Internațional

Voronin ar vrea pace cu Romănia

Ziarul de Vrancea
16 iul 2009 737 vizualizări
Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova doreste incheierea tratatului bilateral cu mediere din partea Bruxelles-ului si integrare europeana în relatie strategica cu Rusia

Integrarea europeana trebuie sa aiba loc intr-o relatie strategica cu Rusia, iar pentru asta oamenii trebuie sa aleaga Partidul Comunistilor, a declarat ieri presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, intr-o conferinta de presa. Mai mult, Voronin a afirmat ca doreste inceperea unui proces de negocieri privind stabilizarea relatiilor dintre Moldova si Romania, cu medierea activa a Uniunii Europene.

Necesitatea incheierii Tratatului de baza cu Romania este unul din principiile enuntate de presedintele Voronin pentru a putea stabili un consens intre Partidul Comunistilor la guvernare si celelalte patru partide cu sanse de a accede in viitorul Parlament al Republicii Moldova, potrivit portalului Stirea Zilei. "Noi consideram ca bilantul acestui proces de negocieri trebuie sa fie semnarea de catre tarile noastre a Tratatului privind frontiera si a Tratatului politic de baza", a spus Voronin.


Dialog prin usa inchisa


Presedintele Voronin a revenit insa in aceeasi conferinta de presa spunind ca "nu se mai poate discuta" cu actuala conducere de la Bucuresti, pentru ca aceasta "gindeste in stilul anilor \'30", iar Chisinaul se vede nevoit sa apeleze la Bruxelles pentru normalizarea si relansarea relatiilor cu Romania. "Este imposibil cu autoritatile actuale romanesti sa hotarasti ceva, de aceea noi mizam foarte mult pe sustinerea UE pentru ca aceste relatii sa le relansam si sa le aducem la situatia normala. Ceea ce este astazi in relatiile cu Romania nu este normal, categoric. Nu trebuie sa fie asa", a spus liderul comunistilor.


Acuze vechi cu probe lipsa


"Patria trebuie sa o aparam de extremisti, de cei care au organizat evenimentele din 7 aprilie (violente ce s-au soldat cu incendierea Parlamentului si Presedintiei - n.r.), de cei care vor sa faca din Moldova un tinut al altui stat", a mai spus Voronin intr-o aluzie evidenta la Romania.

întrebat daca exista probe concrete care ar demonstra implicarea Romaniei in organizarea violentelor din 7 aprilie, Voronin a facut trimitere la faptele prezentate in filmul realizat de staff-ul comunistilor, numit Atac asupra Moldovei. "Nu ati vazut filmul si n-ati privit televizorul? Acolo sint probe si despre Romania, si mai serioase, despre coruptia si mafia internationala. Sint dosare care au fost transmise in judecata. Circa 500 de persoane au fost depistate, se lucreaza", a spus Voronin, citat de portalul Stirea Zilei.


********************


**********************


Daciana Sarbu are de gind sa scoata animalele din circurile europene


Europarlamentarul roman Daciana Sarbu a militat, alaturi de fundatia Vier Pfoten Romania si organizatia Agent Green, pentru interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a noului Parlament European de la Strasbourg. Cele doua organizatii solicita europarlamentarilor romani sa semneze petitia initiata de ele.

"Este timpul sa observam nevoile animalelor salbatice si sa le oferim ceea ce isi doresc: libertatea. Exista tari europene, cum ar fi Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Austria, Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia si Ungaria, care au impus deja interdictii asupra folosirii animalelor salbatice in circuri. în Romania nu exista o astfel de initiativa, dar o luam noi astazi. Am intentia sa transform aceasta initiativa intr-una la nivel european", a spus Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European.

Animalele salbatice tinute in captivitate sufera tulburari comportamentale grave, deoarece sint tinute in lanturi, fortate sa faca lucruri pe care nu le-ar face niciodata in natura, batute adesea de dresori, separate de familia lor, cumparate si vindute, mutate dintr-un loc in altul. Practic, animalele sint tratate ca obiecte de amuzament pentru oameni. "Faptul ca omul domina planeta nu presupune ca trebuie sa tratam celelalte specii drept sclavi pentru amuzamentul nostru. Animalele salbatice sint fiinte vii, care au nevoi similare ca oamenii (adapost, hrana, sursa de apa, distractie si libertate). Ele trebuie observate cu responsabilitate in habitatele lor naturale, in rezervatii stiintifice, parcuri naturale si nationale. Tocmai de aceea in tarile civilizate a luat nastere si se dezvolta rapid o noua forma de turism, ecoturismul", a spus Gabriel Paun, coordonator campaniei Agent Green.

Ursul, leul, elefantul, hipopotamul, girafa, rinocerul, tigrul, leul de mare sint speciile salbatice cel mai des exploatate in circuri, in conditii inacceptabile, in totala contradictie cu necesitatile animalelor. De obicei, o cusca de circ pentru ursi are 12 mp, iar una pentru elefanti, 100 mp. Cercetatorii spun ca habitatul natural pentru astfel de mamifere mari este de obicei de 600 kmp pentru elefant si de pina la 1.000 kmp pentru urs. Chiar si animalele salbatice nascute in captivitate au nevoi similare cu cele ale rudelor din salbaticie. Acestea nu se pot adapta la viata in captivitate. Cel mai vast habitat natural din Europa, nefragmentat de infrastructura si alte activitati antropogene, este Peisajul Forestier Intact din muntii Retezat Godeanu Tarcu si masoara 1.001 kmp.

în Europa exista inca sute de circuri ambulante. Vier Pfoten a initiat anul trecut o campanie la nivel european pentru interzicerea, la nivelul Uniuni Europene, a folosirii animalelor salbatice la circ.


**********************

Iranul poate testa o bomba atomica peste sase luni


Iranul are capacitatea de a construi o bomba atomica si de a efectua, in conditii similare celor din Coreea de Nord, primul test subteran peste sase luni, asigura saptaminalul german Stern. "Daca vor, pot detona peste jumatate de an o bomba de uraniu", afirma in revista un agent al serviciilor secrete germane (BND), al carui nume nu este mentionat, din cadrul unui grup de experti consultati de Stern.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Iranul a instalat deja 7.000 de centrifuge la uzina de imbogatire a uraniului din Natanz, dintre care pina in luna iunie functionau circa 4.920. Cu acestea, iranienii ar fi putut imbogati deja pina la niveluri de uz militar 1,3 tone de uraniu, material suficient pentru a produce una sau doua bombe atomice.

Stern asigura, de asemenea, ca Iranul lucreaza in mod accelerat la dezvoltarea unor rachete cu o raza de actiune care sa-i permita atingerea unor tinte de pe continentul european. Sursele BND consultate de revista semnaleaza ca Iranul lucreaza "in mod masiv" la acest obiectiv si ca programul iranian de rachete se axeaza "exclusiv" pe construirea de focoase nucleare. Revista semnaleaza totodata ca Iranul va avea nevoie de inca trei ani pentru a dispune de focoase nucleare pentru rachetele sale cu raza medie de actiune.

Potrivit Stern, Iranul obtine componente pentru construirea acestui tip de racheta din lumea intreaga, inclusiv din Germania, printr-o retea de firme camuflate avindu-l in frunte pe iranianul Said Mohammad Hosseinian, potrivit BND, "unul dintre cei mai cautati din lume" de catre serviciile secrete occidentale.


Statele Unite inca au rabdare, avertizeaza Clinton


Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat ieri ca Statele Unite sint dispuse sa discute cu Iranul, dar ca optiunea nu va ramine deschisa "la nesfirsit". "Sintem in continuare dispusi sa discutam cu Iranul, insa a venit momentul sa actionam", a avertizat seful diplomatiei americane. "Oportunitatea nu va fi deschisa la nesfirsit", afirma Clinton, subliniind ca nu-si face "nici o iluzie" privind sansele unui succes in dialogul direct cu Teheranul. "Dar intelegem importanta incercarii de a purta un dialog cu Iranul si de a le oferi liderilor sai o alegere clara: fie (Iranul - n.r.) devine un membru responsabil al comunitatii internationale, fie va fi izolat in continuare", a precizat secretarul de stat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.