut aceleasi asteptari, ceea ce a determinat neintelegeri constante".

"O analiza atenta a situatiei sociale si politice din Bulgaria conduce la ideea ca exista riscuri pentru stabilitatea acestei tari. Pare important pentru UE sa devina constienta de aceste riscuri si sa evite orice actiune care ar putea conduce la radicalizare", se mai arata in raportul grupului de experti europeni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.