Internațional

Obama îl readuce pe Putin în prezent

Ziarul de Vrancea
8 iul 2009 738 vizualizări
Mic dejun tipic rusesc si politeturi formale la întălnirea dintre Obama si Putin n liderul american l-a felicitat pe premierul rus pentru activitatea extraordinara de la Kremlin, considerîndu-l un om al prezentului, dupa ce zilele trecute l-a considerat un un picior ramas în Razboiul Rece

Dupa un schimb de critici de la distanta, presedintele american Barack Obama si premierul rus Vladimir Putin s-au intalnit ieri in apropiere de Moscova, unde au schimbat complimente formale in timpul unui mic dejun tipic rusesc. în resedinta lui Putin din Novo Ogarevo, cei doi lideri si-au inceput reuniunea printr-un mic dejun tipic rusesc intr-o tacere tensionata, dupa care si-au strans mana formal in fata camerelor. încercand sa destinda atmosfera tensionata, premierul rus i-a spus apoi lui Obama ca i-a fost pregatit "un mic dejun tipic rusesc". Fostul sef de stat rus s-a folosit de toate mijloacele pentru a-i face pe plac oaspetelui sau: esarfe traditionale rusesti, samovare, servitori imbracati in tunica rosie si purtand o curea aurita si chiar cantareti la balalaica. La micul dejun, liderii au servit sturion afumat cu clatite, dulceata de afine, oua cu smantana si caviar, ravioli si carne de prepelita, jeleu de cirese si inghetata cu frisca.


Putin are privirea orientata spre viitor


Micul dejun, care a durat doua ore, pare sa fi fost un succes. Barack Obama si-a schimbat parerea: premierul rus Vladimir Putin, pe care recent l-a calificat drept un om al trecutului, este un om al prezentului, care priveste spre viitor, a spus ieri Casa Alba. Obama s-a declarat convins "ca premierul este un om al prezentului, cu privirea orientata spre viitor", a spus un oficial. Obama a spus inainte de a ajunge la Moscova ca Putin traieste inca intr-un fel in perioada Razboiului Rece, ceea ce a provocat o replica intepata din partea premierului. Cei doi lideri au discutat la un mic dejun la resedinta lui Putin de langa Moscova. Obama a salutat "activitatea extraordinara" a lui Vladimir Putin la Kremlin si apoi ca premier. "Sunt constient de activitatea extraordinara pe care ati avut-o ca presedinte in cursul anilor trecuti si in rolul actual de premier", a spus el la un mic dejun la resedinta lui Putin de langa Moscova. "Avem o ocazie excelenta de a pune baze mai solide in relatiile ruso-americane. Poate ca nu suntem de acord in toate privintele, dar avem consultari, in interesul popoarelor rus si american", a adaugat el. Putin i-a spus lui Obama ca se bazeaza pe el pentru relansarea relatiilor ruso-americane. "Asociem numele dumneavoastra sperantelor de dezvoltare a relatiilor noastre", a spus el.



Geoana: Obama pare sa aiba un interes dincolo de Marea Neagra


Presedintele Senatului, Mircea Geoana, crede ca, din pacate pentru Romania, noua administratie americana pare sa aiba un interes dincolo de zona Marii Negre, el sustinand si ca tara noastra trebuie sa-si recalibreze politica externa si sa exploateze economic relatiile cu Rasaritul. "Din pacate pentru Romania, noua administratie americana pare sa aiba un interes dincolo de zona noastra. Dar cred ca partida nu este pierduta. si cred ca trebuie sa construim o pledoarie si un argument strategic care sa faca zona Marii Negre extinse si zona noastra "" nu atat o piesa, cum a fost in cazul administratiei Bush si pe care administratia de la Bucuresti a jucat-o cu destul de mare consecventa, o piesa in relatia dintre Occident si Rusia "" ca o piesa indispensabila din ecuatia Orientului Mijlociu extins", a sustinut Geoana, la dezbaterea "Locul Romaniei in noua ecuatie SUA-Rusia". El a explicat apoi ca administratia americana este mai mult interesata de Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, si recent si de relatiile cu Rusia. Despre politica externa romaneasca, Geoana a sustinut ca nu s-a adaptat deloc noilor schimbari si ca a ramas aceeasi ca pe vremea administratiei Bush. Geoana a pledat apoi pentru "regandirea relatiilor noastre cu vecinatatea imediata a Romaniei", pentru reinnodarea relatiilor cu Europa centrala si cu tarile balcanice si pentru o noua politica la Rasarit, " fie ca este vorba de relatia cu Ucraiana sau cu Rusia, sau de relatiile cu Georgia sau cu spatiul caucazian".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.