Internațional

Merkel: Marea Britanie nu va avea aceleaşi drepturi ca o ţară a UE

Ziarul de Vrancea
27 apr 2017 547 vizualizări
Intre timp, un sondaj arată, în premieră, că mai mulţi britanici consideră Brexit-ul drept o greşeală, faţă de cei mulţumiţi de rezultatul referendumului

Marea Britanie nu va avea aceleaşi drepturi ca o ţară a Uniunii Europene (UE) după Brexit, a atras atenţia ieri cancelarul german Angela Merkel, criticând de asemenea unele “iluzii” în acest sens ale Regatului Unit la ora actuală. "O ţară terţă nu va beneficia de aceleaşi drepturi sau de drepturi mai avantajoase ca o ţară membră" a UE, a spus Angela Merkel într-un discurs în Camera Deputaţilor (Bundestag) la Berlin, înaintea unui summit european care trebuie să fixeze liniile roşii ale UE în negocierile cu Londra privind Brexit-ul. "Poate vă gândiţi că toate acestea sunt evidente, însă trebuie să o spun clar, din păcate, deoarece am sentimentul că unii din Marea Britanie au încă iluzii", a adăugat cancelarul german. A crede că Marea Britanie ar putea obţine avantaje mai mult sau mai puţin echivalente, după ieşirea din UE, cu cele de care beneficiază astăzi "ar fi pierdere de timp", a insistat ea.
De asemenea, ea a atenţionat că discuţiile privind angajamentele financiare ale Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană trebuie să aibă loc la începutul negocierilor privind Brexit-ul. Marea Britanie va trebui să îşi clarifice modul "în care vede viitoarele relaţiile" cu UE înainte ca negocierile privind ieşirea din blocul comunitar să înceapă, a subliniat ea.
Această ordine de desfăşurare a lucrurilor este “ireversibilă”, a spus cancelarul german, în contextul în care Marea Britanie ar vrea să meargă pe două fronturi în acelaşi timp.

Conservatorii conduc detaşat

Liderii celor 27 de state ale UE rămase se vor reuni într-un summit la sfârşitul acestei săptămâni cu scopul de a aproba liniile directoare ale UE în negocierile privind Brexit-ul. UE speră să înceapă negocierile privind Articolul 50 după alegerile generale anticipate prevăzute în Marea Britanie la 8 iunie. Acest scrutin a fost convocat de premierul britanic Theresa May, care speră să îşi consolideze poziţia în perspectiva negocierilor legate de Brexit. Un sondaj publicat de cotidianul The Times arată că Partidul Conservator devansează Partidul Laburist cu 16 procente. Ancheta, realizată de institutul de sondare YouGov, arată un scor de 45% pentru Partidul Conservator, în scădere cu trei puncte procentuale faţă de săptămâna trecută. În schimb, susţinerea faţă de laburişti a crescut cu patru puncte, ajungând la 29%, iar Partidul Liberal Democrat a pierdut două puncte, până la 10%. Partidul pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP) a ajuns la 10%, o creştere de două puncte.
Sondajul YouGov indică o cursă ceva mai strânsă decât alte două anchete publicate miercuri, potrivit cărora decalajul în favoarea conservatorilor este de 22%-23%. Conform sondajului Ipsos MORI, avansul Partidului Conservator este identic cu cel din timpul fostului premier Margaret Thatcher înaintea victoriei zdrobitoare în alegerile din 1983.
Pe de altă parte, potrivit cotidianului The Times, ancheta YouGov arată, pentru prima oară de la referendumul care a decis ieşirea ţării din Uniunea Europeană, mai mulţi britanici (45%) consideră această decizie drept o greşeală, comparativ cu procentul (43%) celor care o consideră corectă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.