Internațional

Basescu i-a transmis lui Voronin sa se uite la filmele din Decembrie 1989 de la Bucuresti

Ziarul de Vrancea
18 iul 2009 679 vizualizări
Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, seful statului romăn a anuntat crearea mai multor locuri in universitati pentru tinerii moldoveni n totodata, el a pledat pentru includerea Republicii Moldova in rindul tarilor cu perspective apropiate de integrare in UE

Presedintele Traian Basescu declara, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, ca Romania va respinge oricind acuzatii potrivit carora ar fi fost implicata in revoltele de dupa alegerile din aprilie din Republica Moldova sau ca va fi implicata in treburile interne ale acestui stat. "Ce va pot spune cu certitudine este ca noi am mai vazut aceste intimplari. Le-am vazut la Bucuresti in decembrie 1989, cind, tot asa, un conducator comunist nu si-a inteles propriul popor si mai ales n-a inteles tinara generatie si poate domnul Voronin se uita la filmele din decembrie 1989 de la Bucuresti. O sa vada ca pe strada erau tinerii care vroiau libertate. Tinerii care vroiau spre Europa. Nu erau cei care il votau pe Ceausescu", a spus Basescu.

întrebat cum poate o Romanie moderna, europeana, sa pastreze legaturile de singe si limba cu Republica Moldova fara sa riste sa fie acuzata de revizionism sau sovinism, seful statului a mentionat ca Bucurestiul nu va cadea "in capcana timiditatii cu privire la acuzatiile sau jocurile politice" pe care le face Chisinaul cu privire la Romania. El a afirmat ca Romania are o politica de explicare catre toti aliatii europeni si din NATO asupra istoriei acestor locuri si a acestui popor. "Iar conceptul nostru este clar: un sigur popor, doua tari. Deci, din acest punct de vedere, propaganda de la Chisinau nu va pacali pe nimeni. Mai mult decit atit: Romania nu va sta pasiva la acest lucru si (...) am marit numarul de locuri in universitatile si liceele romanesti pentru tinerii din Moldova care doresc sa studieze, vom incerca sa sustinem presa de limba romana care sa fie orientata catre democratie, nu vom ezita sa luptam, in interiorul Uniunii Europene, pentru a ne convinge prietenii si aliatii ca Republica Moldova nu trebuie abandonata in pachetul de integrare cu Ucraina, ci trebuie adusa, ca obiectiv de integrare in Uniune, alaturi de tarile din Balcanii de Vest", a spus Basescu, subliniind ca autoritatile de la Bucuresti nu sint intimidate de "actiunea brutala" a Chisinaului.

în ceea ce priveste schimburile de marfuri, el a mentionat ca Guvernul a dat dispozitii catre toate structurile sa nu fie impiedicat nici un fel de export al Republicii Moldova pe piata romaneasca. "Nu vom face nimic care sa insemne ostilitate fata de Republica Moldova. Mai mult decit atit, in ceea ce ne priveste, sintem gata pentru orice fel de asistenta ar avea nevoie Republica Moldova, in orice fel de zona a economiei", a adaugat el. "Noi ne facem treaba si de buni vecini si de frati... fata de cetatenii din Republica Moldova, chiar daca pentru moment nu avem comunicare cu conducerea statului moldovean", a mai spus el.


Autoritatile Republicii Moldova protesteaza


Republica Moldova a condamnat declaratiile unor politicieni romani de sustinere a unor forte politice de la Chisinau, considerind ca este vorba de ingerinte in afacerile interne ale tarii, potrivit unui comunicat oficial al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe. "Autoritatile Republicii Moldova constata cu profunda ingrijorare intensificarea amestecului in afacerile interne ale Republicii Moldova de catre statul vecin Romania. în pofida faptului ca, din cauza declaratiilor si actiunilor autoritatilor romanesti, relatiile moldo-romane au fost deteriorate considerabil, Republica Moldova a incercat sa utilizeze toate caile posibile pentru a preveni tensionarea in continuare a acestor relatii", se arata intr-o Declaratie oficiala a Guvernului moldovean transmisa de Ministerul moldovean al Afacerilor Externe si Intergrarii Europene.


*********************


Atentatorii s-au intors in Indonezia

n atacurile de vineri asupra a doua hoteluri indica revenirea terorismului in Asia de Sud-Est


Atentatele comise vineri in Jakarta si soldate cu noua morti au relansat terorismul islamist in Asia de Sud-Est si in special in Indonezia, cel mai mare stat musulman din lume, comenteaza analisti citati de AFP. "Guvernele din Asia de Sud-Est se dovedesc ineficiente in combaterea terorismului, deoarece au prea multa incredere in capacitatile lor", avertizeaza politologul indonezian Bantarto Bandoro.

Excesul de incredere este legat de absenta atentatelor mari in ultimii ani, dupa ofensiva de amploare lansata impotriva miscarii clandestine islamice si in special a retelei Jemaah Islamiyah (Comunitatea islamica - JI). Sute de militanti si sustinatori ai miscarii au fost arestati, in special in Indonezia, in urma unui val de atentate la inceputul anilor 2000, care a culminat cu atacul soldat cu 202 morti in Bali, in 2002. "Desi citiva dintre membrii sai sint arestati, acesti teroristi nu se vor opri. Reteaua lor este foarte extinsa", avertizeaza Bandoro.

Presupusii autori ai atentatelor de la hotel Marriott din Jakarta erau cazati la acest hotel, a anuntat comandantul politiei din capitala indoneziana. Suspectii erau cazati la etajul al 18-lea al hotelului unde au fost descoperiti explozibili nedetonati dupa deflagratiile produse vineri la hotelurile J.W. Marriott si Ritz-Carlton. Acesta este primul atentat de proportii comis in Indonezia de la cele trei atacuri sinucigase comise in 2002 in restaurante din insula Bali.


**********************

********************

FOTO: Jackson desenat de Warhol.jpg "" Detinatorul tabloului l-a cumparat cu doar o luna inainte de moartea cintaretului


Moartea lui Michael Jackson scumpeste de 30 de ori portretul sau

n pretul unui tablou realizat in anii \'80 de Andy Warhol a crescut brusc la casa de licitatii care il ofera spre vinzare


Un portret al lui Michael Jackson, realizat in 1984 de Andy Warhol, scos la vinzare de o galerie din New York, a facut senzatie pe piata obiectelor de arta si a determinat prelungirea termenului de valabilitate a licitatiei pina pe 18 august, din cauza numarului mare de solicitari. Tabloul a fost achizitionat pentru mai putin de 300.000 de dolari, in luna mai, la o licitatie organizata de casa Sotheby\'s, si a fost pus in vinzare de noul sau proprietar, dupa anuntul mortii starului american, pe 25 iunie. Licitatia trebuia sa se incheie pe 12 iulie, insa proprietarul galeriei "Vered Art" din Long Island (New York) a declarat ca a trebuit sa opreasca temporar aceasta vinzare, "din cauza numarului incredibil de mare de persoane care cereau informatii" despre acest portret.

Sedinta de licitatie a inceput ieri de la suma de 800.000 de dolari si interesul enorm manifestat pentru aceasta lucrare i-a determinat pe expertii galeriei de arta sa anticipeze ca pretul final va depasi 10 milioane de dolari. "Vered Art" afirma ca a primit deja mai multe oferte care depasesc un milion de dolari. "Am fost total coplesiti de numarul mare de cereri", a adaugat directoarea acestei galerii de arta.

Tabloul cu dimensiuni de 76,2 pe 66 centimetri, pe care galeria l-a primit la sfirsitul lunii trecute, este unul dintre principalele portrete ale lui Michael Jackson realizate de celebrul Andy Warhol. Un alt portret al cintaretului american realizat de Warhol in 1984, in anii de glorie ai interpretului, este expus la Galeria Nationala de Arta din Washington. El a fost oferit muzeului in 1986 de catre trustul american de presa Time. în ultimii ani, mai multe portrete ale lui Michael Jackson realizate de Andy Warhol nu si-au gasit cumparator la diversele licitatii de arta, asa cum a fost cazul unui portret aproape identic si de aceleasi dimensiuni, licitat de casa Sotheby\'s la Londra, in iulie 2008.


**********************


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.