Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Statul Islamic ameninţă cu atacuri împotriva creştinilor în Egipt

Ziarul de Vrancea
5 mai 2017 640 vizualizări
Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a ameninţat că va comite mai multe atacuri împotriva minorităţii creştine din Egipt, avertizându-i pe musulmani să evite adunările de creştini şi de străini şi clădirile guvernamentale.

“Vă avertizăm să staţi departe de adunări şi locuri de interes pentru creştini, armată şi poliţie, clădiri guvernamentale politice şi economice, precum şi de adunări de cetăţeni ai cruciaţilor occidentali”, a declarat liderul SI din Egipt, al cărui nume nu a fost precizat, într-un interviu în publicaţia online Al-Nabaa a Statului Islamic. Egiptul este statul din regiune cu cea mai numeroasă comunitate creştină, reprezentând circa 10% din populaţia totală de 92 milioane de locuitori a ţării, majoritar musulmană. Creştinii au vizaţi în ultimele luni de o serie de atacuri, cele mai multe revendicate de Statul Islamic, cele mai recente având loc pe 9 aprilie, când două atentate sinucigaşe au ucis 46 de persoane. Autorităţile egiptene au reacţionat decretând stare de urgenţă pentru trei luni.


Le Pen vrea o pensionare la vârsta de 60 de ani

Marine Le Pen a anunţat vineri că intenţionează să impună prin vot, ”imediat”, o lege cu privire la pensionarea la vârsta de 60 de ani, în cazul în care este aleasă în turul doi al alegerilor prezidenţiale. ”Voi trimite legea la vot imediat şi vom implementa un calendar care să permită să se revină la o ieşire la pensie la 60 de ani, după 40 de ani de muncă”, a declarat candidata Frontului Naţional (FN, extremă dreapta).  ”Atunci când a fost adoptată legea cu privire la creşterea vârstei de pensionare, ea a fost adoptată cu un calendar (...). Ei, bine, tot aşa vom da înapoi şi vom reveni în mod treptat, votând legea imediat, pentru ca francezii să aibă posibilitatea să se pensioneze la 60 de ani”, a spus ea. Candidata FN a prezentat, într-un videoclip, pe 11 aprilie, cele ”zece măsuri concrete, cu efect imediat asupra vieţii dumneavoastră cotidiene” pe care le va impune ”în primele două luni ale mandatalui” său, ”imediat”. ”Reintroducerea pensionării la 60 de ani, cu 40 de ani de cotizaţii” se află între aceste măsuri. Ea a declarat ulterior, la începutul lui mai, că o ”întoarcere la muncă” este necesară cu scopul de a transpune efectiv, ”probabil către sfârşitul mandatului” său prezidenţial de cinci ani, pensionarea la vârsta de 60 de ani. Vârsta legală începând de la care o persoană poate cere să se pensioneze a fost crescută de la 60 la 62 de ani începând cu generaţia născută în 1955, prin reforma pensiilor din 2010. Pentru a beneficia de o pensie integrală, este necesară atingerea vârstei legale, dar şi o cotizaţie suficientă (166 de trimestre, adică 41,5 ani în cazul generaţiei din 1955).

Moldova se opune participării trupelor ruse la o paradă de la Tiraspol

Chişinăul a îndemnat Moscova să se abţină să trimită trupe ruse să ia parte la parada de Ziua Victoriei la Tiraspol, în regiunea Transnistria, evocând angajamentul Rusiei de a rămâne neutră în conflictul îngheţat din regiunea separatistă moldoveană, relatează portalul Sputnik. ”Partea rusă a fost îndemnată să se abţină de la asemenea acţiuni (participarea la parada de Ziua Victoriei la Tirasopl), citând prevederile acordului moldoveano-rus din 21 iunie 1992, care arată că Grupul operaţional al Forţelor ruse este neutru”, a anunţat Ministerul moldovean de Externe. Elena Kopnina, însarcinata cu afaceri la Ambasada rusă, a fost convocată la minister joi în perspectiva unor evenimente care ”influenţează relaţiile între Republica Moldova şi Rusia şi soluţionării probmelei transnistrene”. Chişinăul este îngrijorat de voinţa Moscovei de a lua parte la parada din capitala regiunii separatiste moldovene pe 9 mai, se arată în comunicat.
Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Chişinău în 1990, însă nu este recunoscută de comunitatea internaţională şi nici de Moscova.
Grupul operaţional al Forţelor ruse a fost staţionat în Transnistria în 1992, după ce Moscova şi Chişinăul au semnat un acord, care a marcat începutul unui armistiţiu în urma unui scurt şi sângeros război.
În 2016, Grupul operaţional rus a participat la parada de la 9 mai de la Tiraspol pentru prima oară.

Aplicaţiile pentru smartphone pot ajuta la vindecarea anxietăţii

Aplicaţiile pentru telefoanele inteligente pot contribui la reducerea semnificativă a nivelurilor de anxietate în rândul persoanelor care suferă de această tulburare, potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie. Realizată în premieră, meta-analiza a vizat toate dovezile publicate până în prezent cu privire la efectul terapiilor prin smartphone asupra anxietăţii şi a fost condusă de Joseph Firth, om de ştiinţă în cadrul Institutului pentru Creier, Comportament şi Sănătate Mentală de la Universitatea din Manchester.
Cercetarea a demonstrat că intervenţiile realizate cu ajutorul telefoanelor inteligente au redus considerabil anxietatea, sugerând utilitatea noilor terapii digitale pentru gestionarea acestei tulburări. ''Telefoanele inteligente ar putea reprezenta un mod inovator de a ajuta la tratarea anxietăţii — în condiţiile în care majoritatea oamenilor le deţin în prezent şi sunt populare în mod special printre tineri. Acest lucru prezintă o nouă oportunitate pentru îngrijirea psihologică, într-o formă non-stigmatizantă, prin autogestionare'', notează cercetătorii.

Atacuri teroriste în UE: 658 de morţi în ultimii 16 ani

În urma atentatelor teroriste care au avut loc în Uniunea Europeană între anii 2000 şi 2016 au fost ucise în total 658 de persoane, ţara cu cele mai multe victime fiind Spania, cu 253 de morţi, urmată îndeaproape de Franţa, cu 250, relevă un raport prezentat vineri de eurodeputatul liberal spaniol Maite Pagazaurtundúa. Conform documentului, circa 90 dintre victime au murit în urma unor acţiuni sinucigaşe, iar jihadismul a devenit actorul cel mai mortal, atentatele islamiştilor radicali fiind responsabile pentru aproximativ 545 dintre aceste victime. Diferenţa până la 658 este reprezentată de victimele “terorismului naţionalist”, în special victimele atentatelor comise de gruparea teroristă spaniolă ETA. Raportul mai relevă că în aceeaşi perioadă 1.029 europeni au murit în atentate comise în afara Uniunii Europene, fiind vorba mai ales de membri ai misiunilor de menţinere a păcii în 22 de state, iar cei mai mulţi sunt britanici, francezi şi germani. Dintre aceste victime, 233 au murit în urma unor atacuri sinucigaşe. Cele mai multe victime europene au fost în Afganistan, ţara unde 632 de cetăţeni europeni şi-au pierdut viaţa.
În ceea ce priveşte atentatele comise în UE, în Spania s-au înregistrat cele mai multe victime din cauza atacurilor comise pe 11 martie 2004 asupra mai multor trenuri la Madrid, în timp ce Franţa se evidenţiază pentru succesiunea recentelor atentate jihadiste.

Turcilor din Germania nu li se va permite să voteze la referendumul privind reintroducerea pedepsei cu moartea

Cetăţenilor turci din Germania nu li se va permite să voteze la referendumul organizat de Ankara privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert. ''Este de neconceput din punct de vedere politic să fim de acord cu un vot asupra unei chestiuni care este în contradicţie cu Constituţia germană şi cu valorile europene'', a spus Steffen Seibert. ''Dacă o altă ţară doreşte să organizeze alegeri sau un vot la ambasadele şi consulatele sale din Germania, această chestiune va trebui aprobată'', a mai spus oficialul german. Circa 1,4 milioane de cetăţeni turci din Germania sunt eligibili să voteze la alegerile din Turcia. Circa jumătate dintre ei au participat la recentul referendum privind întărirea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Erdogan a declarat în repetate rânduri că intenţionează să lase cetăţenii turci să decidă dacă doresc reintroducerea pedepsei cu moartea în ţara lor.

Scrutin politic decis printr-un joc de noroc

Candidata liberal-democrată Lesley Rickerby şi conservatorul Daniel Carr au obţinut fiecare câte 356 de voturi, în circumscripţia South Blyth, din Northumberland (nordul Angliei). În aceste condiţii, câştigătorul a fost decis printr-un joc de noroc. Fiecare dintre cei doi candidaţi a tras câte un pai, iar cel care a tras paiul scurt a pierdut. Imaginile arată că Daniel Carr a fost învinsul. „Am reuşit”, a exclamat Rickerby fericită, sărind pe loc, în uralele susţinătorilor săi. Mandatul era unul extrem de important – era ultimul dintre cele 67 de mandate din Consiliul Local, iar conservatorii obţinuseră exact jumătate dintre celelalte 66. Dacă ar fi câştigat Carr, Partidul Conservator ar fi obţinut majoritatea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.