Internațional

Răzbunarea lumii civilizate

Ziarul de Vrancea
7 apr 2017 610 vizualizări
mericanii au atacat vineri dimineaţa, în premieră, o bază aeriană siriană, un răspuns la atacul chimic din marţi, atribuit regimului al-Assad n Damascul, Rusia şi Iranul au condamnat atacul, dar cam atat n o interesantă schimbare de poziţie a lui Trump, care, pană deunăzi, se împotrivea unei reacţii militare împotriva regimului al-Assad

Statele Unite au atacat în noaptea de joi spre vineri Siria, lansând zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului ca răspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o ”ruşine pentru umanitate”. Au fost lansate 59 de rachete de tip Tomahawk, a anunţat un oficial de la Casa Albă, precizând că Washingtonul a vizat baza aeriană de la Shayrat, care este ”asociată programului” armelor chimice al Damascului şi ”direct legată” de evenimentele ”oribile” de marţi.
Preşedintele Donald Trump a declarat că aceste operaţiuni sunt ”în interesul vital al securităţii naţionale” a Statelor Unite.
Marţi, un raid cu gaz sarin, imputat armatei siriene, împotriva localităţii Khan Sheikhoun, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi, inclusiv 27 de copii.
Preşedintele Trump a ameninţat încă de miercuri că va trece la acţiune împotrva omologului său sirian, din cauza acestui atac ”odios”, un ”afront la adresa umanităţii”.
În vara lui 2013, predecesorul lui Trump, Barack Obama, a renunţat să atace regimul sirian după un atac cu armament chimic în apropiere de Damasc care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi. La acea vreme, magnatul Trump l-a îndemnat, pe Twitter, pe Obama să nu intervină în Siria. De altfel, inclusiv în campania electorală, Trump a contrat-o dur pe Hillary Clinton care a vorbit despre necesitatea unei reacţii militare împotriva regimului al-Assad. Nu mai tarziu de joi, în prima declaraţie publică după ce a pierdut alegerile, Clinton a vorbit din nou despre un răspuns militar împotriva Damascului. Şi, se pare că Trump s-a conformat.
Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că atacul american este o ”agresiune împotriva unui stat suveran şi o încălcare a dreptului internaţional”, a anunţat vineri Kremlinul. Putin crede că Statele Unite au efectuat acest atac sub un ”pretext tras de păr”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov. Rusia a argumentat că moartea civililor din orăşelul sirian Khan Sheikhoun, marţi, a avut loc după ce forţe siriene au bombardat un arsenal chimic rebel.
Peskov a mai declarat că Statele Unite au ignorat incidente anterioare de utilizare a armanetului chimic de către rebeli sirieni. El a dat asigurări că Guvernul sirian şi-a distrus întregul stoc de arme chimic sub control internaţional.

Sistemele ruseşti n-au detectat rachetele americane

Rusia are instalate sisteme de apărare antiaeriană S-400 (n.r. - cel mai performant echipament rusesc de interceptare a ţintelor aeriene ) la baza sa de la Hmeimim (provincia siriană Latakia), dar niciun sistem antiaerian din lume nu este capabil să detecteze obiecte la o altitudine atât de joasă precum cea la care au zburat rachetele americane, care au lovit ţintele în Siria, a declarat vineri publicaţiei Vzgliad expertul militar Viktor Murahovski, redactor-şef al revistei "Arsenalul patriei". Baza Shayrat a fost lovită de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter şi USS Ross, care se aflau în zona de est a Mediteranei. Având în vedere că altitudinea la care au zburat rachetele de croazieră nu a fost mai mare de 100 de metri, vizibilitatea directă a acestora a fost practic inexistentă chiar dacă radarele ar fi fost "amplasate pe înălţimi", a explicat expertul, adăugând că şi relieful muntos din zonă a fost o piedică. În prezent, "niciun sistem de apărare antiaerian din lume, fie că este un C-400 sau un Patriot sau oricare altul nu putea detecta de la distanţă ţinte aeriene la joasă altitudine", a spus el, subliniind că detectarea ţintelor în astfel de condiţii este o imposibilitate din punct de vedere al legilor fizicii.
Ca ripostă la atacul Washingtonului, Rusia a suspendat acordul cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria şi a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
O sursă din cadrul Ministerului Apărării rus a afirmat că Moscova are în vedere diverse moduri de reacţie la ultimele evoluţii din Siria, dar s-a eschivat să specifice clar care ar putea fi acestea.

Bashar al-Assad vorbeşte despre “subjugarea oamenilor”

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a catalogat vineri după-amiază atacul american drept o acţiune ”pripită” şi a condamnat un ”comportament nesăbuit şi iresponsabil” din partea Washingtonului. De asemenea, acesta a precizat că americanii au fost înşelaţi în mod naiv de o falsă campanie de propagandă pentru a lansa atacul. Declaraţia preşedintelui sirian atrage atenţia asupra unui comportament ”obtuz” care reflectă politica americană de lungă durată cu privire la ”subjugarea oamenilor”.
Agenţia siriană SANA a anunţat vineri după-amiază că nouă civili, printre care se numără inclusiv patru copii, şi-au pierdut viaţa în urma atacului. Iniţial, armata siriană a precizat că şase persoane au murit.
Apărarea antiaeriană a armatei siriene va fi ”condolidată” în urma atacului american asupra bazei siriene de la al-Shaayrat, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al armatei ruse. Doar 23 de rachete americane au atins baza al-Shaayrat, a mai declarat el, în contextul în care Pentagonul a anunţat că 59 de rachete de croazieră au fost trase.

Opoziţia siriană: ”Încă mai există umanitate în lume”

Opoziţia siriană a salutat vineri atacul american şi a îndemnat la noi atacuri. Opoziţia siriană critică de mult timp politica SUA în conflictul sirian şi consideră că administraţia Obama a eşuat să ofere destulă susţinere rebelilor care luptă împotriva armatei siriene şi aliaţilor ei, mai bine înarmaţi. ”Noi sperăm la o continuare a atacurilor, pentru a împidica regimul să-şi folosească avioanele pentru a lansa orice noi atacuri aeriene sau să folosească din nou arme interzise la nivel internaţional”, a declarat Ahmad Ramadan, şeful biroului de presă al Coaliţiei Naţionale Siriene, o grupare politică de opoziţie. Hasan Haj Ali, comandantul grupării rebele Armata Idlebului Liber, care luptă în cadrul Armatei Siriene Libere, a declarat că atacul a avut loc într-o ”fază foarte importantă” şi le arată sirienilor că ”încă mai există umanitate în lume”. Ali a declarat că nu se aşteaptă la alte atacuri, însă ”putem spune că a venit timpul foarte potrivit ca Bashar al-Assad şi criminalii lui să ajungă la coşul de gunoi al istoriei”.
Nasr al-Hariri, negociatorul-şef al Înaltului Comitet pentru Negocieri (HCN), a apreciat într-un mesaj postat pe Tweitter că atacurile, ”în cazul în care continuă, vor da un start corect în lupta împotriva terorismului”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.