Internațional

Un sat minuscul din Germania, noul centru geografic al UE

Ziarul de Vrancea
2 mai 2017 692 vizualizări
Gadheim, un sat minuscul din landul german Bavaria, va deveni în 2019, în era post-Brexit, noul centru geografic al ţărilor ce alcătuiesc Uniunea Europeană.

Drapelul Uniunii Europene care este arborat în piaţa centrală din Gadheim, un sat minuscul din Bavaria, reprezintă singurul indiciu care pare că poate să explice sosirea în număr mare a reprezentanţilor presei din lumea întreagă în acel ”colţ pierdut” din Germania. Câteva case sunt răspândite pe colinele din această regiune viticolă din sudul Germaniei, jalonând o şosea mărginită de câmpuri pe care au fost ridicate şi câteva eoliene. În 2019, la sfârşitul perioadei prevăzute de negocieri pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cei 89 de locuitori din Gadheim se vor afla în centrul geografic al UE, potrivit specialiştilor de la Institutul Geografic Naţional (IGN) din Paris.  ”Există o legendă locală potrivit căreia Dumnezeu a sărutat Terra o singură dată, în locul în care se află Veitshöchheim. Gadheim face parte din această comună”, a spus primarul Jürgen Götz. Localnicii din Gadheim au creat şi un grup din WhatsApp pentru a se amuza împreună pe seama celebrităţii recent dobândite şi pentru a semnala poziţia satului lor pe hărţile online.
Centrul de gravitaţie al Uniunii Europene este situat în Germania de la 1 mai 2004, odată cu trecerea de la 15 la 25 ţări membre, potrivit specialiştilor de la IGN. Înainte de această dată, centrul UE s-a aflat timp de un deceniu în Belgia. Dar, după 2004, s-a schimbat de mai multe ori, rămânând pe solul german. Atunci când Croaţia s-a alăturat UE, în iulie 2013, satul bavarez Westerngrund, aflat la 60 de kilometri nord-vest de Gadheim, a moştenit acest statut special. Îl va pierde odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, spre dezamăgirea primăriţei sale, Brigitte Heim. De când centrul UE s-a mutat în acest sat, ”cei de la Munchen, capitala landului, ştiu că Westerngrund face încă parte din Bavaria”, spune ea, deşi dialectul sătenilor şi preferinţa lor pentru Apfelwein (vin de mere) îi apropie mai degrabă de landul vecin Hessa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.