Internațional

Franţa, scrutinul indecişilor

Ziarul de Vrancea
23 apr 2017 599 vizualizări
Jurnaliştii francezi susţin că votanţii indecişi au adevărata putere în primul tur al celor mai imprevizibile alegeri prezidenţiale din ultimele decenii, iar până la un sfert din cei aproape 47 de milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot nu ştiau cu cine vor vota, sambătă, în ajunul acestui scrutin crucial pentru calea europeană a Franţei.

”Nu îmi place de niciunul dintre ei, sunt dezamăgitori. În cel mai rău caz, pot să-mi anulez votul”, a declarat septuagenara Ghislaine Pincont, o pensionară din localitatea Lille. Însă, aceasta face parte din cei 25% de alegători francezi care au rămas indecişi la capătul unei campanii extrem de controversate, cu 11 candidaţi în cursa pentru palatul Elysee. În vreme ce procentajul indecişilor nu este surprinzător pentru alegerile prezidenţiale franceze, primii patru clasaţi erau separaţi de doar patru puncte procentuale în sondaje. Votanţii indecişi s-au plâns că nu pot alege din cei 11 candidaţi, pentru că toţi ar avea anumite probleme care ar trebui să-i elimine din cursa pentru palatul Elysee. Chiar şi aşa, principalii favoriţi pentru accederea în turul 2, potrivit sondajelor, erau şefa Frontului Naţional, Marine Le Pen, şi candidatul de centru, Emmanuel Macron.

Ce vrea Le Pen

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, şi-a expus politicile într-un manifest al celor 144 de promisiuni, pe care le va duce la îndeplinire în eventualitatea câştigării cursei pentru palatul Elysee. Printre cele mai importante promisiuni se numără ieşirea din zona euro şi organizarea unui referendum privind poziţia Franţei în Uniunea Europeană, relatează Reuters. Prezidenţiabila de extremă-dreapta a cerut ca alegerile să fie urmate de şase luni de negocieri cu partenerii europeni pentru a schimba radical poziţia Franţei în Uniunea Europeană. De asemenea, aceasta doreşte să transforme blocul comunitar într-o uniune ceva mai slabă de ţări care pot coopera la un nivel limitat: fără o monedă comună şi abolirea zonei Schengen. Marine Le Pen respinge normele bugetare europene, precum şi preeminenţa legislaţiei blocului comunitar în comparaţie cu legislaţia naţională. La sfârşitul celor şase luni de negocieri, prezidenţiabila de extremă-dreapta vrea să organizeze un referendum privind poziţia Franţei în Uniunea Europeană. De asemenea, aceasta va recomanda ieşirea din blocul comunitar dacă nu reuşeşte să-l schimbe radical din interior, deci cel mai favorabil scenariu este un aşa-numit ”Frexit”.

Reducerea varstei de pensionare

Marine Le Pen a promis că va demisiona din poziţia de preşedinte dacă alegătorii francezi resping o ieşire din Uniunea Europeană. Preşedinta Frontului Naţional a explicat că o retragere din zona euro poate să fie discutată doar la sfârşitul celor şase luni de negocieri cu partenerii europeni şi după alegerile generale din Germania. Marine Le Pen a mai promis că va scoate imediat ţara din zona Schengen şi va reintroduce controlul paşapoartelor la graniţele cu vecinii europeni: Spania, Italia, Belgia, Luxemburg şi Germania. Printre cele zece reforme pe care le va introduce în primele două luni se numără: expulzarea cetăţenilor străini care sunt monitorizaţi de agenţiile de informaţii, retragerea cetăţeniei franceze pentru persoanele cu dublă cetăţenie care au fost condamnate pentru jihadism, reducerea cu 10% a celor mai mici trei impozite pe venit şi respingerea accesului la servicii sanitare de bază pentru imigranţii ilegali din Franţa. Marine Le Pen mai vrea ca doar companiile franceze să aibă acces la licitaţii publice, atât timp cât diferenţa de preţ nu este prea mare. De asemenea, aşa-numitul ”protecţionism inteligent” presupune introducerea unei taxe de 3% pentru importuri, respingerea tratelor comerciale internaţionale, rezervarea unor anumite drepturi doar pentru cetăţenii francezi - inclusiv educaţia gratuită. Mai mult, firmele care angajează cetăţeni străini vor plăti o taxă suplimentară, care va reprezenta până la 10% din salariul angajatului. Preşedinta Frontului Naţional mai propune angajarea a peste 15.000 de poliţişti şi construirea mai multor penitenciare pentru a găzdui alţi 40.000 de deţinuţi din Franţa. În aceea ce priveşte apărarea, prezidenţiabila de extremă-dreapta propune ieşirea din comanda militară integrată a NATO, precum şi suplimentarea cheltuielilor militare ale Franţei. Marine Le Pen mai vrea ca imigranţii ilegali să nu aibă nicio şansă în ceea ce priveşte obţinerea unui statut legal în Franţa. Preşedinta FN propune tăieri drastice pentru impozitele pe salarii în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi reducerea impozitului pe profit pentru aceleaşi societăţi economice. De asemenea, vârsta de pensionare va fi redusă de la 62 la 60 de ani, iar administraţia de extremă-dreapta promite suplimentarea ajutoarelor pentru persoanele vârstnice din Franţa.

Căsătorit cu o femeie cu 24 de ani mai în varstă

Emmanuel Macron este prezentat adesea, de la o poveste de dragoste din adolescenţă cu o profesoară şi până la ambiţia sa mai recentă de a deveni preşedinte, drept un nonconformist şi un ambiţios, trăsături care ar putea să facă din el viitorul lider la Franţei. Acest reprezentant independent al centrului, în vârstă de 39 de ani, le era necunoscut francezilor până să devină ministrul Economiei al lui Francois Hollande, în urmă cu trei ani. El nu a fost ales vreodată în vreo funcţie. Cu toate acestea, acum este considerat favoritul în alegerile prezidenţiale. ”Este un bărbat care, la nevoie, poate lua decizii şi care vrea să le ia”, spune eseistul şi filosoful Olivier Mongin, un prieten de 18 ani al lui Macron. Vecinii şi prietenii săi de la Paris şi de la Le Touquet-Paris-Plage, un oraş şic de coastă unde candidatul îşi petrece weekendurile, îl prezintă ca pe un bărbat cu o capacitate excepţională de a asculta, cu o traiectorie netradiţională atât în viaţa sa publică, cât şi în cea privată. Macron este căsătorit cu o femeie cu 24 de ani mai în vârstă ca el, aceeaşi diferenţă de vârstă dintre preşedintele american Donald Trump şi Prima Doamnă Melania Trump. Posibilul viitor cuplu prezidenţial s-a întâlnit pe când el era elev la şcoala secundară la care ea era profesoară. Brigitte Auziere era, la acea vreme, o femeie măritată cu trei copii. Ea conducea clubul de teatru. Emanuel Macron, un iubitor al literaturii, era membru al clubului. El s-a mutat la Paris în ultimul an de liceu şi a promis să o ia pe Brigitte de soţie. De atunci sunt împreună. Ea s-a mutat în capitală şi a divorţat. Cuplul s-a căsătorit în 2007. Brigitte Macron face acum campanie alături de el, la fel ca şi una dintre fiicele ei, Tiphaine Auziere. Olivier Mongin declară că hotărârea politică a lui Macron provine totodată din viaţa lui personală unică. ”Părinţii săi l-au dat afară din casă, el a plecat trântind uşa. Este o experinţă de viaţă aici, este ceva mai dur”, adaugă el. Macron are un curriculum vitae impresionant. El a studiat filosofia, a fost recompensat pentru talentul său de pianist, a absolvit şcoala Naţională de Administraţie, o şcoală de elită şi a lucrat la Rothschild, ca un bancher de investiţii prosper. Ca ministru, a devenit rapid un subiect de genul ori îl iubeşti cu patimă, ori îl deteşti, la mesele francezilor din întreaga ţară. Intrarea lui Macron în campania prezidenţială este considerată unul dintre principalii factori din spatele deciziei lui Hollande de a nu candida pentru al doilea mandat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.