Internațional

Obama: Putin ramine cu un picior in perioada Razboiului Rece

Ziarul de Vrancea
4 iul 2009 861 vizualizări
Cu doua zile inainte de vizita sa in Rusia, presedintele american face declaratii provocatoare la adresa premierului rus n strategia lui Barack Obama este de a face din Medvedev o posibila contrapondere a lui Putin, considerat a fi in continuare adevarata putere din Rusia

Presedintele Barack Obama a declarat ieri ca Vladimir Putin a ramas cu "un picior" in perioada Razboiului Rece si trebuie sa priveasca spre viitor, o declaratie provocatoare pentru un lider american, cu doar citeva zile inaintea primei sale vizite la Moscova. Liderul de la Casa Alba vede o diferenta intre premierul Vladimir Putin si presedintele Dmitri Medvedev, succesorul acestuia desemnat, care a fost ales anul trecut si face obiectul multor speculatii, pe fondul neobisnuitului aranjament privind partajarea puterii. Spre deosebire de Vladimir Putin, considera Barack Obama, Dmitri Medvedev recunoaste ca a venit timpul ca cele doua puteri antagonice din timpul Razboiului Rece sa lase trecutul in urma. "Este important ca in timp ce tratam cu presedintele Dmitri Medvedev si Vladimir Putin sa inteleaga ca abordarea relatiilor dintre SUA si Rusia pe principiul vechiului Razboi Rece este depasita - si este timpul sa mergem inainte intr-o alta directie", a declarat presedintele american. "Cred ca Medvedev intelege acest lucru", a afirmat el. "Cred ca Putin este cu un picior in vechiul stil de a aborda problemele si cu celalalt in cel nou", a precizat presedintele american. Barack Obama intentioneaza sa poarte opt-noua ore de discutii cu Dimitri Medvedev, dar vrea sa stea de vorba si cu Vladmir Putin circa 90 de minute, potrivit oficialilor americani. In interviu, liderul de la Casa Alba spune ca vrea sa stea de vorba cu Vladimir Putin pentru ca acesta din urma "are inca multa influenta". Distinctia pe care o face Barack Obama intre cei doi lideri rusi reflecta strategia americana de a face din Medvedev o posibila contrapondere a lui Putin, considerat a fi in continuare adevarata putere din Rusia.


Putin va incerca sa corecteze "impresiile gresite"


Premierul rus Vladimir Putin se va folosi de vizita lui Barack Obama la Moscova, saptamina viitoare, pentru a corecta impresiile gresite pe care liderul american le are cu privire la Rusia, a declarat un purtator de cuvint al lui Putin. Dmitri Peskov a declarat: "Constat ca nu are toate informatiile. Dupa ce va vizita Moscova, presedintele Obama va cunoaste mai bine realitatile. Judecind dupa aceste declaratii, este foarte bine ca intilnirea cu premierul Putin figureaza pe agenda lui Obama. Sint sigure ca, dupa intilnirea cu Putin, presedintele Obama isi va schimba punctul de vedere". El a respins afirmatiile lui Obama ca Putin - care la un moment dat a descris prabusirea URSS ca "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului" - trebuie sa inteleaga faptul ca Razboiul Rece s-a incheiat. "Putin a inteles asta cu mult timp in urma", a subliniat Peskov. Majoritatea analistilor cred ca Putin are in continuare un cuvint foarte greu de spus in politica presedintiei, dar, conform protocolului, Obama va petrece mai mult timp cu presedintele Dmitri Medvedev.


Dupa victoria lui Obama, rusii au o parere mai buna despre SUA


Parerea rusilor despre Statele Unite s-a imbunatatit dupa alegerea lui Barack Obama la Casa Alba. Circa 46% dintre rusi au spus ca au parere foarte buna (3%) sau buna (43%) despre Statele Unite. Aceste valori erau de doua ori mai mici (1%, respectiv 21%) in septembrie 2008, la scurt timp dupa razboiul ruso-georgian si inainte de alegerea lui Obama. Un sfert dintre cei intrebati spus ca au o parere proasta despre America, iar 8% foarte proasta. Rusii sint mai circumspecti in legatura cu relatiile dintre cele doua tari, descrise de 37% dintre ei drept normale, linistite, de 26% drept reci si de 13% drept tensionate. Numai 5% dintre alegatori le vad drept amicale, iar 9% bune. Aproape doua treimi dintre subiecti (63%) declara ca nu stiu care sint principalele puncte de frictiune dintre cele doua tari, 8% evoca problema scutului antiracheta si armelor nucleare, iar 6% lupta pentru influenta mondiala.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.