Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Proiectele Facebook: tastarea cu gândul şi auzul prin piele

Ziarul de Vrancea
20 apr 2017 708 vizualizări
Facebook a anunţat că a format un departament special în cadrul companiei care se va ocupa de proiecte speciale, printre care scrierea cu gândul şi folosirea pielii umane pentru auz.

În cadrul departamentului numit Building 8 lucrează deja 60 de ingineri care construiesc o interfaţă ce face legătura între creier şi computer, permiţând scrierea la calculator sau orice dispozitiv mobil cu gândul. Folosind scanarea optică a creierului de sute de ori pe secundă, sistemul va detecta vorbitul în gând şi-l va traduce în text. Tehnologia nu va folosi implanturi invazive, cel puţin aşa promit cei de la Facebook. Conform şefului diviziei de cercetare şi dezvoltare a noului departament Building 8, Regina Dugan, viitoarea tehnologie va permite tastarea a 100 de cuvinte pe minut, adică de vreo 5 ori mai rapid decât viteza medie de scriere pe telefon. Scrierea cu gândul este doar primul pas al tehnologiei la care se lucrează în prezent. Un pas ulterior ar fi folosirea în acelaşi fel a dispozitivelor de realitate virtuală şi augmentată.
Regina Dugan a mai declarat că această tehnologie nu va decoda alte gânduri în afară de cele pe care utilizatorul le trimite intenţionat către device-ul de scanare. Promisiunea are, însă, valoarea acţiunilor întreprinse şi până acum de Facebook, companie recunoscută pentru încălcare gravă a intimităţii utilizatorilor. Facebook ia cât se poate de serios această direcţie, compania vizând producţia pe scară largă.
Building 8 mai lucrează la un proiect la fel de îndrăzneţ, care vrea să folosească pielea pentru auz. Inginerii din cadrul acestui departament construiesc un prototip care va ajuta pielea să reproducă funcţia cohleei (sau a melcului membranos din urechea internă). În esenţă, această tehnologie le-ar permite persoanelor surde să audă fără ajutorul urechii.

O ţară unde se moare de foame a donat pentru ceremonia de învestire a lui Trump

Noi documente demostrează că Venezuela a donat 500.000 de dolari pentru ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump la Casa Albă. Această donaţie s-a făcut prin intermediul Citgo Petroleum, o filială americană a companiei petroliere deţinută de guvernul de la Caracas, transmite BBC News. Această informaţie iese la lumină în timp ce economia venezueleană se adânceşte într-o gravă criză, marcată de lipsa alimentelor de bază, crime violente şi o explozie a inflaţiei. Trei persoane şi-au pierdut viaţa în urma protestelor de miercuri, după ce zeci de mii de persoane au ieşit în stradă împotriva preşedintelui Maduro. Printre alte multinaţionale care au donat sume uriaşe de bani se numără Pepsi şi Walmart, în vreme ce proprietarii echipelor din Liga Naţională de Fotbal au donat peste 5 milioane de dolari pentru învestirea lui Trump.

Fizicienii americani au creat un fluid cu ”masă negativă”

Fizicienii americani de la Washington State University (WSU)  au creat un fluid cu ”masă negativă”, care, atunci când este împins, accelerează în direcţia opusă forţei care acţionează asupra lui. În lumea obişnuită, atunci când un obiect este împins, el accelerează în aceeaşi direcţie cu forţa care acţionează asupra lui. Acest fenomen a fost descris de Isaac Newton în Legea a II-a a dinamicii. Dar în teorie, materia poate avea şi o masă negativă, la fel cum o sarcină electrică poate fi pozitivă sau negativă. Studiul cercetătorilor americani a fost descris în publicaţia Physical Review Letters. Profesorul Peter Engels de la WSU şi colegii lui au răcit atomi de rubidiu până aproape de temperatura de zero absolut (-273 de grade Celsius), generând astfel un ”condensat Bose-Einstein”. În această stare, particulele se mişcă extrem de încet şi, urmând comportamentul prezis de mecanica cuantică, acţionează precum undele. De asemenea, ele se sincronizează şi se mişcă împreună, alcătuind ”un superfluid”, care curge fără să piardă energie. Pentru a crea condiţiile de apariţie a masei negative, savanţii americani au folosit lasere pentru a capta atomii de rubidiu şi pentru a-i împinge înainte şi înapoi, schimbându-le direcţia de rotaţie. Când atomii au fost eliberaţi din ”capcana” laserelor, ei s-au expandat, iar unii dintre ei au prezentat o masă negativă. ”În cazul unui obiect cu masă negativă, dacă îl împingi, el va accelera înspre tine”, a explicat unul dintre coautorii studiului, Michael Forbes, profesor-asistent de fizică la WSU. ”Pare că atomii de rubidium se loveau de un zid invizibil”, a adăugat cercetătorul american.
Tehnica folosită în laboratoarele de la WSU ar putea fi utilizată şi în alte cercetări pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine acest fenomen. ”Ceea ce s-a obţinut în premieră mondială aici a fost un control excelent pe care l-am avut asupra naturii acestei mase negative, fără niciun fel de alte complicaţii”, a precizat profesorul Forbes. Studiul ar putea să ofere oamenilor de ştiinţă un instrument valoros în explorarea posibilelor relaţii dintre masa negativă şi diverse fenomene observate în Univers, precum stelele neutronice, găurile negre şi energia întunecată.

Astronomii au anunţat descoperirea unei noi planete care ar putea găzdui viaţa

O nouă planetă şi-a făcut miercuri intrarea în cercul extrem de restrâns al astrelor care pot adăposti semne de viaţă, dincolo de sistemul solar, potrivit unui studiu apărut în revista Nature. Planeta, denumită LHS 1140b, a fost descoperită în jurul unei stele din constelaţia Cetus (Balenă), situată la o distanţă de 40 de ani-lumină (un an lumină fiind echivalentul a 9.460 miliarde de kilometri) de Pământ. Exoplaneta orbitează în zona locuibilă a stelei sale, ceea ce înseamnă că ea se află la o distanţă potrivită de steaua respectivă pentru a permite prezenţa apei în stare lichidă pe suprafaţa sa, aspect considerat esenţial pentru viaţă, a declarat Jason Dittmann, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge (SUA), co-autor al studiului. Planeta, cu o rază de 1,4 ori mai mare decât cea a Pământului, este de şase ori mai masivă. Astronomii au dedus că planeta este stâncoasă, asemenea Terrei. "Sperăm că (planeta) are atmosferă", precizează Xavier Bonfils, astronom la Observatorul de Ştiinţe ale Universului din Grenoble.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.