Internațional

Al-Qaida singereaza la virf

Ziarul de Vrancea
16 mai 2005 736 vizualizări
Abu Mussab al-Zarqawi a fost grav ranit saptamina trecuta

Cel mai cautat terorist din Irak, Abu Mussab al-Zarqawi, a fost grav ranit, saptamina trecuta, potrivit declaratiilor unui medic irakian din Ramadi care pretinde ca l-a tratat pe iordanian. Medicul a spus ca al-Zarqawi singera abundent, miercuri, cind a fost adus la spital. Dupa ce l-a tratat, medicul a incercat sa-l convinga sa ramina in spital, dar insotitorii sai l-au luat imediat. Aceasta afirmatie este sprijinita de un lider al rezistentei irakiene, care a mers la Ramadi pentru a investiga aceste informatii. Pe de alta parte, medicul, care a refuzat sa precizeze natura ranilor lui al-Zarqawi si a cerut sa nu fie identificat, a fost chemat pentru interogare de catre fortele americane, vineri. Al-Zarqawi, numit "emirul in Irak" al lui Osama ben Laden, este principala tinta a americanilor. El este considerat responsabil pentru numeroase atacuri sinucigase si executarea unor ostatici occidentali. Saptamina trecuta, fortele americane au declansat o ofensiva in apropiere de al-Qaim si au declarat ca au ucis numerosi insurgenti. Potrivit declaratiilor medicului irakian, al-Zarqawi era escortat de barbati bine imbracati. Medicul a apreciat ca acestia nu pareau sa vina de la confruntarile din regiunea al-Qaim, aratind diferit de ranitii si rudele victimelor acestei operatiuni. "I-am tratat rana si am cerut ca el sa ramina in spital sub observare si i-am spus ca va trebui sa-l trecem in registre si sa scriem numele sau si alte detalii. Dar a devenit foarte nervos si agitat. A refuzat si mi-a spus ca nu va sta. Cei trei barbati care erau cu el mi-au cerut politicos sa ii permit sa paraseasca imediat spitalul si sa le dau o reteta cu medicamentele de care ar putea avea nevoie", a afirmat medicul. El spune ca l-a recunoscut pe al-Zarqawi din fotografiile difuzate de televiziune si a incercat sa convinga grupul sa-l lase pe acesta in spital. Medicul i-a urmat pe presupusii teroristi pina la masina, unde a vazut mitraliere. Barbatii care il insoteau pe al-Zarqawi au amenintat ca il vor ucide daca va spune cuiva ce a vazut si au incercat sa-i dea dolari pentru a-l convinge sa taca. Sursa a declarat ca a refuzat sa ia banii, relateaza publicatia britanica.

Lideri ai insurectiei sunnite sint dispusi sa predea armele

Surse oficiale americane au declarat ca sefii insurgentilor sunniti ar fi dispusi sa predea armele in eventualitatea ca vor avea acces la procesul reformelor politice din Irak. Contactele unor oficiali americani cu arabii sunniti releva dorinta unui mare numar de sunniti de a intra in viata politica si de a contribui la redactarea constitutiei irakiene. Arabii sunniti, care reprezinta 20% din populatia Irakului, trec drept protejati ai ex-dictatorului Saddam Hussein. 70 de atentate au fost comise in Irak de la formarea Guvernului, deci in doua saptamini, provocind moartea a circa 400 de civili. "Criminalii incearca sa demonstreze ca Guvernul este incapabil sa protejeze populatia. Gruparile extremiste provenind din strainatate incearca sa intimideze oamenii si sa-i stirneasca impotriva Guvernului", a a declarat Leith Kubba, purtatorul de cuvint al Guvernului. "Ei nu au un plan politic si nu au o strategie pe termen lung", a declarat Kubba, referindu-se la autorii violentelor si adaugind ca acest "virus venit din strainatate a inceput sa se raspindeasca printre tineri".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.