Internațional

Opozitia bate puterea la TV

Ziarul de Vrancea
11 mai 2005 656 vizualizări
Reprezentantii partidelor din opozitie au avut cele mai multe aparitii in emisiunile de stiri de la principalele posturi de televiziune in intervalul 11-30 aprilie, in cele mai multe cazuri ele fiind prezentate in context pozitiv, se arata intr-un raport de monitorizare realizat de CNA.

CNA a monitorizat posturile de televiziune TVR 1, Antena 1, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, OTV, National TV, B1 TV si pe cele de radio Romania Actualitati, Europa FM, Info Pro, Radio Guerrilla si Kiss FM. Obiectivul monitorizarii a fost verificarea respectarii dispozitiilor CNA privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului, printre care se numara si cea privind regula "celor trei parti". Astfel, postul public de televiziune TVR 1 a difuzat stiri in care au avut spatiu de exprimare directa reprezentanti din opozitie in proportie de 42,8% (33,7% in context pozitiv si 9,2% in context negativ), din majoritatea parlamentara in proportie de 29,7% (21,6% in context pozitiv si 8% in context negativ) si reprezentanti ai autoritatii publice in proportie de 27,5% (19,6% in context pozitiv si 7,9% in context negativ).

PSD domina inca televiziunile

Postul Antena 1 a difuzat in cadrul grupajelor informative materiale la care au participat reprezentanti din opozitie intr-un procent mai mare decit postul public, respectiv 61,3% (41,9% in context pozitiv si 19,4% in context negativ), autoritatea publica fiind reprezentata in proportie de 18,5% (9,5% in context pozitiv si 9% in context negativ), iar majoritatea parlamentara, de 20,2% (14,9% in context pozitiv si 5,3% negativ). Pro TV a difuzat stiri cu reprezentanti din opozitie in proportie de 67,3% (30,4% in context pozitiv si 36,8% negativ), din majoritatea parlamentara in proportie de 17% (8,2% in context pozitiv si 8,8% negativ) si cu reprezentanti ai autoritatii publice in proportie de 15,7% (12% in context pozitiv si 3,8% negativ). Realitatea TV a difuzat un procent majoritar de materiale in care au fost prezenti membri ai opozitiei, respectiv 65,4% (52,6% in context pozitiv si 12,8% in context negativ), majoritatea parlamentara avind un procent de 19,9% (19,4% pozitive si 0,5% negative), iar autoritatea publica de 14,8% (12,7% in context pozitiv si 2,1% negativ). Si OTV, National TV si B1 TV au prezentat materiale cu reprezentanti ai opozitiei parlamentare in proportii de peste 50%.

Tariceanu inaintea lui Nastase

In ceea ce priveste personalitatile politice prezentate in emisiunile de stiri de la posturile TV monitorizate, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost cel mai mediatizat in perioada monitorizata, cu un total de 73 de interventii. El este urmat de Mircea Geoana cu 52 de interventii, Adrian Nastase cu 37 de interventii si Ion Iliescu cu 36 de interventii. In ceea ce priveste clasamentul celor mai mediatizate personalitati politice la posturile de radio, Calin Popescu Tariceanu se afla pe primul loc, urmat de Ion Iliescu si Adrian Nastase. In ceea ce priveste prezenta partidelor politice pe posturile de televiziune, reprezentantii PSD au avut cel mai mare numar de interventii cumulate pe toate televiziunile monitorizate (350), urmat de PNL (187 de interventii), apoi de PD (83 de interventii), de PPRM (59 de interventii), de PUR (36 de interventii) si de UDMR (24 de interventii). De asemenea, in ceea ce priveste clasificarea pe fiecare post in parte, PSD a avut cele mai multe interventii pe TVR 1, Antena 1, Pro TV si Realitatea TV, Prima TV fiind singurul post care a difuzat mai multe materiale cu reprezentanti ai PNL decit ai PSD. Aparitiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, nu au fost contorizate de CNA, el fiind considerat fara apartenenta politica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.