Internațional

Fondul de salarii al bugetarilor nu va creste cu peste 25% pina in 2014

Ziarul de Vrancea
18 iul 2009 644 vizualizări
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a informat Ministerul Muncii ca, pina in 2014, cresterea fondului de salarii al personalului din sistemul bugetar nu poate depasi 25%, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Marian Sirbu.

"Ministerul de Finante a spus ca pina in 2014 nu putem vorbi de o crestere a masei salariale mai mare de 25% si va trebui sa partajam cresterea salariala pentru diferite categorii din grila unica de salarizare. Cei care au salarii mari vor trebui sa astepte o anumita perioada", a spus Sirbu. "Dupa ce adoptam aceasta lege (legea unitara a salarizarii personalului din sectorul bugetar - n.r.), in fiecare an va trebui sa adoptam un act normativ prin care sa impartim aceasta crestere, un grafic care va arata cum se vor face cresterile de salarii", a adaugat ministrul Muncii. Pe de alta parte, Sirbu a afirmat ca majorarea salariului minim pe economie la 50% din salariul mediu brut, in urmatorii 4-5 ani, va fi un obiectiv destul de greu de atins. Proiectul legii unice a salarizarii urmeaza sa fie adoptat pina la 30 octombrie si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010.


Green Energy si-a aminat proiectul parcului eolian de 200MW din Tulcea


Green Energy Grup SA si-a aminat proiectul parcului eolian de circa 200MW din Tulcea si al centralei electrice pe biogaz de la Iernut, intrucit legislatia din Romania nu spriina suficient micii investitori in energie regenerabila, a declarat presedintele-director general al companiei. "Avem circa 300 hectare, in Tulcea. Vroiam sa dezvoltam acolo un parc eolian de circa 200MW putere totala instalata. insa legislatia din Romania privind sursele renegerabile nu stimuleaza astfel de proiecte. Legislatia este in asa fel facuta incit sprijina marii investitori, numai marile companii de utilitati sunt avantajate. Pe cei mici ii desfiinteaza", a declarat Agentiei NewsIn presedintele-director general al companiei, Gheorghe Tripon.

Acesta a mai spus ca, de exemplu, potrivit legii, Guvernul stabileste sistemul de promovare a energiei regenerabile, nu il aplica, pentru ca nu exista o Hotarire de Guvern pentru aplicarea ei. "Pina in 2008, nu exista o lege a energiilor regenerabile. Erau trei Hotariri de Guvern vagi, care nu au putere de lege si care nu erau suficient de fezabile. Apoi, Legea 220/2008 privind energiile regenerabile a imbunatatit cumva schema de sustinere a energiilor regenerabile. Doar pe eolian se mai poate face ceva. insa, legea e de decor. Se mai spune acolo ca, daca ai proiecte in productia de electricitate din surse eoliene, primesti doua certificate verzi, pentru fiecare MWh produs si livrat in retea. Dar asta e doar pe hirtie. Tot un certificat primesti, ca si inainte", a mentionat presedintele-director general al Green Energy Grup SA.

Potrivit acestuia, ar trebui incurajata si productia de energie din biomasa si culturile de plante energetice, avind in vedere potentialul ridicat al Romaniei privind biomasa. "Green Energy Grup SA a avut la un moment dat un proiect pe biomasa la cheie, insa nu l-am putut realiza efectiv, din cauza ca nu primeam suficiente subventii", a adaugat Tripon. Productia companiei din primul semestru a scazut cu 55%, fata de aceeasi perioada din 2008, din cauza schimbarilor climatice, "vintul nu a mai batut la fel". De asemenea, in 2008, compania a inregistrat pierderi de 72.000 euro, din cauza cheltuielilor financiare foarte mari si a investitiilor facute. De asememea, cifra de afaceri a companiei a scazut de la 1,5 milioane euro, in 2007, la aproape 200.000 euro, in 2008, a spus Tripon.

Green Energy Grup SA anunta in urma cu doi ani ca doreste sa se impuna ca un actor important pe piata producatorilor de energie din surse regenerabile din Romania si ca va dezvolta trei proiecte de parcuri eoliene, cu puteri instalate de circa 60-70 MW fiecare, in urma unor investitii de aproximativ 300 milioane de euro. Totodata, compania anuntase atunci ca va participa si la un proiect ce vizeaza construirea unei centrale electrice de 5 MW, pe biogaz, la Iernut, precum si a unei fabrici de bioetanol. Potrivit lui Tripon, valoarea acestui proiect se ridica atunci la aproximativ 80 milioane de euro. In prezent, in Romania sunt instalate unitati de productie energie electrica din surse eoliene de circa 11MW. Green Energy Group detine in prezent o cota de circa 20%. Compania are trei turbine cu o putere totala instalata de 1,95MW.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.