Internațional

Romania intra oficial in proiectul Nabucco

Ziarul de Vrancea
10 iul 2009 783 vizualizări
Proiectul Nabucco va inainta saptamina viitoare, urmind sa fie sustinut de oficiali din Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria, Germania, Uniunea Europeana, Egipt, Siria, Azerbaijan si Georgia

Romania va semna luni, la Ankara, acordul privind participarea la proiectul Nabucco, alaturi de Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria, potrivit ministrului de Externe, Cristian Diaconescu. "Practic, prin acest acord, statele partenere se angajeaza sa creeze un mediu propice si sigur dezvoltarii proiectului, un regim unitar care sa ofere un potentialul investitori si furnizori garantiile necesare", a declarat Cristian Diaconescu. Gazoductul urmeaza sa transporte gaze extrase din Asia Centrala, prin Turcia, catre Europa Centrala. Proiectul este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile: Transgaz Medias, OMV (Austria - actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia), RWE (Germania). Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape inainte de inceperea procedurilor de atragere a finantarii si demararea lucrarilor de realizare a proiectului. Potrivit celor mai recente estimari, Nabucco va necesita investitii in valoare toatla de aproape opt miliarde euro. Capacitatea Nabucco ar urma sa se ridice la 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, in timp ce consumul anual de gaze al Romaniei este de 17-18 miliarde metri cubi.


Nabucco are nevoie de gaze naturale din Azerbaijan, Irak si Egipt


Azerbaijanul, Irakul si Egiptul vor devenit principalii furnizori ai gazoductului Nabucco, urmind sa livreze gaze, incepind cu 2015, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, seful companiei petroliere austriece OMV. Ruttenstorfer a declarat pentru cotidianul financiar Kommersant ca Europa va avea nevoie atit de gazoductul Nabucco cit si de conductele rusesti rivale South Stream si Nord Stream, pentru a importa suplimentar alte 150 de miliarde de metri cubi pina la finalul urmatorilor zece ani. "Cred ca nu exista riscuri ca Rusia sa-si piarda pozitia pe piata europeana din cauza proiectului Nabucco. Toate aceste proiecte au modele diferite de afaceri si vor avea resurse si clienti diferiti", a declarat Kommersant. Monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, a incercat din greu sa intreaca Nabucco in ultimul an, dupa ce a convins multe state din Europa de Est sa se alature proiectului South Stream. Resursele de gaze naturale folosite de Nabucco sint, totusi, departe de a fi certe, in contextul in care Gazprom poarta discutii cu Azerbaijanul pentru cumpararea a intregii productii de gaze naturale incepind cu anul viitor, in timp ce guvernul irakian de centru se opune ideii ca Nabucco sa importe gaze naturale din Kurdistan. Seful OMV a declarat ca spera ca Azerbaijanul si Irakul sa furnizeze fiecare intre 7 si 9 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, in timp ce Egiptul ar contribui cu inca 1-2 miliarde metri cubi de gaze naturale. Din consortiul Nabucco fac parte, in prezent, cu cite o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Nabucco are scopul de a conecta si valorifica rezervele promitatoare de gaze naturale din Zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu, cu pietele europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.