Internațional

Turcia vorbeste despre atrocitati in China

Ziarul de Vrancea
9 iul 2009 694 vizualizări
Premierul turc cere autoritatilor chineze sa dea dovada de retinere, dupa violentele interetnice soldate cu 156 de morti

Violentele interetnice care afecteaza de duminica provincia chineza Xinjiang "au luat dimensiunea unor atrocitati", a declarat ieri premierul turc Recep Tayyip Erdogan, cerind autoritatilor sa dea dovada de retinere. Fara a acuza direct administratia chineza, el a declarat ca Turcia musulmana, care are relatii culturale si religioase atrinse cu uigurii din Xinjiang, minoritate turcofona, vrea ca tulburarile sa inceteze imediat, "respectind normele universale ale drepturilor omului", si ca vinovatii sa fie adusi in fata justitiei. Diplomatia turca a dat publicitatii si un comunicat in care Ankara isi exprima ingrijorarea fata de incidente. "Poporul turc se simte foarte apropiat de poporul uigur, cu care are relatii fratesti si ii impartaseste suferintele", potrivit documentului. Presa turca a denuntat un masacru chinez in Xinjiang. Ankara sustine suveranitatea chineza asupra Xinjiang si respinge separatismul turcofon. Seful statului turc a efectuat la sfirsitul lunii iunie o vizita in China, concentrata in special pe economie. El a vizitat atunci si Xinjiang.


Chinezii vor sa-i linseze pe uiguri in provincia chineza Xinjiang


Scene de violenta s-au inregistrat ieri in Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, mai multi chinezi din etnia han atacind uiguri. Atras de urlete, un jurnalist AFP care se afla intr-un cartier din apropierea Pietei Poporului a vazut cum un om trintit la pamint era batut. Cel putin 20 de membri ai etniei han, majoritara in China, il loveau cu pumnii si cu picioarele. Militari postati 200 de metri mai departe, la un baraj ce inchidea accesul in cartierul uigur, au intervenit. Totusi, corespondentul AFP nu a asistat la nicio arestare. Intr-un alt incident, mai multi membri ai etniei han au pus mina pe trei uiguri, dintre care numai doi au reusit sa scape. Al treilea a fost batut de sase barbati si femei. Scena a durat circa 30 de secunde, timp in care politia, aflata foarte aproape, a intervenit fara graba. Fortele de ordine, care nu au incercat sa opereze arestari, au evacuat victima, a carei fata era acoperita de singe.

Autoritatile chineze sustin au controlul asupra situatiei, iar criminalii vor fi condamnati la moarte. Liderul partidului comunist din Urumqi, Li Zhi, a avertizat la rindul sau ca orice persoana vinovata de moartea celor 156 de victime din timpul revoltelor vor fi condamnate la moarte. Potrivit legii chineze, orice persoana vinovata de omoucidere este pasibila de pedeapsa cu moartea. "Fiecare, si in special (etnicii - n.red.) hani, ar trebui sa dea dovada de calm si moderatie", a avertizat Zhi comunitatea etnica majoritara din China, care doreste sa se razbune dupa ce membrii sai au fost luati drept tinte in violentele de duminica lansate de uigurii din Urumqi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.