Internațional

Persoanele cu alunite prezinta risc dublu de cancer de piele

Ziarul de Vrancea
8 iul 2009 779 vizualizări
Mutatiile a doua gene care determina aparitia alunitelor pe corp pot sa dubleze riscul de declansare a cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la King's College London, Marea Britanie

Oamenii de stiinta au identificat aceste gene dupa ce au analizat codurile genetice a peste 750 de perechi de femei gemene din Marea Britanie. Mutatiile din codul genetic asociate cu numarul mare de alunite de pe corp au fost descoperite pe doua gene care au o stransa legatura cu aparitia melanomului, o forma de cancer de piele mortala. Din acest motiv, persoanele care sunt purtatoare ale unor mutatii ale acestor doua gene prezinta un risc dublu de a dezvolta cancer de piele, potrivit noului studiu. Se stie de mai mult timp ca persoanele care au multe alunite pe corp prezinta un risc major de a dezvolta cancer.

Gemenii sunt preferati de cercetatori pentru astfel de studii pentru ca ii ajuta pe acestia sa separe mai usor efectele care tin de genetica sau de mediul inconjurator.

"Gemenii ne-au ajutat in ultimii 13 ani sa stabilim faptul ca alunitele sunt mostenite, sa izolam regiunile genetice, iar acum ne-au ajutat sa identificam genele implicate", a explicat Tim Spector, unul dintre coordonatorii acestui studiu. Cercetatorii de la The King\'s College din Londra au demonstrat anterior ca genele care determina aparitia alunitelor coincid cu cele care declanseaza melanoamele. Specialistii spun ca aceste noi gene descoperite pot fi folosite la diagnosticarea alunitelor si a cancerului de piele, oferind, totodata, mai multe informatii in legatura cu posibile noi tratamente.

Alunitele sunt comune tuturor populatiilor europene, iar riscul ca ele sa se transforme in melanom este foarte mic. Totusi, persoanele care au multe alunite pe corp, mai ales de dimensiuni mari, trebuie sa se supuna unor investigatii medicale cat mai rapid.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.