Internațional

Constitutia europena pierde tot mai mult teren

Ziarul de Vrancea
13 mai 2005 706 vizualizări
Tratatul constitutional a fost criticat si de unul dintre autorii sai

Franta ar putea fi mormintul Constitutiei europene. Insa nu se aud prea multe plinsete si regrete. Dimpotriva. Tot mai multi iau atitudine impotriva tratatului constitutilonal. Si memoria lui Francois Mitterand, simbolul socialismului pentru francezi, este invocata impotriva Constitutiei.

Deputata laburista britanica Gisele Stuart, care s-a numarat printre autorii proiectului Constitutiei europene, si-a exprimat indoiala cu privire la valoarea acestui document, cu numai doua saptamini inaintea desfasurarii referendumului din Franta. In timp ce Guvernul britanic apreciaza ca Tratatul constitutional va simplifica procesul decizional dupa extinderea Uniunii Europene, Gisele Stuart considera ca adoptarea documentului va ingreuna progresul reformelor economice in spatiul comunitar. Totusi, respingerea Tratatului nu este de natura sa afecteze proiectul european, a subliniat ea. In opinia ei, Tratatul constitutional european nu este necesar din perspectiva extinderii organizatiei, iar modificarile la nivel birocratic ar putea fi convenite de sefii de Guverne ai statelor membre, intr-un document separat. In plus, proiectul de Constitutie "nu ofera o solutie necesitatii ca, pe fondul globalizarii, Uniunea Europeana trebuie sa aduca succes economic populatiei". In cazul in care alegatorii francezi sint proeuropeni convinsi, ar trebui sa se intrebe in ce masura Constitutia este suficient de buna pentru a servi ideii lor despre Europa, a adaugat Stuart.

In familia Mitterand parerile sint impartite

Amintirea lui Francois Mitterand a fost evocata in cursul campaniei dinaintea referendumului asupra Constitutiei UE, membrii familiei fostului presedinte socialist francez avind pareri diferite in ceea ce priveste Tratatul european. Vaduva fostului presedinte, Danielle Mitterand, presedinta asociatiei Franta-Libertati si apropiata a miscarilor alter-globalizare, s-a exprimat in favoarea respingerii Tratatului constitutional, apreciind textul drept excesiv de liberal si contrar modelului social francez. "Acest tratat institutionalizeaza o alta dictatura pe care nu ne-o dorim", la 60 de ani dupa incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial, a declarat ea. "Este un sistem care transforma indivizii in subiecti economici, uitind ca este vorba despre oameni care gindesc", a apreciat Danielle Mitterand. Pozitia acesteia a fost contestata chiar in interiorul propriei familii. Unul dintre fiii sai, Gilbert Mitterand, fost deputat socialist, s-a exprimat in favoarea adoptarii tratatului. Acesta a participat, marti seara, la Dijon, la un miting al sustinatorilor documentului, alaturi de liderul socialist Francois Hollande. Mazarine Pingeot, fiica fostului presedinte, se pronunta, asemenea fratelui sau, in favoarea adoptarii Constitutiei, dar a refuzat sa adopte o pozitie publica pe marginea acestei teme, pentru a nu-si transforma tatal intr-un "instrument", precizeaza cotidianul Liberation care a titrat, miercuri : "socialistii cred in puterea spiritului lui Mitterand". Punctele de vedere diferite ale membrilor familiei Mitterand reflecta divergentele care afecteaza, de mai multe saptamini, stinga franceza, in particular Partidul Socialist. Chiar daca membrii acestui partid sint de acord ca "nimeni nu-l poate face pe Francois Mitterand sa vorbeasca", memoria acestuia este folosita in campanie atit de sustinatorii Constitutiei cit si de cei care se opun adoptarii sale. "Voi vota impotriva (Constitutiei) tocmai pentru ca ii ramin fidel lui Mitterand", a precizat senatorul Michel Charasse, un apropiat al fostului presedinte care a decedat in anul 1996.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.