Internațional

Kim Jong-il are cancer

Ziarul de Vrancea
14 iul 2009 676 vizualizări
liderul celui mai strict regim autoritar din lume sufera de cancer la pancreas, boala incurabila care nu da speranta de viata mai mare de cinci ani

Liderul Coreii de Nord, Kim Jong-il este bolnav de cancer si ar putea sa nu mai traiasca mai mult de cinci ani, a anuntat ieri postul de televiziune sud-coreean YTN. Ministrul sud-coreean al Reunificarii a precizat ca nu are nici o informatie in acest sens, la citeva zile dupa ce televiziunea sud-coreeana a transmis imagini in care Kim Jong-il, in virsta de 67 de ani, parea foarte slabit.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informatii de la Seul si de la Washington citate de YTN, Kim Jong-il a fost diagnosticat cu cancer de pancreas in perioada presupusului atac cerebral din august anul trecut. Potrivit surselor medicale de la Beijing, citate de postul de televiziune, speranta de viata a lui Kim Jong-il nu depaseste cinci ani din cauza ratei foarte ridicate a mortalitatii la bolnavii de acest tip de cancer si a virstei sale inaintate.


Cum ar arata Coreea de Nord dupa Kim Jong-il


Cu cit Kim va trai si va fi sanatos mai mult timp, cu atit exista mai multe sanse pentru o tranzitie lina a puterii catre fiul sau cel mai mic, Kim Jong-un, in virsta de 25 de ani. Daca mezinul va avea la dispozitie 15 sau 20 de ani pentru a-si consolida pozitia, acesta ar putea continua dinastia Kim.

Moartea prematura sau o boala care sa il impiedice pe Kim Jong-il sa conduca tara ar complica transferul puterii. Potrivit acestui scenariu, regimul s-ar putea ralia in preajma lui Jong-un. Astfel, elitei i-ar reveni raspunderea de a asigura tranzitia. Iar singurul lucru pe care atit elita, cit si Jong-un il au in comun este dorinta ca regimul sa supravietuiasca. Daca liderul nord-coreean ar muri subit, pietele financiare asiatice s-ar prabusi, in timp ce marile puteri ar incerca sa-si dea seama cine conduce un stat care a detonat doua dispozitive nucleare si care, potrivit expertilor, are suficient material pentru a fabrica alte cinci pina la sapte. Potrivit acestui scenariu, Coreea de Nord ar adopta o atitudine si mai violenta pentru a-si consolida sprijinul intern.

Totodata, moartea subita a lui Kom Jong-il ar putea duce la o lovitura de stat. Recentul test nuclear, tirurile cu rachete si amenintarile cu un razboi dovedesc ca armata are un rol important.

Dezintegrarea economica si o criza prelungita la conducerea tarii ar putea duce la prabusirea Coreei de Nord, iar milioane de nord-coreeni ar trece granita spre Coreea de Sud, stat mai bogat, sau spre China. Potrivit Seulului, acest scenariu ar distruge economia sud-coreeana si ar provoca o revolta sociala. Multi analisti sint de parere ca acest scenariu este putin probabil. Potrivit estimarilor Coreei de Sud, integrarea vecinului din nord ar necesita 1.000 de miliarde de dolari si poate chiar mai mult.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.