Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Igor Dodon, întâmpinat cu proteste la venirea de la Moscova

Ziarul de Vrancea
11 mai 2017 819 vizualizări
Preşedintele moldovean este acuzat de servilism faţă de Kremlin n dar strategia lui Dodon de a face vizite regulate la Moscova este avantajoasă din punct de vedere electoral, susţin analiştii politici de la Chişinău

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost întâmpinat cu proteste în noaptea de miercuri spre joi pe aeroportul din Chişinău la venirea de la Moscova, organizate de un grup al tineretului liberal, care l-a acuzat de "servilism" faţă de Kremlin. Tinerii liberali au declarat că Igor Dodon continuă să dezbine societatea şi i-au sugerat că ar face bine dacă ar rămâne acolo de unde s-a întors. Mai mult simbolic, tinerii i-au adus lui Igor Dodon un covor şi mai multe valize pentru a se muta "la curtea ţarului Putin". "După ce două zile s-a aflat la Moscova la curtea ţarului Putin, unde s-a distrat, sluga ruşilor a aterizat la ora 01:00 la Chişinău, iar Tineretul Liberal a decis să-i facă o primire originală", a scris Ionel Puşcas, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal (PL), pe pagina sa de Facebook.
Igor Dodon a efectuat o vizită de lucru de două zile la Moscova, oficial pentru a participa la ceremoniile ocazionate de Ziua Victoriei asupra fascismului, sărbătorită la 9 mai, bucurându-se de un tratament special din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, poate că şi din cauza că a fost singurul şef de stat străin care a participat la eveniment.
Chiar dacă Igor Dodon afirma că vizitele sale în Rusia — aceasta din urmă a treia de la preluarea mandatului în decembrie anul trecut — au scopul de a stabili relaţii cât mai bune cu Moscova, în beneficiul cetăţenilor moldoveni, analiştii politici de la Chişinău remarcă "servilismul preşedintelui moldovean faţă de Kremlin", potrivit Radio Chişinău.

O lovitură de imagine

Analistul politic Vlad Ţurcanu crede că prin participarea sa la parada militară de la Moscova, alături de Putin, Igor Dodon şi-a promovat propria imagine de apropiat al Rusiei pentru a câştiga simpatia electoratului prorus moldovean. "Cred că Igor Dodon a dat o lovitură din punct de vedere al imaginii. Imaginile cu Putin şi Dodon vor face înconjurul lumii, iar pentru acei cetăţeni pentru care Vladimir Putin este liderul suprem, şi Igor Dodon va deveni cineva. Dacă Dodon şi-a făcut un calcul, atunci din punctul său de vedere a fost unul bun", a afirmat el, adăugând că Dodon a încercat — şi se pare că şi a reuşit — să-şi adjudece electoratul monolit prorusesc şi antieuropean al lui Vladimir Voronin.
În tabăra proeuropeană de la Chişinău, Igor Dodon nu poate fi perceput decât ca un "vasal" al Federaţiei Ruse şi al lui Putin. Igor Dodon face jocul Kremlinului, care vrea să deturneze Republica Moldova de la parcursul său european şi, astfel, să destabilizeze situaţia în regiune, a declarat în acest context istoricul şi analistul politic, Octavian Ţîcu. Acesta a remarcat că vizitele frecvente pe care le efectuează Dodon la Moscova demonstrează mai degrabă comportamentul unui şef de partid, şi nu al unui şef de stat. "Igor Dodon acţionează nu ca preşedintele unei ţări, ci ca preşedinte al Partidului Socialist din Republica Moldova care, din punctul lui de vedere, se află în campanie electorală", a spus el, subliniind că Rusia joacă cartea Republicii Moldova în actuala configuraţie geopolitică, regională şi globală.
Igor Dodon a declarat miercuri la Moscova, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Dumei de Stat, Viaseaslav Volodin, că Republica Moldova intenţionează să-şi menţină neutralitatea şi se opune în mod categoric aderării acesteia la NATO.


Se pariază masiv pe o destituire a lui Trump

n cotele au crescut brusc după demiterea intempestivă a şefului FBI

Demiterea abruptă a directorului FBI James Comey nu a provocat doar o undă de şoc la Washington, ci a provocat o intensificare a pariurilor cu privire la o eventuală destituire a lui Donald Trump. Potrvit caselor de pariuri, probabilitatea ca preşedintele american să fie vizat de o procedură parlamentară de "impeachment" aproape s-a dublat miercuri, de la 33 la 60%, a declarat Lewis Davey, un purtător de cuvânt al societăţii irlandeze de pariuri online Paddy Power. ”N-am mai atins vreodată o asemenea probabilitate a unui «impeachment» al lui Trump în primul său mandat”, a comentat el.
Donald Trump se confruntă cu o ploaie de critici după ce l-a destituit pe James Comey, care superviza ancheta cu privire la o posibilă complicitate între echipa de campanie a miliardarului republican şi autorităţile ruse. Această destituire a trezit amintirea deciziei luate în 1973 de preşedintele de atunci Richard Nixon de a-l revoca pe procurorul special însărcinat cu ancheta în scandalul Watergate. Un an mai târziu, Nixon a demisionat în faţa certitudinii că avea să fie destituit de Congres. Paralela nu a scăpat anumitor pariori. Unul dintre ei era astfel pregătit să parieze 129.000 de dolari pe o demisie forţată a lui Trump anul acesta, chiar dacă pariul său nu a fost acceptat, a anunţat Naomi Totten, de la site-ul britanic Betfair.
În orele care au urmat destituirii lui Comey, probabilitatea unei plecări a preşedintelui american în acest an a crescut de la 10 la 25%, a precizat ea. Nimic nu spune însă că ambalarea pariorilor are baze solide.
Pariurile online sunt foarte rar autorizate în Statele Unite, iar aceste probabilităţi reflectă doar vag opiniile americanilor. Faptul că republicanii se află la conducere în Congres face, de altfel, puţin probabilă o procedură de destuire a preşedintelui, care provine din acest partid.


Mai mulţi chinezi vor trăi timp de un an într-o bază autonomă "ca pe Lună"

n opt studenţi chinezi se vor izola timp de 365 de zile într-un laborator închis care simulează mediul lunar, o nouă etapă pe calea realizării ambiţiei Beijingului de a trimite oameni pe Lună

Patru studenţi ai universităţii chineze din Beijing, specializată în cercetare astronautică, au intrat miercuri într-un modul de 160 mp numit Yuegong-1 (Palatul lunar — 1), a anunţat agenţia chineză Xinhua. Aceşti studenţi vor trăi în acest laborator izolat pentru a simula o misiune lungă autonomă, fără niciun fel de aport exterior, potrivit sursei citate. Deşeurile umane vor fi tratate prin biofermentaţie, iar plante şi legume experimentale vor fi cultivate cu ajutorul unor derivaţi din deşeurile alimentare şi menajere. China nu intenţionează să trimită astronauţi pe Lună în următorii cel puţin zece ani, dar acest experiment o ajută să pregătească o şedere prelungită a exploratorilor pe astrul lunar. Doi bărbaţi şi două femei au intrat miercuri în laborator pentru o primă şedere de 60 de zile. Ei vor fi înlocuiţi de un alt grup de patru persoane, care vor rămâne 200 de zile. Apoi primii vor reveni pentru o ultimă perioadă de 105 zile, ceea ce va face ca perioada totală petrecută în laborator să fie de un an de zile. "Palatul lunar" dispune de două module pentru culturi vegetale, dar şi de un spaţiu de locuit. Acesta măsoară 42 de metri pătraţi şi conţine patru zone de somn, o sală comună, o sală de baie, o cameră dedicată tratării deşeurilor şi o alta pentru creşterea animalelor. "Eu voi avea în sarcină tratarea deşeurilor solide, a urinei, recoltarea cerealelor şi prepararea meselor", a explicat un student la televiziunea publică CCTV. Ceilalţi colegi se vor ocupa de culturile vegetale, monitorizarea medicală sau inventarierea materialelor. "Palatul lunar" este cea de a treia bază autonomă locuită de gen din lume şi prima concepută în China.
China investeşte miliarde de euro în programele sale spaţiale, conduse de armată, pentru a încerca să ajungă din urmă Europa şi SUA, notează AFP.
La sfârşitul lui aprilie, prima navă cargo spaţială chineză a reuşit să acosteze la laboratorul spaţial Tiangong-2. Acesta reprezintă prima etapă către dezvoltarea, prevăzută să aibă loc în 2022, a unei staţii spaţiale cu echipaj uman.

Rusia, "prudent optimistă" după întâlnirea Lavrov-Trump

Conducerea Rusiei este optimistă, dar prudentă, în legătură cu şansele unei îmbunătăţiri a relaţiilor SUA-Rusia, după întâlnirea dintre ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi preşedintele american Donald Trump, ce a avut loc miercuri la Washington, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Discuţia în sine este extrem de pozitivă”, a spus Peskov într-o teleconferinţă cu reporterii, referindu-se la întâlnirea de miercuri. Peskov a afirmat că Moscova priveşte şansele unei îmbunătăţiri a relaţiilor „cu un optimism prudent”. “Avem în faţă multă muncă”, a adăugat el.


Condamnat la închisoare pentru că a jucat Pokemon Go în biserică

Un tribunal rus a condamnat ieri la închisoare cu suspendare un blogger reţinut după ce a jucat Pokemon Go într-o biserică din ţară, în 2016. Ruslan Sokolovski a fost găsit vinovat pentru incitare la ură religioasă, după ce a publicat o înregistrare video pe YouTube, în care este văzut jucând Pokemon Go pe telefonul său mobil, într-o biserică ortodoxă din ţară. Clipul a avut peste 1,9 milioane de vizualizări. Instanţa l-a condamnat pe Sokolovski, în vârstă de 22 de ani, la 160 de ore de muncă în folosul comunităţii şi i-a ordonat să nu apară în locuri publice.


Lockheed Martin va furniza României sistemul de antrenament pentru avioane de tip F-16

Lockheed Martin a anunţat săptămâna aceasta că a încheiat un contract cu Forţele aeriene române cu privire la un sistem de antrenament pentru avioane de tip F-16, relatează air-cosmos.com. Sistemul furnizat de grupul american include antrenament în vederea unei misiuni complete, dar şi în formaţie de luptă tactică. Pentru a răspunde acestui obiectiv, Lockheed Martin va livra începând din 2019 simulatorul său Scios Train. Punctul tare al acestui sistem constă în cele două moduri, care pot fi combinate. ”Tehnologiile pot fi legate împreună pentru a le permite piloţilor să se antreneze împreună în scenarii avansate”, a precizat luni grupul. Contractul include se asemenea ”servicii de susţinere logistică” pentru România.
România a comandat în total 12 avioane de tip F-16. Un prim lot de şase avioane a fost livrat în septembrie 2016. Celelalte şase urmează să fie predate Forţelor aeriene române anul acesta, potrivit site-ului.


Un patron acordă o primă salariaţilor pentru fiecare kilogram în minus


Patronul unei mici întreprinderi din China, preocupat de faptul că unii din salariaţii săi sunt supraponderali, i-a convins pe mai mulţi dintre ei să ţină regim oferindu-le o primă pentru fiecare kilogram în minus. Wang Xuebao, care conduce Kingtian Consulting, un cabinet de consultanţă din Xian, oferă 200 de yuani (26 euro) pentru fiecare kilogram în minus, a explicat el ieri într-o declaraţie telefonică pentru AFP. "De la începutul lui martie, 20 de salariaţi au participat. Cea mai mare primă a fost de 2.000 de yuani", în cazul unei salariate foarte motivate care a pierdut 10 kilograme în două luni, a afirmat Wang. Patronul a povestit că ideea de a oferi această primă pentru fiecare kilogram în minus i-a venit constatând că meseria de consultant este prea sedentară. "Angajaţii noştri muncesc la birou toată ziua şi nu fac suficientă mişcare. Am remarcat că mulţi dintre ei sunt supraponderali şi am avut ideea de a-i încuraja să facă mai multă mişcare", a spus el. "Nu trebuie doar să ne mulţumim să creştem cifra de afaceri, trebuie să fim atenţi la sănătate. Iar asta se va simţi în calitatea muncii", a spus el.
Odată cu ameliorarea nivelului de viaţă şi a răspândirii modului de alimentaţie occidentală, chinezii au luat în greutate. Bărbaţii au luat în greutate 3,5 kg în medie între 2002 şi 2012, iar femeile 2,9 kg, potrivit unui studiu al Comisiei naţionale pentru sănătate şi planning familial publicat în 2015. În prezent aproape 10% din populaţie suferă de obezitate. Wang Xuebao, care intenţionează să menţină prima pe durata întregului an, s-a declarat surprins de viteza cu care salariaţii lui au slăbit, în timp ce el însuşi nu a putut câştiga prima, menţinându-şi greutatea. "Rezultatul mă miră pentru că eu însumi am încercat să scad în greutate. Nu este uşor să alergi în fiecare zi", a recunoscut el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.