Internațional

Ţara în care un copil sub 5 ani moare la 10 minute

Ziarul de Vrancea
26 apr 2017 642 vizualizări
19 milioane de locuitori ai Yemenului - circa două treimi din populaţia ţării - au nevoie urgentă de ajutor umanitar

Participanţii la conferinţa ministerială organizată marţi la Geneva s-au angajat să aloce 1,1 miliarde de euro ca ajutor umanitar în 2017 pentru Yemen, ţară afectată de război şi de cea mai gravă criză alimentară din lume, şi unde un copil sub 5 ani moare la fiecare 10 minute. Prima conferinţă a donatorilor pentru Yemen, organizată la sediul ONU din Geneva cu sprijinul Elveţiei şi Suediei, a fost ''un succes remarcabil'', a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.
Naţiunile Unite şi partenerii lor au lansat la începutul anului un apel pentru strângerea a 2,1 miliarde de dolari în sprijinul a 12 milioane de yemeniţi. Înaintea reuniunii, angajamentele de finanţare acopereau numai 15% din această sumă. SUA au oferit un supliment de 94 milioane de dolari, care ridică suma totală angajată de americani la 526 milioane de dolari, iar Uniunea Europeană a promis să pună la dispoziţie încă 116 milioane de euro, pentru un total de 123 milioane.
Potrivit ONU, circa 19 milioane de locuitori, adică două treimi din populaţia Yemenului, au nevoie urgentă de ajutor umanitar. Aproximativ 17 milioane suferă de foame în Yemen, ţară confruntată cu ''cea mai gravă criză alimentară din lume'', potrivit lui Guterres, şi unde ''un copil sub 5 ani moare la fiecare 10 minute din cauze evitabile''.
Această ţară este afectată de un război cu dimensiuni regionale şi religioase, care opune forţele guvernamentale sprijinite de Arabia Saudită rebelilor houthi susţinuţi de Iran, care au cucerit capitala Sanaa şi regiunile înconjurătoare la sfârşitul lui 2014. Războiul s-a intensificat din martie 2015, când Arabia Saudită şi ţări aliate sunnite au declanşat o campanie de lovituri aeriene împotriva rebelilor şiiţi. Începând de la intervenţia coaliţiei arabe în martie 2015, în jur de 70.000 de persoane, în majoritate civili, au fost ucise şi 42.500 rănite în conflict. Toate medierile ONU şi cele şapte acorduri de încetare a focului au eşuat.
Yemen este aproape în totalitate dependent de importuri, dintre care o mare parte intră prin portul Hodeida. ONU a chemat coaliţia militară arabă să nu bombardeze acest port strategic controlat de rebelii houthi. ''Dacă portul devine inaccesibil, chiar şi pentru o perioadă limitată, situaţia umanitară va continua să se deterioreze, mai ales în nordul ţării'', a subliniat ministrul elveţian de externe, Didier Burkhalter.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.