Internațional

G8 nu mai sta la butoanele economiei mondiale

Ziarul de Vrancea
7 iul 2009 1020 vizualizări
Grupul G8 a pierdut treptat controlul asupra economiei mondiale in favoarea G20, iar legitimitatea sa este contestata din toate partile, mai multi experti sugerind chiar disparitia lui.

De la aparitia crizei, G8 , clubul celor sapte natiuni cel mai puternic industrializate din lume (plus Rusia), s-a limitat sa faca declaratii de principiu, lasind deciziile la latitudinea grupului G20, a carui proeminenta a fost parafata de summitul desfasurat la Londra la inceputul lunii aprilie. Acest forum informal creat in 1975 nu mai pare potrivit pentru majoritatea chestiunilor de anvergura, fiindca economistii sint convinsi de faptul ca nu se mai poate vorbi despre mediu, finante sau comert fara China, India, Brazilia sau Africa de Sud. "Este o iluzie sa ne imaginam o reforma durabila a sistemului financiar fara sa asociem tara care detine cele mai mari rezerve de schimb", China, sustine Barry Echengreen, de la Universitatea Berkeley, din Statele Unite.

in conditiile in care sefii statelor G8 se reunesc in L\'Aquila, in Italia, in perioada 8 - 10 iulie, majoritatea expertilor apreciaza ca acest forum ar trebui pur si simplu sa dispara. "G8 trebuie sa-si anunte disparitia (...) daca se doreste ca G20 sa supravietuiasca si sa functioneze", crede Rajiv Kumar, de la Consiliul Indian pentru Cercetare in Domeniul Relatiilor Economice Internationale, de la New Delhi.

"Sfirsitul G8 trebuie programat. Exista o contradictie fundamentala intre mentinerea acestei mici echipe si faptul ca ea insasi a incredintat marile probleme ale lumii grupului G20", subliniaza Charles Wyplosz, de la Institutul de inalte Studii Internationale, cu sediul la Geneva.


Nu se mai poate fara BRIC


"G20 capata din ce in ce mai mult un rol de motor in stabilirea prioritatilor" mondiale, subliniaza Eswar Prasad, de la Universitatea Cornell din Statele Unite. Prima reuniune a BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), desfasurata la jumatatea lunii iunie in Rusia, pare totusi sa arate ca marile tari emergente nu vor ramine pasive. John Kirton este de parere ca G20 sufera din cauza "marii sale diversitati". "China si Arabia Saudita au conceptii despre democratie total diferite de restul tarilor din G20, ceea ce se dovedeste a fi crucial atunci cind este abordata chestiunea reglementarii financiare", spune el. "G20 pare foarte vast si este nevoie de o grupare mai restrinsa", crede, la rindul sau, Rajiv Kumar, care sustine o formula de tip G4 (Japonia, China, Statele Unite, Uniunea Europeana).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.