Internațional

O romănca cere despagubiri de 40 milioane lire sterline pentru discriminare rasiala

Ziarul de Vrancea
13 iul 2009 705 vizualizări
suma este pe masura companiei reclamate: PricewaterhouseCoopers n tinara sustine ca a avut de indeplinit sarcini sub nivelul sau de pregatire si ca i-au fost facute aluzii sexuale pentru ca venea din Europa de Est

O contabila de origine romana stabilita in Marea Britanie si-a dat in judecata fostul angajator, compania PricewaterhouseCoopers (PwC) din Londra, pentru discriminare rasiala, si cere daune record de 40 milioane lire sterline, relateaza Telegraph. Mihaela Popa (31 de ani) sustine ca a fost victima unor atacuri rasiste si ca a fost ignorata in repetate rinduri cind a venit vorba de promovari, in perioada in care a lucrat in cadrul companiei.

Tinara declara ca sefii i-au cerut sa faca lucruri marunte, precum indosarierea documentelor, in timp ce alti colegi din Marea Britanie, mai putin calificati, se ocupau de probleme mai importante. Popa sustine ca a fost facuta sa se simta ca o prostituata pentru ca venea din Europa de Est si ca managerii si colegii ii raspundeau la intrebari prin aluzii sexuale. Ea a adaugat ca unii dintre colegii sai credeau chiar ca este spion comunist si ca lucreaza sub acoperire pentru Securitate.

Popa spune ca, in timpul unei discutii la birou despre izbucnirea gripei aviare in Romania, unul dintre colegi a aratat-o cu degetul si a spus: "pasarea asta romana va avea parte de o moarte lenta".

Mihaela Popa cistiga 41.000 lire sterline pe an, in functia de contabil judiciar in cadrul PwC, insa documentele inaintate catre Tribunalul Muncii din Londra arata ca a cerut daune de 40 milioane lire, aceasta fiind considerata cea mai mare suma ceruta vreodata intr-un proces de discriminare rasiala.

Popa sustine ca i s-a promis ca ar putea deveni un viitor partener al firmei, cistigind cel putin 500.000 lire/an plus prime, cistiguri pe care le-a pierdut. Acum sufera de depresie si anxietate si spune ca acest lucru i-a distrus cariera de contabil. "Au spus initial ca as putea deveni partener, insa nu mi-au dat niciodata ocazia", a declarat Popa, potrivit Telegraph.

Ea a mai spus ca tratamentul primit in timpul in care a fost angajata a companiei, in perioada 2004-2006, a devenit treptat insuportabil, pina cind a simtit ca nu mai are alta solutie decit sa isi dea demisia.


Discriminare si la sediul firmei din Chicago


Romanca si-a inceput cariera la biroul PwC din Bucuresti in 2000, unde a cistigat o bursa de studii pentru un masterat in finante in cadrul Universitatii din Chicago. A lucrat atunci pentru o scurta perioada de timp in functia de contabil la biroul din Chicago al PwC, unde sustine, de asemenea, ca a fost discriminata pe considerente rasiale. în septembrie 2004 a fost transferata la Londra, de unde a demisionat in noiembrie 2006, dupa ce a suferit mai multe luni de depresie si anxietate.

Popa a mai dat in judecata compania, in 2007, cind a pierdut procesul, insa sustine ca, de aceasta data, dispune de dovezi mai detaliate. "Am respins cu succes acuzatiile inaintate tribunalului muncii in noiembrie 2007 si apelurile inaintate tribunalului in 2008. Vom respinge cu vehementa si ultimele plingeri", a declarat un purtator de cuvint al PwC.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.