Internațional

Naveta Endeavour a plecat, cu mici avarii, in spatiu

Ziarul de Vrancea
17 iul 2009 651 vizualizări
Naveta Endeavour a fost lansata, miercuri, spre Statia Spatiala Internationala (ISS), dupa cinci aminari, însa este posibil sa fie usor avariata, deoarece mai multe fragmente de spuma izolatoare sau gheata s-au desprins în timpul lansarii si au lovit vehiculul spatial.

Naveta americana va ajunge astazi pe ISS, avanpost spatial situat la o altitudine de circa 350 de kilometri deasupra Pamintului. Potrivit imaginilor difuzate de NASA, opt-noua bucati de spuma izolatoare sau de gheata s-au desprins in timpul ascensiunii navetei Endeavour si cel putin doua au lovit vehiculul, fiind posibil ca acesta sa fie usor avariat.

Bill Gerstenmaier, responsabil NASA, a declarat ca inca nu se cunoaste natura fragmentelor desprinse la putin timp dupa separarea navetei de cele doua rachete propulsoare, la circa doua minute de la lansare. Zona de impact a fost cea a scuturilor termice, insa responsabilul NASA a indicat ca incidentul nu este considerat a fi "o problema". "Problema ar putea fi in spatele navetei, insa vom verifica acest lucru in momentul manevrelor de dinaintea conectarii la ISS", a spus acesta.

Misiunea navetei Endeavour este programata sa dureze 16 zile, dintre care 11 pe ISS, si are ca obiectiv instalarea ultimelor echipamente tehnice in laboratorul japonez Kibo, ale carui doua module presurizate au fost amplasate, in 2008, la bordul ISS alaturi de laboratorul european Columbus. Misiunea prevede cinci iesiri in spatiu, cu o durata totala de 32,5 ore, ce vor fi indeplinite de echipe alcatuite din cite doi astronauti.

Dupa misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispozitie doar sapte zboruri inainte de retragerea din circulatie a flotei sale spatiale, eveniment prevazut pentru septembrie 2010. ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea caruia participa 16 tari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.