Internațional

Noua Europa se simte amenintata de Franta

Ziarul de Vrancea
27 mai 2005 617 vizualizări
Tarile est-europene se tem de o respingere a Constitutiei UE de catre francezi.

Noile state membre UE, care sint favorabile Constitutiei europene, nu doresc sa suporte consecintele respingerii Tratatului constitutional de catre Franta, care ar insemna si o dezaprobare a extinderii Uniunii spre est, comenteaza AFP. "Daca francezii resping Constitutia UE, noi vom suporta efectele", a atras atentia premierul polonez Marek Belka, cu citeva zile inaintea referendumului ce va fi organizat in Franta. Tarile din estul Europei care au aderat la UE la 1 mai 2004 au devenit tintele criticilor in Franta, de la nationalistul Jean-Marie Le Pen pina la socialistul Laurent Fabius. Euroscepticii au condamnat fiscalitatea redusa din estul Europei si au mentionat posibilitatea ca industria franceza sa aiba de suferit din cauza redirectionarii investitiilor spre est, unde salariile sint mai mici. "A aparut o fobie a extinderii", comenta, luni, cotidianul ceh Hospodarske Novinii. "O mare parte a francezilor viseaza la un paradis pierdut, cel al Uniunii Europene mai mici si mai omogene. Dezbaterile pe tema Constitutiei alimenteaza aceasta nemultumire", continua publicatia de la Praga. "Se pare ca unii oameni au inceput sa se teama de Europa, de progresul si de vitalitatea pe care le aducem", aprecia de curind ministrul leton de Externe, Artis Pabriks.

Fara Constitutie, fara bani

Europa de Est, care s-a liberalizat dupa decenii de economie centralizata, a inceput sa inregistreze o crestere economica. Dar aceasta parte a Europei este inca foarte saraca, cu un salariu mediu brut care nu depaseste 500 de euro pe luna. Ea mizeaza pe ajutorul Occidentului pentru a se dezvolta. Iar daca Franta si Olanda spun "nu", liderii occidentali vor incerca sa reduca ajutoarele financiare. Premierul polonez, Marek Belka, este convins ca un "nu" spus de Franta va insemna "mai putina solidaritate, mai putine fonduri europene". Dependenta financiara de Uniunea Europeana este motivul pentru care Polonia a acceptat Tratatul constitutional, chiar daca nu era de acord ca Germania si Franta sa dispuna de mai multe voturi in procesul decizional din cadrul organizatiei. In alte tari in care nu s-au organizat referendumuri pe tema Constitutiei UE, nu au aparut polemici. Lituania, Ungaria si Slovenia deja au ratificat Tratatul constitutional pe cale parlamentara. Chiar si in Polonia si Cehia, opinia publica, initial eurosceptica, a devenit acum favorabila ratificarii Tratatului constitutional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.