Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Preşedintele filipinez şochează din nou: "Care dintre voi nu are amantă?"

Ziarul de Vrancea
5 apr 2017 895 vizualizări
"Există atâtea femei şi atât de puţin timp pe pământ. Dumnezeule!", a exclamat el

Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, şi-a atras ieri critici de la o parte a societăţii filipineze pentru că a luat apărarea comportamentului adulterin al unuia dintre aliaţii săi puternici. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Pantaleon Alvarez, al patrulea om în stat, ţine prima pagină a ziarelor de când a recunoscut că are opt copii, dintre care şase născuţi de la alte două femei decât soţia sa. Rodrigo Duterte, cunoscut pentru modul său direct de exprimare, a explicat marţi seara la televiziune că, la fel ca el, Alvarez are "mai multe soţii". "Este o lume ipocrită", a spus el într-un discurs rostit în faţa unor oficiali, difuzat de televiziune. "Care dintre voi nu are amantă?”, a întrebat el retoric. Aceste declaraţii au şocat o parte a opiniei publice într-o ţară foarte catolică şi profund conservatoare, unde biserica deţine o influenţă morală preponderentă şi unde divorţul nu este prevăzut de lege.
"Justificarea unui comportament nepotrivit prin simplul fapt de a fi bărbat este pur şi simplu sexist şi misogin", a declarat senatoarea Risa Hontiveros. Duterte a recunoscut în discursul său că afirmaţiile sale au fost "machiste". "Dar, într-adevar, există atâtea femei şi atât de puţin timp pe pământ. Dumnezeule!”, a exclamat el, în râsetele celor din public.
Duterte, 72 de ani, a reuşit să obţină anularea mariajului său şi trăieşte de mult timp cu aceeaşi femeie, dar se laudă adesea că are amante şi că foloseşte Viagra. Reacţionând pentru prima dată duminică în cazul lui Alvarez, el a declarat: "Cine nu are dreptul la fericire? Întrebaţi-i pe parlamentari. Care dintre ei nu are două, trei sau patru amante?"

Aproape 200 de cinematografe din SUA au proiectat filmul ”1984”

Un număr de 184 de cinematografe independente din Statele Unite au proiectat marţi filmul ”1984”, o adaptare cinematografică a celebrului roman omonim scris de George Orwell, ce descrie un viitor distopic, în semn de protest faţă de politicile administraţiei Donald Trump. Asociaţia The United State of Cinema, care a organizat aceste proiecţii în 44 de state americane, pentru o singură zi, spune că a demarat această iniţiativă ”pentru a lua poziţie şi a apăra valorile de bază ale societăţii americane: libertatea cuvântului, respectarea celorlalţi oameni şi un adevăr elementar - nu există lucruri precum «fapte alternative»”. Lungmetrajul a fost proiectat şi în cinci cinematografe din Canada, unul din Marea Britanie, unul din Suedia şi unul din Croaţia. Filmul ”1984”, care prezintă viziunile lui George Orwell despre o societate distopică totalitară, spune povestea personajului Winston Smith, membru al Partidului Exterior. El lucrează la Departamentul de Înregistrări din Ministerul Adevărului, iar reponsabilitatea lui este de a rescrie şi distorsiona istoria. Alegând rebeliunea şi dorind să scape de tirania Fratelui cel Mare (”Big Brother”), Winston Smith, interpretat de John Hurt, începe să ţină un jurnal - fapt ce poate pedepsit cu moartea. O parte din totalul încasărilor obţinute din vânzarea biletelor vor fi donate unor organizaţii de caritate locale.
După victoria repurtată de Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, romanul ”1984”, de George Orwell, a cunoscut vânzări explozive, care au crescut cu 9.500%, şi a reintrat pe lista de bestselleruri publicată de cotidianul The New York Times.

Londra sugerează că libera circulaţie ar putea să continue după Brexit

Premierul Theresa May a declarat ieri dimineaţă că libera circulaţie a cetăţenilor europeni în Marea Britanie ar putea să fie extinsă pentru o perioadă după Brexit. Aceasta a explicat că va exista o perioadă de implementare după semnarea unui acord de ieşire din blocul comunitar, întrucât instituţiile guvernamentale şi economice au nevoie de un timp de adaptare faţă de noile restricţii, transmite BBC. Guvernul insistă în continuare că ieşirea din blocul comunitar va însemna automat mai mult control asupra graniţelor naţionale ale Regatului Unit. ”Voi aţi utilizat fraza perioadă de tranziţie; dar eu am folosit fraza perioadă de implementare. După ce obţinem un acord şi stabilim care va fi relaţia noastră în viitor, va exista necesitatea unei perioade în care întreprinderile şi agenţiile guvernamentale să-şi adapteze sistemele şi să meargă înainte, în funcţie de natura acordului - dar va exista o perioadă de implementare a acordului”, a declarat May în timpul primei sale vizite în Arabia Saudită.
Totuşi, premierul a insistat că va continua să aibă control asupra politicii de imigraţie în această perioadă de implementare a acordului de Brexit.

Germania promite un ajutor suplimentar de peste un miliard de euro sirienilor afectaţi de conflict

Germania a promis un ajutor umanitar suplimentar de 1,169 de miliarde de euro (1,25 miliarde de dolari) pentru sirienii afectaţi de conflictul din ţara lor, a declarat ministrul de externe german Sigmar Gabriel. "Cu toate acestea, există un lucru pentru care nu vom plăti dacă nu vom vedea o tranziţie politică credibilă la Damasc şi anume pentru reconstrucţie", a adăugat Sigmar Gabriel. Ministrul a afirmat că Germania a promis de asemenea un milion de dolari pentru un mecanism ONU de investigaţie a încălcărilor dreptului umanitar internaţional şi a drepturilor omului în Siria.
Noile angajamente ale Berlinului vin în plus faţă de promisiunea Germaniei de anul trecut privind acordarea unui ajutor umanitar în valoare de peste 1,3 miliarde de euro pentru sirieni pentru următorii trei ani.

Americanii nu vor să renunţe la confidenţialitate în schimbul securităţii

Majoritatea americanilor sunt împotriva accesării corespondenţei lor electronice - e-mailuri şi mesaje text, a convorbirilor lor telefonice şi a istoricului activităţii lor online de către anchetatorii implicaţi în combaterea terorismului, arată un sondaj Reuters/Ipsos. Americanii sunt mai reticenţi decât acum patru ani să îşi dezvăluie datele personale, arată acelaşi studiu sociologic. De exemplu, 75% din adulţii din SUA nu ar permite anchetatorilor să le supravegheze activitatea pe internet în scopuri antiteroriste. În iunie 2013, procentajul respectiv era de numai 67%.
Ponderile actuale sunt însă mai echilibrate în privinţa răspunsurilor la întrebarea dacă guvernul face exces de supraveghere. Îm sondajul efectuat între 11 şi 20 martie, 32% dintre americani apreciază că FBI şi NSA interceptează atât cât este nevoie, iar 7% doresc mai multe interceptări, în timp ce 37% au răspuns că supravegherea este prea extinsă.

Alimentaţia indienilor ar putea salva planeta

India ar putea economisi apă şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră ce contribuie la creşterea temperaturilor pe glob dacă populaţia din această ţară ar adăuga mai multe fructe şi legume, a scris ieri Thomson Reuters Foundation. Se estimează că populaţia Indiei va ajunge la 1,6 miliarde de persoane până în 2050, iar pentru a fi se asigura suficientă apă potabilă consumul apei va trebui redus cu o treime, potrivit unui studiu publicat în jurnalul ''The Lancet Planetary Health''. Creşterea populaţiei va avea ca efect o sporire a cererii de alimente, ceea ce va pune mai multă presiune asupra necesarului de apă în agricultură. Până în 2050, irigaţiile vor utiliza 70% din totalul consumului de apă din India, o creştere de la 50% în prezent, în cazul în care metodele de cultivare folosite nu vor fi modificate, iar dieta locuitorilor nu se va axa pe alimente care au nevoie de mai puţină apă pentru a creşte, se mai arată în cercetare. ''Schimbările minore în alimentaţie ar putea contribui la atingerea scopului de a dezvolta un sistem durabil de aprovizionare cu alimente'', a declarat James Milner de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, autorul principal al studiului. Cercetarea arată că utilizarea apei ar putea fi redusă cu până la 30% prin scăderea consumului de cereale, produse lactate şi carne de pasăre şi înlocuirea acestora cu fructe şi legume. Cel mai bun tip de dietă ar presupune de asemenea înlocuirea fructelor a căror producţie necesită irigaţii, precum strugurii, guava şi mango, cu anumite culturi mai eficiente din punct de vedere al consumului de apă, precum pepenii, portocalele şi papaya. De asemenea, schimbările din alimentaţie ar contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare şi de cancere, dar ar contribui şi la protejarea planetei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 13%. În 2011, India s-a situat pe locul al patrulea în topul statelor cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, după China, Brazilia şi Statele Unite. Industria creşterii animalelor contribuie cu aproape două treimi la totalul de emisii de gaze cu efect de seră la nivel mondial.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.