Internațional

Presa rusa lanseaza ultimele petarde inainte de alegerile din R. Moldova

Ziarul de Vrancea
21 iul 2009 681 vizualizări
Republica Moldova si-ar putea pierde suveranitatea, daca alegerile parlamentare vor fi cistigate de partidele cu orientare proromana, care au luat avint gratie sustinerii conducerii Romaniei, scrie Nezavisimaia Gazeta amintind in context de sprijinul cerut UE de Chisinau.

In ultimii doi ani scandalurile dintre Chisinau si Bucuresti au loc cu "o regularitate de invidiat", insa de aceasta data Chisinaul a cerut Bruxelles-ului sa-si exercite influenta asupra Romaniei si sa medieze problemele existente intre cele doua tari, relateaza cotidianul rus. "Tema relatiilor cu Romania este discutata in mod deosebit in Republica Moldova. si aceasta este explicabil, pe 29 iulie vor avea loc alegerile pentru Parlament, care ulterior va trebui sa aleaga presedintele si sa formeze guvernul. Toti inteleg: de rezultatele alegerilor va depinde nu doar soarta programelor sociale, dar si a statului. Este vorba despre o posibila pierdere a suveranitatii Republicii Moldova, in cazul in care vor cistiga partidele liberale cu orientare proromaneasca, care in ultima perioada \'iau avint\'. in mare parte, multumita sustinerii conducerii romanesti", scrie publicatia rusa. De asemenea, sustine Nezavisimaia Gazeta, "Bucurestiul nu ascunde ca finanteaza unele partide politice din tara vecina, precum si mass-media". In sprijinul acestei idei, cotidianul rus aminteste ca saptamina trecuta redactorii unor publicatii de opozitie au avut consultari la Bucuresti "la care \'adevaratii patrioti\' au primit indrumari de la presedintele Traian Basescu si de la ministrul de externe".

Medvedev nu mai crede in Voronin

Nezavisimaia Gazeta retine in continuare o serie de declaratii facute de presedintele roman. "Zilele trecute, Basescu facea declaratii despre cresterea tendintelor proromanesti in Republica Moldova. Potrivit lui, Ambasada din Chisinau este, practic, asaltata de doritorii de cetatenie romana. Potrivit presedintelui roman, in scurt timp circa doua milioane de locuitori ai Republicii Moldova vor obtine pasapoarte romanesti. Spre comparatie, arata Nezavisiamaia Gazeta, listele alegatorilor (moldoveni) numara putin peste un milion si jumatate de cetateni". "Compararea acestor doua cifre genereaza ingrijorare in rindul conducerii moldovene: inca putin si Bucurestiul va lua sub protectia sa peste jumatate dintre cetatenii moldoveni, iar aceasta reprezinta putere reala. Sa nu mai vorbim deja despre influenta asupra oricaror alegeri sau refendumuri interne din R. Moldova", mai scrie publicatia rusa. In acelasi timp, "la Chisinau se declara deschis ca, in cazul in care ar fi organizat astazi un plebiscit, multi ar vota pentru integrarea Republicii Moldova in Romania, intrucit aceasta reprezinta singura posibilitate reala de a adera in UE", adauga Nezavisimaia Gazeta. "Faptul ca Romania este membru UE este folosit de Guvernul de la Chisinau", remarca ziarul rus. Guvernul se adreseaza catre UE cu rugamintea "de a da o apreciere obiectiva declaratiilor si actiunilor unui stat membru al comunitatii" si de a crea "o comisie de mediere a problemelor moldo-romane". Potrivit opozitiei locale, medierea este ceruta de cel care nu mai este in stare sa faca nimic - referinta la presedintele Vladimir Voronin. Tocmai acest fapt, in opinia opozitiei, a devenit cauza refuzului presedintelui rus Dmitri Medvedev de a avea o intrevedere cu presedintele in exercitiu al Republicii Moldova in timpul curselor hipice pentru Cupa presedintelui rus de la Moscova, desfasurate simbata, desi, ultimul, chiar in ajun, isi anunta intentia de a discuta cu liderul rus "o problema foarte importanta", conchide publicatia rusa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.