Internațional

Un think-tank rus a creat un plan pentru a influenţa scrutinul din SUA

Ziarul de Vrancea
20 apr 2017 563 vizualizări
Mai bine spus două strategii, în funcţie de evoluţia sondajelor pentru Casa Albă, arată oficiali americani sub protecţia anonimatului n organizaţia de la Moscova, apropiată Kremlinului, este formată din foşti spioni ruşi

Şapte oficiali americani au dezvăluit că un think-tank guvernamental controlat de către preşedintele rus a redactat un plan pentru a înclina balanţa electorală la alegerile prezidenţiale din 2016 în direcţia republicanului Donald Trump, precum şi pentru a submina încrederea votanţilor în sistemul electoral din Statele Unite. De asemenea, oficialii au precizat că două documente confidenţiale realizate de acest think-tank au stat la baza concluziilor prezentate de agenţiile de informaţii americane cu privire la efortul intensiv depus de partea rusă pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA. Agenţiile de informaţii ar fi obţinut documentele controversate, care au fost realizate de către Institutul Rus pentru Studii Strategice, abia după alegerile câştigate de Donald Trump.
Instititul Rus pentru Studii Strategice este condus de oficialii pensionaţi ai agenţiilor ruse de informaţii externe, care au fost numiţi direct de administraţia Putin. Primul document al acestui think-tank guvernamental era o strategie realizată în iunie 2016, care a circulat până la cele mai înalte nivele ale guvernului rus şi nu era adresată în mod clar. Această strategie recomanda lansarea unei campanii de propagandă pe reţelele sociale şi în publicaţiile globale susţinute de executivul rus pentru a încuraja americanii să aleagă un preşedinte care va adopta o retorică mai blândă vizavi de Rusia, în special prin comparaţie cu administraţia Obama.
Între timp, al doilea document a fost realizat de think-tank în octombrie şi distribuit într-un mod asemănător la Kremlin. Acesta avertiza că prezidenţiabila democrată avea mari şanse pentru a câştiga cursa pentru Casa Albă. În acest sens, strategia argumentează că este mai bine ca ruşii să pună capăt unei campanii pro-Trump şi să intensifice mesajele despre fraudă electorală, tocmai pentru a submina încrederea în sistemul electoral din Statele Unite. În acelaşi timp, ruşii s-au concentrat pe distrugerea reputaţiei lui Hillary Clinton.

”Putin a avut tot timpul un obiectiv în cap”

Oficialii americani au discutat despre documente sub protecţia anonimităţii, întrucât acestea sunt considerate confidenţiale de către agenţiile de informaţii din Statele Unite. De asemenea, ei nu au precizat cum spionajul american a reuşit să obţină documentele realizate la Moscova. Aceste documente au stat la baza concluziei administraţiei Obama cu privire la campania de ”ştiri false” şi atacurile cibernetice orchestrate de Moscova.
”Putin a avut tot timpul un obiectiv în cap şi a cerut think-tank-ului să realizeze o hartă”, a declarat una dintre surse pentru Reuters. Patru oficiali au precizat că abordarea aleasă în strategia din iunie reprezenta o extindere a unor eforturi lansate încă din martie 2016 de către administraţia Putin. În acea lună, publicaţiile sprijinite de statul rus au primit ordin pentru a produce ştiri pozitive despre Donald Trump. Printre aceste publicaţii s-au numărat Russia Today şi Sputnik. Însă, Sputnik a respins aceste acuzaţii, susţinând că este vorba de ”un pachet absolut de minciuni”. Russia Today şi Sputnik l-au prezentat adeseori pe Trump drept victima unor articole nedrepte din publicaţiile tradiţionale din Statele Unite.
Agenţiile de informaţii nu au evaluat dacă activităţile ruse au înclinat într-adevăr balanţa electorală în favoarea lui Donald Trump, întrucât scopul acestora nu este de a analiza procesul politic şi starea opiniei publice din Statele Unite.

Kremlinul rade

Kremlinul a luat în derâdere ieri informaţiile publicate de Reuters. ''Nu ştiu nimic despre asta. Singurul lucru pe care îl pot spune este că şapte surse anonime nu fac cât o singură sursă reală. Şi dat fiind că citează şapte surse anonime, exact în această notă trebuie să interpretăm informaţia'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Cu toate că miercuri nici Kremlinul, nici think-tankul în cauză nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta pe tema documentelor, institutul respectiv a difuzat o declaraţie în care susţinea că informaţia este falsă. ''Se pare că în conştiinţa lor conspiraţionistă, autorii acestei contrafaceri nu au ţinut cont de realitate în dorinţele lor fanteziste, în încercarea de a atrage o dată în plus atenţia asupra temei... participării Rusiei la campania preelectorală din Statele Unite'', a declarat directorul RISS, Mihail Fradkov.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.