Internațional

Razboaiele izbucnesc vara, cind lumea e in vacanta

Ziarul de Vrancea
11 iul 2009 570 vizualizări
Disparitia diplomatilor si a politicienilor in vacantele lungi din timpul verii ar trebui sa fie un semnal de alarma, intrucit evenimente majore, de la razboaie la crize, tind sa se intimple cind toata lumea se indreapta catre plaja, observa Reuters intr-o analiza.

Vara trecuta, "sezonul de lentoare din august" a fost spulberat de neasteptatul razboi dintre Rusia si Georgia. Cu o vara inainte incepusera sa se vada primele fisuri ale crizei economice, in timp ce in vara anului 2006 a avut loc razboiul dintre Israel si Liban. Criza financiara asiatica a inceput in iulie 1997 si, partial, a declansat criza rublei rusesti din august 1998. Irakul a invadat Kuwaitul in august 1990, in timp ce militantii sovietici l-au inlaturat scurt de la putere pe presedintele Mihail Gorbaciov in august 1991, in timp ce acesta era in vacanta. Daca mergem si mai departe in istorie, primul Razboi Mondial a izbucnit in august 1914, iar cel de-al Doilea Razboi Mondial in septembrie 1939. Inseamna toate aceste evenimente ca vara din emisfera nordica determina aparitia "lebedelor negre" - acele evenimente neasteptate si de mare impact care pot sa dea peste cap mersul lumii peste noapte?, se intreaba Reuters. "Aceasta teza, ca razboaiele, crizele finaniciare si altele au loc pe timpul verii este interesanta, dar foarte greu de dovedit", a declarat Sam Wilkin, consultant senior pentru Oxford Analytica. "Explicatia standard a fost intotdeauna ca oamenii lipsesc de la birou, iar lucrurile sint gestionate de suplinitori", a continuat el. Aceasta teorie mai indica faptul ca acei factori de decizie-cheie, care ar putea observa escaladarea unei crize si ar putea actiona pentru a o gestiona, nu sint prezenti in acel moment esential, nu pot sa actioneze, iar astfel evenimentele sint pierdute de sub control.


Comandantii militari prefera vara


O astfel de teorie ar putea explica si de ce banca britanica Northern Rock a ajuns intr-o situatie-limita dupa secarea pietei de credit, in vara anului 2007, declansind o criza in lant, care a dus la falimentul bancii si la nationalizarea sa in septembrie. Este, de asemenea, posibil ca unii actori sa foloseasca oportunitatea creata de faptul ca lumea intreaga se uita in alta directie. Oricine ar fi de invinuit pentru conflictul din Georgia, faptul ca a inceput cind intreaga lume se concentra pe Jocurile Olimpice de la Beijing pare mai mult decit o coincidenta. Totodata, din punctul de vedere al strategiei militare, comandantii prefera sa lupte si sa isi mobilizeze trupele in timpul verii, sperind ca isi vor atinge obiectivele inainte de venirea iernii si ca vor incheia razboiul pina in perioada Craciunului, potrivit lui Richard Vinen, profesor de Istorie Europeana la King\'s College din Londra. Si in ceea ce priveste pietele financiare, exista o explicatie plauzibila privind crizele din timpul verii si de ce acestea au asa un impact profund. Multi dintre jucatorii de pe piata sint absenti, volumul schimburilor este mult mai scazut, iar volatilitatea este mult mai ridicata. "Daca esti un manager de active, ar trebui sa adopti o pozitie mult mai defensiva in timpul verii, mai ales daca perioada de absenta va fi mai lunga. Orice miscare de pe piata va avea un impact mai puternic, fiind necesara o atentie mai sporita fata de absentele din alta perioada a anului", avertizeaza Michael Ganske, seful departamentului pentru cercetarea pietelor in dezvoltare a Commerzbank. Vara acestui an ar putea fi extrem de riscanta. Pietele sint nesigure dupa turbulentele de anul trecut, iar politica este si ea afectata de somaj si de problemele economice. Numai luna aceasta au avut loc deja greve in Africa de Sud, o lovitura de stat in Honduras si tensiuni etnice in China.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.