Internațional

FMI va inrautati prognoza de contractie economica a Romaniei

Ziarul de Vrancea
18 iul 2009 603 vizualizări
scaderea economica va depasi 4,1%, conform estimarilor Fondului n alte estimari merg pina la o scadere a PIB cu 7,1%

Fondul Monetar international va cobori prognoza privind contractia economiei Romaniei in 2009, de la nivelul de -4,1% agreat in martie, pentru ca, intre timp, "situatia s-a deteriorat", a spus vineri reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, la The Money Channel. "La finalul misiunii (din august n.r.), cind vom avea mai multe informatii, vom face cele mai bune proiectii si estimari pentru restul anului 2009. Dar va fi o estimare mai scazuta decit cea de 4,1% din martie, pentru ca situatia s-a deteriorat", a spus Lybek. El a evitat insa sa dea o cifra exacta, precizind doar ca la finalul misiunii FMI, respectiv pe 10 august, vor fi prezentate datele finale privind perspectiva economica a Romaniei.

Miercuri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la Realitatea TV ca economia Romania s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%, nivel mult peste cel luat in calcul de guvern la rectificarea bugetara, de 4%. Estimarea prezentata de ministrul Finantelor este cea mai pesimista furnizata pina in prezent de un membru al Executivului. Presedintele Traian Basescu a declarat la Praga, tot miercuri, ca, dupa contractia economica de 6,2% din primul trimestru, nici in trimestrul al doilea, cel mai probabil, "nu va fi mai bine", dar si-a manifestat speranta ca in cel de-al treilea trimestru declinul economic va fi stopat.

Guvernul a preluat la momentul semnarii acordului cu FMI prognozele macroeconomice ale Fondului, ce prevedeau o contractie a produsului intern brut (PIB) al Romaniei cu aproximativ 4% in 2009. Multi analisti au inrautatit in ultimele saptamini prognozele privind evolutia economiei romanesti din acest an. Analistii ING se asteapta la o comprimare a economiei romanesti cu 7,1%, cei ai UniCredit prevad un declin de 5,2%, in timp ce analistii Raiffeisen estimeaza o scadere a PIB cu 6%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.