Internațional

Arabia Saudită relaxează sistemul de tutelă masculină asupra femeilor

Ziarul de Vrancea
7 mai 2017 695 vizualizări
Arabia Saudită a decis să le acorde femeilor mai mult control asupra alegerilor lor de viaţă, relaxând şi mai mult controversatul sistem de tutelă masculină, o măsură salutată drept un mic pas pozitiv pentru femeile din acest regat conservator

În Arabia Saudită femeile au nevoie de aprobarea unui bărbat pentru a călători, a studia sau a primi unele tratamente medicale. Presa locală a scris însă că regele Salman a emis un ordin prin care femeilor li se permite să beneficieze de servicii guvernamentale de educaţie şi sănătate fără acordul prealabil al unui tutore bărbat — tată, soţ sau fiu. Aceasta înseamnă că, în anumite circumstanţe, femeile pot studia şi avea acces la tratament spitalicesc, pot lucra în sectorul public sau privat şi să se reprezinte singure în instanţă fără acordul unui tutore bărbat, a explicat Maha Akeel, activistă pentru drepturile femeilor şi director în cadrul Organizaţiei Cooperării Islamice, cu sediul la Jeddah. “Acum cel puţin se deschide uşa pentru discuţii despre sistemul de tutelă”, care este “neislamic şi umilitor pentru femei” şi un obstacol pentru drepturile acestora, a declarat Akeel. Ordinul regal este cel mai recent dintr-o serie de măsuri luate în Arabia Saudită pentru a include mai mult femeile în forţa de muncă, în contextul în care regatul îşi propune diversificarea economiei şi reducerea dependenţei de petrol. Tendinţa a început în 2011, când fostul rege Abdullah a permis accesul femeilor în consiliul consultativ guvernamental Shura. În prezent, femeile pot vota în alegerile municipale, se pot angaja în unele locuri de muncă în servicii şi li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice pentru prima oară în 2012. Cu toate acestea, Arabia Saudită este în continuare plasată pe locul 141 din 144 de state în clasamentul Global Gender Gap pe 2016, un raport al Forumului Economic Mondial privind inegalităţile dintre femei şi bărbaţi în ce priveşte participarea economică şi politică, sănătatea şi educaţia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.