Internațional

Moldova, marul discordiei intre Suedia si Rusia

Ziarul de Vrancea
9 iul 2009 727 vizualizări
Situatia politica tulbure din R. Moldova ar putea sa determine o noua tensionare a relatiilor dintre Moscova si UE, in conditiile in care presedintia semestriala a blocului european este detinuta de Suedia, tara care nu este in cele mai amiabile raporturi cu Rusia, scrie Financial Times.

Intr-un articol intitulat "Bunele intentii ale Suediei trebuie sa evite nervul sensibil al Rusiei", Financial Times (FT) atrage atentia ca presedintia suedeza s-ar putea confrunta cu o situatie de criza care sa aiba legatura cu fostele state sovietice de la Est de UE, fata de care Rusia are inca revendicari in ceea ce priveste influenta. In mintea fiecarui oficial suedez staruie gindul ca surprizele neplacute dau peste cap cele mai bine intocmite planuri ale unei presedintii UE. Franta, in cea de a doua jumatate a anului 2008, a avut parte de razboiul dintre Rusia si Georgia. Cehia, in prima jumatate a acestui an, a avut parte de conflictul din Gaza si de disputa ruso-ucraineana a gazului, care a dus la oprirea livrarilor de gaz rusesc catre UE timp de doua saptamini in mijlocul iernii. Nu este o simpla coincidenta ca doua dintre aceste evenimente au implicat Rusia, UE si o fosta republica sovietica. Relatiile UE-Rusia tensionate sint plasate in zona ambigua politic si subreda economic a fostei Uniuni Sovietice, care separa membrii estici ai UE de Rusia. Moscova si Bruxelles-ul percep aceasta zona in moduri diferite, ceea ce implica riscuri pentru stabilitatea regionala.


Situatia din Moldova, tensionata exact pe perioada presedintiei Suediei

Kremlinul vede o vecinatate unde are dreptul la un rol predominant in ceea ce priveste securitatea nationala, interesele economice, cultura, traditia si prestigiul. Europenii o vad ca pe o regiune unde, fara a face promisiuni ferme in ceea ce priveste aderarea la UE, este esential ca democratia sa fie consolidata in acele state care se afla inca in umbra Rusiei, la 18 ani dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice. Interesele celor doua parti sint destul de contradictorii. Scenarii plauzibile in timpul presedintiei suedeze ar putea fi o reizbucnire a violentelor in Georgia, o incercare de inlaturare a lui Mihail Saakasvili de la putere, o alta criza a gazelor, tensiuni in regiunea prorusa a Ucrainei, Crimeea, o demonstratie de putere intre Rusia si Belarus, dar si o criza care se poate aprinde din tensiunile politice din R. Moldova dupa revoltele postelectorale din aprilie, scrie Financial Times. Ceea ce face ca aceste tensiuni sa fie si mai tulburatoare este ca ar putea ajunge la punctul de fierbere exact in momentul in care Suedia gestioneaza afacerile UE. Mai simplu spus, Rusia nu se intelege bine cu Suedia, iar aceasta atitudine nu s-a schimbat de pe vremea razboiului ruso-suedez din secolul al XVIII-lea, de pe timpul lui Petru cel Mare.


Nu exista un buton de "reset"


Unii dintre suedezi pastreaza, de asemenea, o amintire vie episodului denumit "Whiskey cu gheata" din 1981, cind un submarin din clasa "Whiskey" (submarine construite in perioada Razboiului Rece - n.r.) care se afla in misiune de spionaj a esuat linga Karlskrona, o baza navala suedeza. Carl Bildt, ministrul de externe al Suediei, a atins cel mai sensibil nerv al rusilor anul trecut cind a comparat actiunile Rusiei din Georgia cu tacticile naziste folosite in anii 1930 in Europa Centrala si de Est.

Alaturi de Polonia, Suedia a preluat initiativa de a lansa Parteneriatul Estic, un proiect destinat sustinerii a sase state foste sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova si Ucraina. Initiativa a avut un ecou redus la Moscova, dar nu mai redus ca anuntul ca Ikea, gigantul producator de mobila, isi va suspenda investitiile din Rusia - implicit pentru ca se saturase de coruptia adinc inradacinata in mediul de afaceri rusesc. Aflata la conducerea Uniunii Europene, ar fi de asteptat ca Suedia sa fie gazda reuniunii periodice a summitului UE-Rusia. Pina acum, nu s-a stabilit nici data si nici locul unde s-ar putea tine reuniunea la virf. Liderii suedezi isi suspecteaza omologii rusi ca ar vrea sa transmita un semnal de dezacord cu politicile Suediei prin hotarirea de a nu veni in Suedia pentru summit sau confirmind in ultimul moment participarea. Daca, la fel ca in cazul SUA-Rusia, exista un buton de "reset" si pentru relatiile UE-Rusia, acesta pare sa fie pierdut sau neapasat, conchide Financial Times.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.