Internațional

Bulgarii cred ca bodyguard-ul dictatorului comunist ii scapa de coruptie

Ziarul de Vrancea
1 iul 2009 1218 vizualizări
De 20 de ani bulgarii asteapta un salvator care sa le scape tara de coruptie, nepotism si crima organizata n inainte de alegerile de duminica vecinii de la sud cred ca acesta este primarul Sofiei, Boiko Borisov, fost bodyguard al dictatorului comunist Todor Jivkov si al regelui Simeon

Intoarcerea fostului rege Simeon de Saxa-Coburg ca premier intre anii 2001-2005 nu a reusit sa duca la o schimbare profunda in societate si chiar mai mult, a accentuat dezamagirea. Nici aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, nu a consolidat aplicarea legii, iar nostalgia pentru regimul comunist creste. Cu citeva zile inainte de alegerile parlamentare din 5 iulie, sperantele se indreapta spre un fost parlamentar, devenit bodyguard, cu parul tuns foarte scurt, cu centura neagra la karate si epoleti de general. Boiko Borisov, primarul Sofiei, si-a construit popularitatea pe promisiunile de a reface imaginea tarii balcanice si de a inchide oficialii corupti si capii mafioti. Partidul sau GERB, de centru-dreapta, este creditat cu cele mai multe intentii de vot. Intrebarea de pe buzele tuturor este daca Borisov - fost bodyguard al dictatorului comunist Todor Jivkov si al regelui Simeon - este capabil si suficient de hotarit pentru a infrunta coruptia si economia subterana. Discursul sau sugereaza deocamdata ca este constient de riscuri in cazul in care Sofia nu va avea rezultate. "Clasa politica a devenit cinica si aroganta", a declarat Borisov. "Acesta este motivul pentru care UE este dezgustata de noi", a adaugat el. O dovada a provocarilor care ii asteapta pe viitorii lideri bulgari este faptul ca suspecti de diferite infractiuni si-au depus candidaturile pentru diverse alegeri, ceea ce le-a permis sa iasa din arest si le asigura imunitate temporara. Presedintele le-a cerut bulgarilor sa nu ii voteze.


Borisov si-a promovat o imagine de justitiar

Nemultumirea interna si internationala a atins proportii atit de mari incit numai un pachet de masuri foarte amplu, prin care magistratii, politicienii si capii mafioti sa fie trasi la raspundere, mai poate repara situatia. Bulgaria este considerata oaia neagra a Europei: Bruxelles-ul i-a inghetat fonduri in valoare de milioane de euro anul trecut, iar potrivit clasamentului Transparency International este cea mai corupta tara din UE. Experienta lui Borisov arata ca poate fi un om de actiune, care nu face compromisuri. El a condus personal o serie de raiduri impotriva unor traficanti de droguri si infractori in perioada in care a fost secretar sef in Ministerul de Interne. In timpul guvernului precedent a primit rangul de general, iar in calitate de primar a demis numerosi oficiali si i-a acuzat de frauda. Oamenii obisnuiti il plac pentru ca il considera drept singurul politician care face ceva si nu se teme de confruntari cu nimeni. Insotit intotdeauna de garzile sale de corp, el a cistigat inimile electoratului si prin limbajul sau direct. Pentru a cistiga din nou increderea Bruxelles-ului, Sofia va trebui sa demonstreze si ca liderii mafioti sint trasi la raspundere. "Cu siguranta ca nu vor fi prinse toate persoanele corupte, dar daca trei sau patru oligarhi (...) sint trimisi dupa gratii, altii s-ar speria. Acum domneste impunitatea", a subliniat Etienne de Poncins, ambasador francez la Sofia. Unii diplomati europeni isi exprima, insa scepticismul fata de hotarirea lui Borisov de a face schimbari majore, din cauza presupuselor sale legaturi cu economia subterana bulgara. El a fost pompier, inainte de a fonda o companie privata de securitate care a asigurat paza mai multor demnitari in anii \'90. Borisov reactioneaza furios la astfel de acuzatii, pe care le califica drept propaganda.

Pentru a dovedi ca GERB este diferit de celelalte formatiuni politice existente, Borisov a atras in partid figuri noi, inclusiv economisti si avocati educati in Occident. Dar criticii sai subliniaza ca GERB nu a prezentat deocamdata planuri concrete pentru reformarea sistemului judiciar. Profunzimea schimbarii va depinde in mare parte de structura viitorului guvern, adica daca GERB va fi nevoit sa formeze o coalitie larga sau nu. Rezultatele alegerilor parlamentare din 7 iunie au sugerat ca acest lucru este posibil - GERB a obtinut 24,4% din voturi, socialistii 18,5%. O coalitie ar putea duce la compromisuri.


Poza cu Boiko Borisov.

((((((((


Minune in Oceanul Indian


Un copil de cinci ani este singurul supravietuitor al unui accident aviatic produs in Oceanul Indian. Aflat la bordul unui Airbus, alaturi de alte 152 de persoane, copilul a supravietuit miraculos dupa ce avionul companiei aeriene yemenite Yemenia s-a prabusit in Comorre, in conditii meteo dificile. In cautarile initiate, autoritatile locale au reperat carliga aparatului la citiva kilometri de coasta, gasind copilul, care a fost preluat de una dintre ambarcatiunile de salvare. "Avem tot ce trebuie, perfuzii si echipamente, pentru a ajuta copilul", a asigurat un oficial. "Au fost vazute cadavre care pluteau la suprafata apei, iar o pata de combustibil a fost reperata la aproximativ 16-17 mile marine de Moroni", capitala insulelor Comore, a declarat un oficial al Aviatiei Civile, Mohammad Abel Kader, intr-o conferinta de presa in Sanaa. In plus, au fost reperate si fragmente din avionul prabusit. "Avioanele (care participau in operatiunile de slavare - n.red.) au vazut bucati din aeronava in locul unde se presupune ca s-a prabusit", a declarat Ibrahim Kassim, oficial din cadrul autoritatii regionale pentru securitate aviatica, ASECNA. Accidentul intervine la mai putin de o luna dupa prabusirea unui Airbus A330 al Air France intre Brazilia si Franta. Yemenia era sub supravegherea autoritatilor franceze si fusesera constatate "numeroase nereguli" la avion, a spus marti secretarul transporturilor, Dominique Bussereau. Insa conditiile meteo proaste s-au aflat probabil la originea disparitiei avionului intre Yemen si Comore, a adaugat oficialul francez, subliniind ca Franta va participa la ancheta. Parisul va trimite doua nave ale marinei nationale si un avion Transall. Dintre cei 142 pasageri, trei erau bebelusi, iar cei 11 membri ai echipajului aveau diverse nationalitati.

))))))))


Sub pretextul unei reforme monetare, hotii au escrocat cu 100.000 de dolari doi pensionari

Unei familii de pensionari rusi i s-au furat 100.000 de dolari de catre niste "asistenti sociali" care au pretins ca le vor schimba bancnotele cu unele noi in cadrul unei reforme monetare iminente. Doua tinere imbracate in costume gri, care s-au prezentat drept functionari la Departamentului pentru Pensii, au sunat la inceputul lunii iunie la usa familiei Mihailik. "Ne-au spus ca au primit o misiune secreta din partea primarului (Moscovei, Iuri - n.red.) Lujkov: sa schimbe bancnotele actuale cu unele noi, inainte de o reforma monetara iminenta", povesteste Raisa Mihailik, in virsta de 82 de ani. Cele doua "functionare" le-au mai explicat celor doi ca au "inceput cu pensionarii, pentru a evita o agitatie generala", potrivit femeii. Familia, care si-a pierdut deja economiile in timpul numeroaselor reforme monetare realizate in URSS si in Rusia postsovietica, a laudat actiunea autoritatilor si le-a incredintat femeilor trei milioane de ruble. "Imediat ce tinerele au plecat cu banii nostri, promitindu-ne ca vor reveni cu bancnote noi de la banca, am inteles ca ne-au furat", spune Iakov Mihailik, in virsta de 87 de ani, fost pilot de vinatoare in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, decorat cu medalia Eroul Uniunii Sovietice.

))))))))))))


)))))))))))


Cubanezii pot avea mai multe slujbe

Guvernul presedintelui Raul Castro le permite cubanezilor sa aiba mai multe slujbe, cu exceptia functionarilor publici, pentru a stimula productia si a raspunde nevoilor provocate de imbatrinirea populatiei. Noul decret ii vizeaza pe toti cubanezii, cu exceptia "cadrelor, functionarilor, personalului din sanatate, oamenilor de stiinta, profesorilor si comisarilor din Garda Financiara", potrivit unei note oficiale publicate in ziarul oficial al Partidului Comunist Cubanez, intitulat Granma. Aceasta decizie se numara printre cele luate de Raul Castro cu scopul de a relansa economia confruntata cu o grava criza. Potrivit comunicatului, hotarirea Guvernului va "stimula fortele productive, va permite (obtinerea - n.red.) unor cistiguri suplimentare", in conditiile in care cubanezii cistiga in medie 20 de dolari pe saptamina. Numerosi cubanezi au un loc de munca oficial si un altul la negru pentru a se putea intretine.

((((((((((

Germania suspenda adoptarea Tratatului de la Lisabona

Curtea Constitutionala germana a suspendat temporar ieri procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona, cerind o lege care sa garanteze drepturile Parlamentului german, o decizie care va influenta calendarul ratificarii documentului la nivel european. Judecatorii de la Curtea Constitutionala au confirmat ca Tratatul de la Lisabona este "compatibil cu Legea fundamentala" (Constitutia germana), dar au apreciat ca parametrii legislativi germani sint deficitari. Mai precis, instanta nu a considerat ca Tratatul de la Lisabona ar ameninta suveranitatea Germaniei, ci ca drepturile de codecizie ale Parlamentului german trebuie incrise explicit intr-o lege. Curtea Constitutionala s-a declarat "optimista" ca "Parlamentul german depaseste rapid ultimul obstacol" in calea ratificarii Tratatului de la Lisabona de catre Germania.

Tratatul de la Lisabona a fost deja aprobat de cele doua camere ale Parlamentului german, insa presedintele german Horst Koehler nu l-a semnat deoarece astepta decizia Curtii Constitutionale, blocind astfel ultima etapa a ratificarii textului, si anume trimiterea documentelor la Roma. Decizia Curtii Constitutionale germane va influenta calendarul procesului de ratificare a Tratatului la nivelul Uniunii Europene. Redactat dupa esecul proiectului Constitutiei europene din 2005, Tratatul de la Lisabona, destinat sa eficientizeze UE si sa extinda rolul sau in lume, va intra in vigoare numai daca este ratificat de toate statele membre. Viitorul sau va depinde insa si de organizarea unui al doilea referendum in Irlanda, dar si de incheierea ratificarii in Cehia si Polonia, ai caror presedinti eurosceptici inca nu l-au semnat.

(((((((((((((((


Romania ramine blocata in capcana saraciei si din cauza imbatrinirii populatiei


Criza economica si imbatrinirea populatiei inrautatesc situatia sociala in Europa de Est, un exemplu in acest sens fiind Romania, unde efectele evolutiei demografice precare vor fi resimtite abia peste citeva decenii, comenteaza cotidianul austriac Die Presse. Jurnalistii austrieci de la Die Presse au realizat un reportaj in Romania pentru a evidentia care sint amenintarile din punctul de vedere al imbatrinirii societatii pentru o tara ca Romania, abia iesita din tranzitie. Romania nu a putut investi, ca si majoritatea tarilor in tranzitie, in programe de pensii, constata Die Presse. Iar pe viitor, Romania isi va permite si mai putin acest lucru. Romania imbatrineste si acest proces se intimpla mai rapid aici decit in alte state occidentale, potrivit lui Reiner Klingholz, de la Institutul berlinez pentru Populatie si Dezvoltare. "Rata de natalitate este in continua scadere in Romania, la care se adauga si emigrarea tinierilor", puncteaza articolul. "Efectele acestei precare dezvoltari demografice se va resimti abia in urmatoarele decenii, intr-un moment in care Occidentul va fi rezolvat problema pensiilor, odata cu disparitia generatiei \'Baby Boomer\' ", potrivit lui Klingholz. La toate aceste puncte slabe se adauga faptul ca tarile ca Romania sint foarte dependente de comertul exterior si, de aceea, sint afectate mai puternic decit alte state. Cu toate acestea, Gligorov nu crede ca statele din Europa de Est vor ajunge intr-o situatie asemanatoare cu cea din America Latina, ca urmare a unei diferentieri intre saraci si bogati.

)))))))))))


De teama concedierii, un spaniol a angajat un asasin pentru a-i ucide seful

Politia spaniola a arestat un barbat pe care il suspecteaza ca a angajat un asasin pentru a-i ucide seful, intr-o incercare disperata de a evita disponibilizarea. Seful serviciilor audiovizuale de la Centrul International pentru conventii din Barcelona a angajat un asasin columbian, care l-a impuscat mortal pe directorul centrului la 9 februarie. Directorul intentiona sa il demita pe barbatul arestat, ca parte a unui proiect de restructurare. Temindu-se ca isi va pierde slujba, seful serviciilor a angajat, prin sora sa, o echipa de sase columbieni, care a organizat si pus in practica asasinatul. Politia a arestat-o si pe sora barbatului si pe cei sase columbieni. Acest atac este una dintre cele mai extreme actiuni comise de spanioli, care traiesc cu teama ca isi vor pierde slujba, in conditiile crizei si a cresterii foarte mari a somajului, mai rapida decit in orice alta tara dezvoltata.

)))))))))))

16 morti dupa deraierea unui tren la Viareggio

Accidentul produs luni seara in orasul italian Viareggio s-a soldat cu cel putin 16 morti, potrivit unui nou bilant, anuntat ieri de serviciul medical regional. "16 persoane au murit, 36 au fost ranite, dintre care 14 sint in stare grava", a informat biroul medical regional. Trei explozii violente, urmate de un incendiu, s-au produs cu scurt timp inainte de miezul noptii in gara situata in centrul orasului de pe coasta Liguriei, distrugind doua imobile de locuinte. Alte cel putin patru imobile au fost afectate. Accidentul a fost provocat de deraierea unui vagon-cisterna dintr-un convoi de 14 vagoane ce transportau GPL (gaz petrol lichefiat).

)))))))


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.