Internațional

Rusia a blocat prin veto un nou proiect de Rezoluţie ONU privind Siria

Ionel Sclavone
13 apr 2017 1120 vizualizări
Proiectul de rezoluţie ar fi cerut Guvernului sirian să ofere informaţii militare, inclusiv jurnale de zbor, din ziua atacului chimic, precum şi acces la bazele aeriene n surpriza a venit din partea Chinei, care s-a abţinut n

Rusia a blocat prin veto, miercuri seară, un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU care ar fi condamnat presupusul atac chimic din Siria, de săptămâna trecută, şi care a cerut Damascului să coopereze cu anchetatorii. Proiectul de rezoluţie a fost prezentat de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, care au fost înfuriate de decizia Rusiei. Aceasta este a opta oară când Rusia îşi apără aliatul în Consiliul de Securitate. Proiectul de rezoluţie ar fi susţinut o investigaţie pe teren desfăşurată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, ar fi cerut Guvernului sirian să ofere informaţii militare, inclusiv jurnale de zbor, din ziua atacului, precum şi acces la bazele aeriene.  China, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care are drept de veto, s-a abţinut de la vot, la fel ca şi Etiopia şi Kazahstan. Alte 10 ţări au votat pentru adoptarea rezoluţiei, în timp ce Bolivia i s-a alătura Rusiei şi a votat împotrivă.
Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a condamnat acţiunile ruse. “Vă izolaţi de comunitatea internaţională de fiecare dată când avioanele lui Assad aruncă încă o bombă asupra civililor şi de fiecare dată când Assad încearcă să înfometeze încă o comunitate până la moarte”, a avertizat ea.
La Washington, într-o conferinţă de presă cu secretarul general al NATO, preşedintele american Donald Trump a fost întrebat dacă el crede că este posibil ca forţele siriene să fi lansat atacul fără ca Rusia să ştie. “Cred că este posibil, cu siguranţă. Cred că este puţin probabil”, a răspuns el. “Aş vrea să cred că nu au ştiut, dar este posibil să fi ştiut. Au fost acolo”, a adăugat el.

Moscova poartă o “responsabilitate grea”

Trump a adăugat că este “minunat” că Beijingul s-a abţinut la ONU, dar, menţionând că a discutat cu preşedintel chinez Xi Jinping cu o seară înainte, a declarat că nu este suprins. China a blocat prin veto şase rezoluţii ONU de la izbucnirea conflictului, în 2011.
La rândul său, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a declarat, după votul de la ONU, că Rusia este “de partea greşită a discuţiei”, în timp ce preşedintele francez Francois Hollande a avertizat că Moscova “poartă o responsabilitate grea” pentru că îl apără în continuare pe Assad şi blochează un răspuns internaţional unit. Pe de altă parte viceambasadorul rus Vladimir Safronkov a insistat, în Consiliul de Securitate al ONU că măsura este “sortită eşecului” de la început. “Rezultatul era predeterminat, pentru că ne-am exprimat în permanenţă dezacordul nostru categoric faţă de conţinutul documentului”, a spus el.
Rusia a cerut o anchetă independentă şi se întreabă cum au putut puterile occidentale să găsească vinovaţii atât de repede. Ţările occidentale acuză forţele guvernamentale siriene pentru orchestrarea atacului chimic, în care şi-au pierdut viaţa 87 de persoane, inclusiv 31 de copii din Khan Sheikhoun.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.