Internațional

Boiko Borisov se pregateste sa devina premierul Bulgariei

Ziarul de Vrancea
7 iul 2009 808 vizualizări
Partidul de centru-dreapta GERB a obtinut o victorie zdrobitoare in alegeri

Partidul de centru-dreapta GERB al primarului Sofiei, Boiko Borissov, a obtinut 39,7% din voturi. Partidul Socialist al premierului Serghei Stanisev a obtinut doar 17,72% din voturi. Acest partid a cistigat legislativele din 2005 cu 33,98%. Partenerul liberal al guvernului, MDL, minoritatea turca, a obtinut 14,47% din voturi. Altre trei formatiuni vor intra in Parlament - nationalistii din Ataka (9,37%), Coalitia albastra, partenera GERB in cadrul partidului popoular european, cu 6,73% si noul partid populist Ordine, legalitate, justitie, a primit 4,13%. Partidul fostului rege Simeon II, care s-a clasat al doilea in 2005, nu a trecut nivelul de 4% pentru a intra in Parlament.

Boiko Borisov, fost pompier si garda de corp, actual primar al Sofiei, este marele invingator al alegerilor legislative de duminica din Bulgaria, aflat la conducerea opozitiei de centru-dreapta, dar va trebui sa-si gaseasca un partener pentru a forma o majoritate parlamentara. In virsta de 50 de ani, bine cladit, bronzat, acest fiu al unui politist si al unei profesoare a inceput in ca pompier. Este expert in karate, posesor al unei centuri negre. La caderea comunismului in 1990, Boiko Borisov si-a fondat propia companie, Ippon, specializata initial in comertul cu textile. Apoi a asigurat securitatea fostului dictator conmunist Todor Jivkov dupa demiterea sa, apoi pe cea a fostului rege Simeon al II-lea, la revenirea in 1996 dupa 50 de ani de exil. "Am avut sansa unica de a-i ascula, intr-o atmosfera informala, atit pe numarul unu al comunismului, cit si pe fostul monarh. Ceea ce am auzit m-a invatat sa inteleg istoria, mecanismele puterii in cadrul economiei si politicii mondiale", a spus Borisov.

Fostul rege devenind premier in 2001, Borisov a fosat promovat general. Mereu prezent, blamind ineficienta justitiei, si-a asigurat popularitatea, multi vazind in el "mina forte" in fata infractionalitatii. Marea sa popularitate se explica, potrivit analistilor, prin modul deschis de a vorbi si critica fata de inactivitatea guvernamentala. "Pentru a face reforme, pentru a face schimbarii radicale, este neceaara o majoritate", spunea el inainte de alegeri.

Viceministrul bulgar pentru situatii de urgenta din guvernul socialist in exercitiu, Alexander Filipov, a fost arestat ieri pentru apartenenta la un grup organizat de corupere a alegatorilor, a anuntat procurorul Sofiei, Nikolai Kokinov. Singurul viceministru de origine roma, Filipov va fi inculpat pentru "abuz de putere si formarea unui grup pentru cumpararea de voturi", a spus procurorul. Alegerile legislative de duminica au fost marcare de numeroase cazuri de manipulare denuntate de autoritati, Ministerul de Interne anuntind ca a fost sesizat cu privire la 175 cazuri pina la 5 iulie.

Oferirea de mita, alimente sau promiterea de slujbe alegatorilor, mai ales romi, este o practica frecventa in Bulgaria. Mai multe persoane vinovate de astfel de acte au primit pedepse cu inchisoare cu suspendare si amenzi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.