Internațional

Banca Mondiala a aprobat primul imprumut convenit cu Romania

Ziarul de Vrancea
18 iul 2009 524 vizualizări
Acesta se ridica la 300 milioane euro n in schimb, FMI ameninta cu blocarea urmatoarelor transe n reprezentantul FMI pentru Romania a cerut incadrarea stricta in tintele de deficit bugetar n punctele slabe ale Romaniei sint colectarea impozitelor si prioritizarea cheltuielilor bugetare

Banca Mondiala a aprobat joi un imprumut de 300 milioane euro pentru Romania, primul dintr-o serie de trei, ce vor duce suma totala la 1 miliard de euro, conform unui comunicat al institutiei. Benoit Blarel, seful Biroului Bancii Mondiale in Romania, a spus ca imprumutul sprijina implementarea programului guvernamental de consolidare a modului in care sunt gestionate cheltuielile publice si de diminuare a impactului crizei asupra populatiei sarace. Oficialul a spus ca imprumutul are rolul de a minimiza riscurile aferente crizei sectorului financiar national, prin abordarea vulnerabilitatilor existente si potentiale, precum si prin consolidarea procesului de reglementare si consolidare, in vederea sustinerii pe termen lung a unui "sector financiar mai rezistent, care sa functioneze mai bine". "Abordarea agendei reformei structurale este foarte importanta, pentru ca intarirea rezistentei economiei la socurile crizei va sustine mai bine Romania in demersul de reluare a unei cresteri sustinute pe termen mediu", a subliniat Swati Ghosh, Task Team Leader in cadrul programului.

Conducerea Bancii Mondiale anuntase anterior ca va aproba in 16 iulie primul imprumut, de 300 milioane euro, din cele trei convenite in aprilie intre guvern si reprezentantii BM, in valoare totala de 1 miliard euro, acordarea acestuia fiind legata de reforma administratiei publice. Cel de-al doilea imprumut va fi de 360 milioane euro si ar putea fi aprobat pina la sfirsitul acestui an, iar cel de-al treilea imprumut, de 340 milioane euro, ar urma sa fie acordat la jumatatea anului 2010. Banca Mondiala a cerut guvernului Romaniei sa faca reforme in trei sectoare diferite: administratia publica, sectorul financiar si protectia sociala.


"Daca nu va respectati programul, transa nu va fi eliberata"


Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat vineri, la The Money Channel, ca in cazul in care Executivul nu va respecta tinta de deficit bugetar fixata in cadrul acordului de finantare cu FMI si CE "din cauza unor decizii interne", FMI nu va elibera urmatoarea transa. "Daca dintr-un motiv sau altul se intimpla ceva si nu va mai respectati programul si este din cauza unor decizii interne, (...) atunci acea evaluare nu va fi finalizata si asta inseamna ca acea transa nu va fi eliberata", a spus Lybek, care a adaugat ca "FMI ajuta o tara sa se ajute singura".

El a mentionat ca, din datele preliminare, reiese ca Guvernul si-a respectat tinta de deficit bugetar fixata pentru jumatatea anului, insa mai are destule de facut, inclusiv in ce priveste eficientizarea colectarii impozitelor si taxelor si a prioritizarii cheltuielilor bugetare, in contextul in care veniturile nu sunt la nivelul estimat initial. "Pe baza informatiilor preliminare pe care le avem pentru finalul lui iunie, se pare ca tinta a fost respectata, dar (guvernul) a fost foarte aproape de ea. Trebuie sa vedem cifrele finale in privinta datoriilor pentru a ne asigura ca totul este in regula", a mai spus oficialul FMI.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International (FMI) incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incit, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfirsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei. In 1 iulie, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca, potrivit primelor evaluari, deficitul bugetar a ajuns dupa primele sase luni din acest an la 2,7% din PIB, usor sub tinta trimestriala convenita cu FMI.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii. Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata in 6 mai, iar acordarea urmatoarei transe depinde de misiunea de evaluare a FMI, care va incepe la sfirsitul lui iulie. Misiunea FMI va examina datele de la jumatatea acestui an, iar in functie de concluziile evaluarii va fi deblocata sau nu a doua transa din imprumutul de la Fond, de circa 1,9 miliarde euro. in cazul unui rezultat pozitiv, a doua transa a imprumutului ar urma sa fie virata Romaniei in jurul datei de 15 septembrie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.