Internațional

Lupte de strada între uiguri si chinezi

Ziarul de Vrancea
8 iul 2009 628 vizualizări
Noi ciocniri au izbucnit ieri în Urumqi, la doua zile de la revoltele din capitala regionala a Xinjiang n etnicii hani au iesit în strada pentru a se razbuna pe uiguri

în pofida dispozitivului omniprezent de securitate, noi ciocniri interetnice au izbucnit ieri la Urumqi, unde mii de chinezi han, inarmati cu bate, lopeti si cutite, au invadat strazile pentru a se razbuna fata de violentele lansate duminica de uiguri. La sfarsitul zilei de ieri, mai multe mii de hani parcurgeau strazile din Xinjiang (nord-vestul Chinei) si erau tinuti de catre fortele de securitate departe de cartierele locuite de uiguri. Autoritatile au declarat inderdictia de circulatie pe timpul noptii, pentru a evita izbucnirea unor noi violente. în plus, el le-a cerut comunitatilor sa se linisteasca. Aproximativ 10.000 de hani au iesit in strada ieri dupa amiaza pentru a protesta fata de faptul ca au fost luati drept tinte de chinezii uiguri, musulmani turcofoni, in revoltele de duminica soldate cu 156 de morti si peste 1.000 de raniti. în timp ce agentia oficiala de presa China Noua vorbea despre un "haos" in mai multe cartiere din oras, politia a intervenit pentru a dispersa multimea din centrul localitatii cu ajutorul gazelor lacrimogene. Totusi, fortele de ordine nu au reusit sa puna pe fuga manifestantii, care si-au continuat marsul desi se sufocau si tuseau. Cativa dintre acestia au fluturat drapelul national chinez. Manifestantii hani, etnie majoritara in China, si-au exprimat astfel furia fata de faptul ca au fost victimele violentelor comise de uiguri, principala comunitate musulmana din Xinjiang, o regiune cu aproximativ 20 de milioane de locuitori unde au loc in mod constant ciocniri interetnice. "Uigurii au venit in cartierele noastre pentru a distruge tot. Acum mergem noi la ei sa-i batem", a declarat un protestatar care tinea in maini o teava metalica. China a confirmat ca a restrictionat accesul la internet al locuitorilor din Urumqi. "Am taiat conexiunea la internet in unele parti din Urumqi pentru a inabusi rapid revoltele si pentru a evita ca violentele sa se raspandeasca", a explicat Li Zhi, cel mai important oficial din partidul comunist local.

Uigurii protesteaza

Sute de persoane au manifestat la Urumqi in prezenta jurnalistilor, printre care numeroase femei care cereau informatii despre disparitia unor apropiati, dupa revoltele etnice violente in timpul carora au fost ucise 156 de persoane, in acest oras din nord-vestul Chinei. Politia i-a somat pe manifestanti sa plece, insa acestia au amenintat cu pumnii in directia fortelor de securitate, intr-o atmosfera tensionata. Acesti manifestanti uiguri protestau dupa revoltele de duminica din capitala regiunii Xinjiang, majoritar musulmana, soldate cu 156 de morti, peste o mie de raniti si care au antrenat peste 1.400 de arestari. "Sunt aici pentru a cere revenirea sotului meu", a declarat Maliya, o femeie uigura. "Politia mi-a ars ieri casa si l-a luat pe sotul meu", a spus ea. Beijingul i-a acuzat pe uigurii din exil si in mod special formatiunea Congresul mondial uigur al dizidentei in exil Rebiya Kadeer, de organizarea acestor violente. însa grupari uigure din exil au afirmat ca evenimentele au degenerat dupa ce fortele de ordine chineze au tras impotriva persoanelor care manifestau in liniste.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.